279
«Συμπάσχω με τους δημάρχους αυτών των νησιών, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται» είπε ο Φρανς Τίμερμανς | INTIMENEWS/©European Union

Τίμερμανς: «Απορώ γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα χρήματα για το Προσφυγικό»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 08:54
«Συμπάσχω με τους δημάρχους αυτών των νησιών, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται» είπε ο Φρανς Τίμερμανς
|INTIMENEWS/©European Union

Τίμερμανς: «Απορώ γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα χρήματα για το Προσφυγικό»

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 08:54

Την απορία και την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τη μεγάλη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση του Προσφυγικού εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, ο επίτροπος Δικαιωμάτων της ΕΕ, παρατήρησε ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2015, όταν κορυφώθηκε το κύμα άφιξης προσφύγων.

Ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποια νησιά του Αιγαίου τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.

Τόνισε μάλιστα ότι «κάποιες φορές αναρωτιέμαι, γιατί παίρνει τόσο καιρό να αξιοποιηθεί η μεγάλη χρηματοδότηση που έχουμε θέσει στη διάθεση της Ελλάδας, για να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στα νησιά. Θα ήθελα να μάθω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό.

» Θα επιμείνουμε με τις ελληνικές αρχές να κάνουν αυτό πρέπει να γίνει. Μερικές φορές συμπάσχω με τους δημάρχους αυτών των νησιών, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται.

» Εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει ΜΚΟ, διεθνείς οργανισμούς αλλά και τις ελληνικές αρχές. Είναι λοιπόν μια απογοήτευση που προσωπικά αισθάνομαι και καταλαβαίνω ότι προκαλεί αντίστοιχη απογοήτευση σε επίπεδο τοπικών αρχών στα νησιά.

Χαρακτήρισε ακόμη «ακατανόητο και ενοχλητικό για όλους όσοι εμπλέκονται» το ότι υπάρχουν οικονομικά μέσα, αλλά δεν αξιοποιούνται στην πράξη. Για τον λόγο αυτό είχε έλθει στην Ελλάδα ο συντονιστής της ΕΕ Μάρτιν Βερβέι, για βεβαιωθεί ότι θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια.

Με μια αναφορά στο μότο της σειράς «Game of Thrones», επισήμανε ότι ενόψει του χειμώνα που έρχεται πρέπει να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την συμφωνία με την Τουρκία, επισήμανε ότι πρέπει να λειτουργήσει, αλλά πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα είναι «να εξασφαλίσουμε ότι η στήριξη που προσφέρουμε, ως Ευρωπαίοι, δεν μένει ξεκρέμαστη, αλλά μεταφράζεται σε εφαρμογή των μέτρων στα ελληνικά νησιά τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...