863
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης | Nikos Libertas / SOOC

Μητσοτάκης: «Πληρώσαμε ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 12:42
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης
|Nikos Libertas / SOOC

Μητσοτάκης: «Πληρώσαμε ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα»

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 12:42

Για τις τριβές μέσα στο κόμμα του από την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που κάνει, για την ιδεολογική κατεύθυνση του κόμματος, αλλά και το πώς θα είναι η κυβέρνησή του, αν εκλεγεί, μίλησε στο ειδησεογραφικό διαδικτυακό περιοδικό politico.eu ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρεται στην προσπάθεια να φέρει το κόμμα του προς το κέντρο όπου θεωρεί ότι θα κριθεί η εκλογική μάχη και επισημαίνει ότι οι Ελληνες έχουν πληρώσει ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα. Αποφεύγει να πάρει θέση για τις διαδικασίες στην Κεντροαριστερά, σημειώνει όμως ότι είναι καλό για την ποιότητα της δημοκρατίας να υπάρχουν φιλευρωπαϊκά, αντι-λαϊκιστικά κόμματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε με τον αρχισυντάκτη του politico.eu Ράιαν Χιθ, ο οποίος παρουσιάζει το podcast «EU Confidential».

Γιατί θα είναι διαφορετική μια πρωθυπουργία από τον Μητσοτάκη, καθώς προέρχεται από το κόμμα που ήταν τόσα χρόνια στην εξουσία, ρωτά στη συνέχεια ο Ράιαν Χιθ. Σε αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά ότι «είναι ένα εύλογο ερώτημα γιατί προέρχομαι από πολιτική οικογένεια.

» Η καριέρα μου δεν είναι η τυπική καριέρα ενός επαγγελματία πολιτικού, σπούδασα στις ΗΠΑ, δούλεψα 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα θεωρούμαι τολμηρός μεταρρυθμιστής στο κόμμα μου. Αλλάζω το κόμμα μου και -θα είμαι ειλικρινής μαζί σας- αυτό μερικές φορές προκαλεί τριβές».

«Ημουν αουτσάιντερ, κανείς δεν πίστευε ότι θα κέρδιζα (ενν. τις εκλογές στη ΝΔ), ούτε ένας βουλευτής από την ΚΟ δεν υποστήριξε την υποψηφιότητά μου», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι μοιάζει με την υποψηφιότητα ενός Τζέρεμι Κόρμπιν της Δεξιάς «Ήλθα από το πουθενά, αλλά σε μια ανοιχτή διαδικασία κατόρθωσα να κινητοποιήσω πολλούς που δεν ανήκαν στο κόμμα μου».

Αυτές οι αλλαγές στο κόμμα, εξηγεί, καταρχάς σημαίνουν την προσέλκυση νέων ταλαντούχων ανθρώπων και «την ευθυγράμμιση των βασικών σημείων τής ιδεολογικής μας πρότασης με αυτό που είναι απαραίτητο για την Ελλάδα σήμερα. Θέλω να μετακινήσω το κόμμα μου προς το Κέντρο, είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό. Εκεί νομίζω ότι κερδίζονται ή χάνονται οι εκλογές».

Ερωτώμενος σε άλλο σημείο της συνέντευξης για το ποια θεωρεί την μεγαλύτερη απειλή στις εκλογές, η κυβέρνηση ή ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, είτε ακόμη η ΕΕ και οι περιορισμοί του προγράμματος. Απαντά ότι «όσο ο Τσίπρας πρέπει να στρέψει το κόμμα του προς τα κεντροαριστερά, θα είναι δύσκολο να έχει αποτελέσματα σε αυτή την ατζέντα. Είναι όμως ο Πρωθυπουργός και ο βασικός μου πολιτικός αντίπαλος. Στο τέλος της ημέρας, ο κόσμος δεν ψηφίζει μόνο κόμματα, αλλά και υποψήφιους.

» Δεν ξέρω τι θα γίνει στην Κεντροαριστερά, θα αποφύγω να κάνω σχόλια. Ελπίζω να οργανωθούν. Παρά τις διαφορές μας, όσα περισσότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουμε, κόμματα υπέρ της λογικής και κατά του λαϊκισμού, τόσο το καλύτερο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας».

«Η προσπάθειά μου να εκσυγχρονίσω το κόμμα μερικές φορές προκαλεί– αυτό σημαίνει ότι κινούμαι στη σωστή κατεύθυνση», λέει ακόμη και σημειώνει ότι «σπάω την εικόνα της ΝΔ σαν παλιό, μπαγιάτικο, συντηρητικό κόμμα, κάτι που νομίζω όλα τα μέινστριμ κόμματα πρέπει να κάνουν».

«Πληρώσαμε ακριβά τον κ. Τσίπρα»

Οι Ελληνες μετρούν το κόστος της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα σε χρήμα, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ: «Αν δείτε τις προβλέψεις της Κομισιόν το 2014, προέβλεπαν τότε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με 2,9% και 3,6% το 2015-2016. Και τα δύο χρόνια είχαμε ύφεση. Πληρώσαμε πολύ βαρύ λογαριασμό για τον πειραματισμό με τον κ. Τσίπρα».

«Νομίζω ότι οι Έλληνες το καταλαβαίνουν», υπογραμμίζει και λέει ότι στόχος του είναι τώρα να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του κόμματος.

«Είμαι φιλελεύθερος εξ ορισμού», τονίζει και σημειώνει ότι ο ίδιος οραματίζεται μια «μικρότερη και πιο αποτελεσματική κυβέρνηση» και προσθέτει ότι «θέλω να βάλω σε τάξη τα δημόσια έξοδα, θέλω να κόψω τους φόρους. Θέλω να κάνω την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

«Το πρόβλημα δείχνει τη λύση», επισημαίνει ακόμη και καταγράφει τα προβλήματα από την γραφειοκρατία, περίπλοκη και υψηλή φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προχωρήσει.

Σημειώνει ακόμη ότι «παρά την κρίση, υπάρχει πολύς δυναμισμός και επιχειρηματικό πνεύμα στην Ελλάδα. Οι τάσεις είναι υπέρ του προγράμματός μας». Και προσθέτει ότι «θέλω να διασφαλίσω ότι θα υπάρχει ομαλό έδαφος. Δεν θέλω οι ξένοι επενδυτές να νιώθουν ότι είναι απαραίτητο να εργαστούν με μια εξέχουσα ελληνική πολιτική οικογένεια για να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα ή ότι πρέπει να κατέχουν κάποιο κανάλι. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα».

«Περήφανος που είμαι πρόεδρος της ΝΔ»

Τονίζει ότι «είμαι περήφανος που είμαι πρόεδρος της ΝΔ, είναι ένα κόμμα που προσέφερε πολλά στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι ο ιδρυτής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έσπρωξε την Ελλάδα προς την ΕΟΚ, παρά την θέληση του ελληνικού πληθυσμού.

Ερωτάται τέλος για τη σχέση του με την Ανγκελα Μέρκελ και τους πολιτικούς που παίρνουν σήμερα αποφάσεις για την Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup. «Εχω μια πολύ καλή, έντιμη, διαφανή σχέση με την ευρωπαϊκή ηγεσία. Νομίζω απέφυγα τα λάθη που έγιναν από πολιτικούς όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Σαφώς και δεν υπόσχομαι υπερβολικά. Αν μη τι άλλο, παρουσιάζω ένα αξιόπιστο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα . Οι ευρωπαίοι και διεθνείς ηγέτες χρειάζονται έναν σοβαρό συνομιλητή στην Ελλάδα.

Για τις κινεζικές επενδύσεις, για τις οποίες ερωτάται συγκεκριμένα, απαντά ότι δεν θεωρεί ότι το Πεκίνο έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά στο βαθμό που τηρούνται οι διαδικασίες, δεν είναι αντίθετος με τις κινεζικές επενδύσεις, υπενθυμίζοντας αυτήν στο λιμάνι του Πειραιά «όπου κάνουν πολύ καλή δουλειά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...