556
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΕΡΤ1 | ERT/WebTV

Ο Τσακαλώτος κάνει… φιλανθρωπίες: Θα πάρει κάτι και η μεσαία τάξη από το €1,1 δισ.

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 07:48
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΕΡΤ1
|ERT/WebTV

Ο Τσακαλώτος κάνει… φιλανθρωπίες: Θα πάρει κάτι και η μεσαία τάξη από το €1,1 δισ.

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 07:48

Πρώτα απομυζάς τη μεσαία τάξη, επιβάλλοντας δυσβάστακτους φόρους και τρομακτικές ασφαλιστικές εισφορές, ενώ την ίδια ώρα ως Δημόσιο δεν πληρώνεις όσα οφείλεις σε ιδιώτες και εταιρείες. Επειτα πανηγυρίζεις για «υπερπλεόνασμα» το οποίο μάλιστα με τις γνωστές σου λεκτικές ακροβασίες το τοποθετηθείς σε ένα «κάτω ταβάνι» του 1,1 δισ. ευρώ. Και έπειτα εμφανίζεσαι στη φιλόξενη για κυβερνητικούς αξιωματούχους κρατική ΕΡΤ για να εμφανιστείς ως… φιλάνθρωπος. Ο τρόπος του Ευκλείδη Τσακαλώτου…

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ1 και έδωσε συνέντευξη περιγράφοντας πού θα δοθεί το υπερπλεόνασμα που επέτυχε η κυβέρνηση, σε μια αντήχηση των περυσινών με την περίφημη 13η σύνταξη.

Η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, πανηγύρισε ο υπουργός είναι διπλάσια από πέρυσι και θα δοθεί για κοινωνικούς σκοπούς, σε πολίτες που αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, αλλά και σε «κομμάτι των μεσαίων τάξεων», όπως είπε, αφήνοντας ανοικτό να διανεμηθεί σε νέους και σε ανέργους.

Ακόμη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν κριτήρια για να καλύψουν όλες τις κατηγορίες και πρόσθεσε ότι ένα άλλο μέρος «θα δοθεί σε οργανισμούς που χρωστάμε», εννοώντας την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

«Συμφωνήσαμε με τους Θεσμούς για το μέγεθος του μερίσματος και για την κατανομή» και απομένει η παραμετροποίηση «για το πόσα θα λάβει μια οικογένεια με παιδιά ή χωρίς παιδιά».

Εξοδος στις αγορές και αξιολόγηση

Επιπλέον ο υπουργός προανήγγειλε τουλάχιστον τέσσερις εξόδους στις αγορές έως τη λήξη του προγράμματος (τον Αύγουστο του 2018), καθώς και μίνι εξόδους έως την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με στόχο να καταστούν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα. «Το θέμα είναι να έχουμε πρόσβαση στις αγορές όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει βούληση, να ολοκληρωθεί έως τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης (που αναμένεται ίσως και στις αρχές του νέου έτους), προκειμένου η Ελλάδα να μην αποτελεί πρόβλημα και να συμμετάσχει στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για το χρέος, την έξοδο από το πρόγραμμα και τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ.

Δήλωσε ότι υπάρχει κλίμα επίλυσης των προβλημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συζητήσεις, καθώς, παρά τις όποιες διαφωνίες, έχει γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα έχει χρονοδιάγραμμα για να βγει από το πρόγραμμα.

Σε ερώτημα για το εάν θα αλλάξει η στάση της γερμανικής πλευράς στην περίπτωση που ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι από το κόμμα των Φιλελευθέρων, απάντησε πως αυτός μάλλον θα ασχοληθεί περισσότερο με το εσωτερικό της Γερμανίας και ότι «η γενική κατεύθυνση της Μέρκελ να εμπλακεί σοβαρά με την “ατζέντα Μακρόν” δεν θα αλλάξει».

Οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Αναφερόμενος στα δύσκολα θέματα που απομένουν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, συμπεριέλαβε σε αυτά την ενέργεια (η οποία δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αφορά στη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ), κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και κάποια κοινωνικά ζητήματα. «Αλλά όλα λύνονται με καλό τρόπο», τόνισε.

«Ολη η φιλολογία ότι δεν θα πάρουμε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ, ότι δεν θα έχουμε κοινωνικό μέρισμα, ότι θα έχουμε νέα μέτρα δεν επιβεβαιώθηκε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για την υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «αυτό είναι εφικτό, αλλά με δυσκολία», επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια θα βοηθηθεί από την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη, καθώς αυτό δίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Χαρακτήρισε στα όρια του στατιστικού λάθους τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2015 έναντι της αρχικής εκτίμησης για μηδενική μεταβολή και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με όλους τους δείκτες θα υπάρξει ανάπτυξη και το 2017 και το 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...