587
Aφορμή για την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού αποτέλεσε νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για τον αδελφό του | ΙΝΤΙΜΕnews

Κώστας Σημίτης: Συκοφαντούν τον αδελφό μου για να υπονομεύσουν την Κεντροαριστερά

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2017, 14:11
Aφορμή για την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού αποτέλεσε νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για τον αδελφό του
|ΙΝΤΙΜΕnews

Κώστας Σημίτης: Συκοφαντούν τον αδελφό μου για να υπονομεύσουν την Κεντροαριστερά

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2017, 14:11

Με αφορμή νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας που τον εμφανίζει ως ύποπτο για διακίνηση μαύρου χρήματος προερχόμενου από δωροδοκίες, μέσω offshore εταιρείας με διαχειριστή τον ίδιο, ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης – αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη- υπογραμμίζει εκ νέου με γραπτή του δήλωση, ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι απαράδεκτοι και συκοφαντικοί και εξυπηρετούν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

DObUB17WsAEBEUz

Επικαλούμενη σχετική παρέμβαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η εφημερίδα Real News σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ψάχνουν την offshore του Σπύρου Σημίτη», μιλά για επίσημο αίτημα να ανοίξουν λογαριασμοί του Σπύρου Σημίτη στην Ελβετία. Αναφέρει επίσης ότι σε έγγραφο που απεστάλη πριν από λίγες ημέρες, οι εισαγγελείς φέρονται να συνδέουν υπόνοιες περί τέλεσης κακουργηματικής φύσης αδικημάτων με τη συγγενική σχέση που έχει ο καθηγητής με τον Κώστα Σημίτη και ενδεχόμενη δωροδοκία του.

Εντονη ήταν η αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού ο οποίος κατήγγειλε ότι κάποιοι συκοφαντούν τον αδελφό του με απώτερο σκοπό να πλήξουν τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς

Σήμερα, είπε ο Κώστας Σημίτης αφού ψήφισε για τον νέο αρχηγό της Κεντροαριστεράς, πραγματοποιείται το πρώτο αποφασιστικό βήμα «για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή της, από θέση δύναμης, στις πολιτικές εξελίξεις» και κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο αδελφός του ερευνάται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος,  υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια συκοφαντική εκστρατεία, η οποία θέλει να υπονομεύσει τη δημιουργία μιας νέας κεντροαριστερής παράταξης, αλλά δεν θα το πετύχει».

ImageHandler
Ο Κώστας Σημίτης ψηφίζει για τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς/ Twitter

Ο ίδιος ο Σπύρος Σημίτης, σε δήλωσή του για το θέμα, επαναλαμβάνει ότι «οι ισχυρισμοί που προβλήθηκαν και πάλι σε ορισμένα δημοσιεύματα, για διακίνηση χρήματος παράνομης προέλευσης που σχετίζονται με εμένα, είναι όπως ήδη είχα δηλώσει στις 3/7/2017 απαράδεκτοι, συκοφαντικοί και εξυπηρετούν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες», διαβεβαιώνοντας ότι «οποιεσδήποτε ενδεχόμενες έρευνες θα το αποδείξουν».

Το ζήτημα είχε έρθει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας τον Ιούλιο του 2017. Τότε, ο Σπύρος Σημίτης απειλούσε με μηνύσεις. Αναλυτικά σε δήλωση που είχε κάνει τότε για το θέμα, ο Σπύρος Σημιτης ανέφερε τα εξής για την προέλευση των χρημάτων:

«Ενημερώθηκα για τα δημοσιεύματα που υπονοούν, ότι διακίνησα χρήματα “παράνομης προέλευσης”. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι, συκοφαντικοί και εξυπηρετούν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες.

Αναλυτικότερα: «Εργάστηκα ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης επί πενήντα περίπου χρόνια. Δίδαξα επίσης κι εργάστηκα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία. »Συνεργάστηκα επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύζυγός μου εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια επί σαράντα περίπου χρόνια, με σημαντική επιπλέον εκδοτική δραστηριότητα. Κατά την περίοδο 2001 μέχρι και το 2011 είχα στη Γερμανία καθαρά εισοδήματα ύψους 1.448.000 ευρώ – σύμφωνα με τα στοιχεία της Εφορίας – μετά δηλαδή από τις φορολογικές και άλλες κρατήσεις. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες τα εισοδήματά μου ήταν πιο υψηλά, ή τουλάχιστον αντίστοιχα. »

Από την πώληση ακινήτων μου στην Ελλάδα επίσης, έχω εισπράξει περίπου 500.000 ευρώ. Οι αποταμιεύσεις μας αυτές προέρχονται από την εργασία μιας ζωής. Είναι σημαντικές. Τις επενδύσαμε σε διεθνείς τράπεζες κρίνοντας τις αποδόσεις.

»Στην Ελλάδα έκανα ένα έμβασμα στις 21/5/2010 με το ποσό των 845.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου. Τις μέρες εκείνες υπήρξε στην Ελλάδα έκρηξη ανησυχίας, με συνέπεια μεγάλη φυγή κεφαλαίων. Αγορά ακινήτου υπό τις συνθήκες αυτές δεν ήταν πια νοητή. Επανέφερα το ποσό των 800.000 ευρώ στην Τράπεζα του τόπου κατοικίας μου, στη Γερμανία.

»Η φήμη που κυκλοφόρησε -ότι τα χρήματά μου έχουν “παράνομη προέλευση”- είναι ως εκ τούτου αναληθής και άκρως συκοφαντική. Όλα τα χρήματά μας είναι προϊόν της δουλειάς μας. Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη, εναντίον οιουδήποτε επιδιώξει τη συκοφαντική δυσφήμισή μου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...