396
Καθαρισμός παραλίας στα Σελήνια της Σαλαμίνας, ένα από τα σημεία που επλήγησαν ιδάιτερα | Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στοιχεία-σοκ για την ρύπανση στο Σαρωνικό 50 ημέρες μετά το ναυάγιο

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 09:47
Καθαρισμός παραλίας στα Σελήνια της Σαλαμίνας, ένα από τα σημεία που επλήγησαν ιδάιτερα
|Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στοιχεία-σοκ για την ρύπανση στο Σαρωνικό 50 ημέρες μετά το ναυάγιο

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 09:47

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει η ρύπανση στον Σαρωνικό, 50 ημέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως γράφουν τη Δευτέρα «Τα Νέα», εξακολουθεί να υπάρχει στη Σαλαμίνα, στα Σελήνια και τη Κυνοσούρα, αλλά και προς τον Πειραιά. Αυξημένες είναι οι τιμές και κατά μήκος του παραλίου μετώπου ως τη Γλυφάδα.

Το ΕΛΚΕΘΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες στην παράκτια ζώνη στις 18 Σεπτεμβρίου, 3, 10 και 23 Οκτωβρίου. Το ναυάγιο έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία δεν ορίζει ανώτατα όρια για τη συγκέντρωση υδρογονανθράκων στο νερό. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν φυσιολογική ποσότητα τα 0,5 με 2 μικρογραμμάρια ανά λίτρο για θαλάσσιες περιοχές χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ για περιοχές όπως ο Σαρωνικός, που παρουσιάζει μεγάλη κυκλοφορία πλοίων, φυσιολογική ποσότητα θεωρούνται τα 20 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Tο ανώτατο όριο μέτρησης είναι τα 1.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, δηλαδή πάνω από αυτό το όριο ό,τι ανιχνεύεται είναι πετρέλαιο.

Οι μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ έδειξαν συγκεντρώσεις δεκάδες φορές πάνω από αυτά τα όρια. Συγκεκριμένα μετρήθηκαν:

– 1.200 μικρογραμμάρια ανά λίτρο στον Τύμβο Θεμιστοκλέους στον Πειραιά στις 10 Οκτωβρίου. Στις 23 Οκτωβρίου μετρήθηκαν 344 μικρογραμμάρια.

– 100 μικρογραμμάρια στον Φλοίσβο

– 284 μικρογραμμάρια στην παραλία κοντά στον Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών στις 23 Οκτωβρίου

– 269 μικρογραμμάρια στον Αγιο Κοσμά στις 23 Οκτωβρίου

– 110 μικρογραμμάρια στο ΕΛΚΕΘΕ στις 3 Οκτωβρίου

– 331 μικρογραμμάρια σε μέρος της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 μικρογραμμάρια στις 23 Οκτωβρίου

– 85,5 μικρογραμμάρια σε άλλο σημείο της παραλίας της Γλυφάδας στις 3 Οκτωβρίου και 66,8 στις 10 Οκτωβρίου

– 139 μικρογραμμάρια στην ακτή κοντά στο Ασκληπιείο Βούλας στις 18 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια υπήρξε περαιτέρω μείωση.

Στις πρώτες μετρήσεις, όλες οι περιοχές που ελέγχθηκαν (Αγιος Κοσμάς, παραλίες Γλυφάδας και άλλες) αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα, γιατί οι τιμές των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στο θαλασσινό νερό υπερέβαιναν κατά πολύ το ανώτατο όριο μέτρησης, τα 1.500 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Ακόμη και έτσι, δεν υπάρχει συνολική εικόνα του προβλήματος, σημειώνουν τα «Νέα», γιατί εκκρεμεί η μελέτη των δειγμάτων από τον βυθό, η οποία θα ολοκληρωθεί, αν δεν υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότηση, τον ερχόμενο μήνα. Τα δείγματα από τον βυθό έχουν συλλεχθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αναλύσεις τους.

Τέλος, στις μετρήσεις που έγιναν στην ανοιχτή θάλασσα στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου και σε βάθη μέχρι 30 μέτρων από την Ελευσίνα μέχρι την Ανάβυσσο, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ Γιάννη Χατζανέστη «δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...