552
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε και για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου | androulakisnikos.gr

Ανδρουλάκης: «Για να μας εμπιστευτούν πρέπει να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε»

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2017, 13:48
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε και για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου
|androulakisnikos.gr

Ανδρουλάκης: «Για να μας εμπιστευτούν πρέπει να αποδείξουμε ότι αλλάξαμε»

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2017, 13:48

Aνοιγμα στους νέους που ζητούν αξιοκρατία, διαφάνεια, σεβασμό στο κράτος και τους θεσμούς, επιχειρεί ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του υπό σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Finance & Markets Voice.

«Στόχος μου είναι να φτιάξουμε επιτέλους στην Ελλάδα ένα ανοιχτό, θεσμικό κόμμα το οποίο θα σέβεται το κράτος, θα σέβεται τους θεσμούς, θα κινείται με διαφάνεια στις πολιτικές του αποφάσεις και στη διαχείριση των οικονομικών του. Να βάλουμε τους νέους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να μην τους χρησιμοποιούμε απλώς ως κάδρο για την ανακαίνιση παλαιών συστημάτων εξουσίας», λέει.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει ένα «δημιουργικό σοκ» το οποίο δεν θα περιορίζεται στις δομές που θα έχει το νέο κόμμα αλλά στην ανάγκη αλλαγής γενιάς και νοοτροπιών. «Για να μας εμπιστευτεί ξανά ο κόσμος πρέπει να του αποδείξουμε ότι αλλάξαμε, ότι μάθαμε από τα λάθη μας και ότι δε θα ακολουθήσουμε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος».

Στην ερώτηση για τους στόχους που πρέπει να έχει η προοδευτική παράταξη τονίζει πως πρέπει να ανατραπεί ο σημερινός δικομματισμός ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ.

«Εμείς πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο, να διαμορφώσουμε το νέο ήθος και τη νέα νοοτροπία της δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να κοιτάξουμε το δικό μας σπίτι, τους δικούς μας κανόνες λειτουργίας και λήψης αποφάσεων».

«Οποιος γράφει σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών από τώρα περιφρονεί την εμπειρία των τελευταίων χρόνων και τη ρευστότητα του πολιτικού συστήματος»

Οσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες ο ευρωβουλευτής της Ελιάς αποφεύγει να προκαταλάβει θέση απέναντι στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Ο λαός μέσω των εκλογών είναι ο μόνος που μπορεί να καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης», τονίζει και εξηγεί το σκεπτικό του: «Βρισκόμαστε δύο χρόνια πριν από τις εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα. Όποιος γράφει σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών από τώρα περιφρονεί την εμπειρία των τελευταίων χρόνων και τη ρευστότητα του πολιτικού συστήματος.

» Σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα αρχής για μένα, ότι προϋπόθεση για την όποια κυβερνητική συνεργασία είναι η ύπαρξη συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των εταίρων, ώστε να μην καταστεί μία ακόμη συναλλαγή με αντικείμενο θέσεις εξουσίας στο κράτος».

«Οι διεμφυλικοί δεν είναι εξωγήινοι»

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του για το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, ο κ. Ανδρουλάκης πήρε αποστάσεις από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (το «παρών» στο επίμαχο άρθρο 3 του νόμου, σε αντίθεση με τη στάση του Ποταμιού). «Τάχθηκα από την πρώτη στιγμή κατά του ετεροπροσδιορισμού της θέσης της προοδευτικής παράταξης από τις ακραίες απόψεις του Πάνου Καμμένου. Και η εικόνα πολυδιάσπασης των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ανασύνθεση και την ενοποίηση του χώρου της Κεντροαριστεράς», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος παράλληλα άφησε σαφείς αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την περιβόητη πλέον αναφορά σε εξωγήινους που είπαν σε κάποιον να αλλάξει φύλο.

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων δεν έπρεπε να τεθούν στο επίκεντρο μιας μικροπολιτικής συζήτησης» τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε βεβαίως κι εξωγήινοι. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια εκτενέστερη διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αρμόδιων επιστημόνων και νομικών ώστε να γίνει απολύτως σαφές στην κοινωνία τι ακριβώς ρυθμίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που πλέον είναι νόμος του κράτους.

» Ίσως έτσι να είχαμε αποφύγει το όργιο παραπληροφόρησης αλλά και τις σκοταδιστικές κραυγές των τελευταίων ημερών. Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη εναρμόνισης του νομικού μας συστήματος με την ευρωπαϊκή νομολογία είναι αυτονόητη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...