411
| Alexandros Michailidis / SOOC

Ρελάνς Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 11:30

Ρελάνς Θεοδωράκη για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 11:30

Στην αντεπίθεση περνά το Ποτάμι στον ακήρυκτο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Κεντροαριστερά για το θέμα της διαδικασίας εκλογής του αρχηγού του υπό σύσταση φορέα. Οπως έγινε γνωστό ο Σταύρος Θεοδωράκης, υποψήφιος για την ηγεσία του φορέα, θα καταθέσει εντός της Τρίτης στην επιτροπή Αλιβιζάτου τη δική του αναλυτική πρόταση με την οποία θα τεκμηριώσει ότι μπορεί να διεξαχθεί και εξ αποστάσεως ψήφος με πλήρως αδιάβλητο τρόπο. Θα είναι ουσιαστικά η απάντηση του Ποταμιού στις ενστάσεις που διατυπώνει σταθερά η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία εμφανώς δεν επιθυμεί την ηλεκτρονική και εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Οπως ανέφερε η «Καθημερινή», η πρόταση που θα υποβάλει ο κ. Θεοδωράκης δεν θα έχει κανένα επιπλέον κόστος και εκτός από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) –που έχει επιτυχώς διεξαγάγει ανάλογες ψηφοφορίες–, θα συμπεριλάβει και τις εγγυήσεις που μπορούν να παράσχουν διαδικτυακές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Google, διασφαλίζοντας την ταυτοποίηση των ενδιαφερομένων.

Η πρόταση του κ. Θεοδωράκη, γράφει ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην «Καθημερινή», θα προβλέπει την προεγγραφή όσων πολιτών ενδιαφέρονται να ψηφίσουν διαδικτυακά, σε ένα δεύτερο στάδιο την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίησή τους (ακόμη και με βιντεοκλήσεις), ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα διεξαχθούν οι εκλογές, το προτεινόμενο σύστημα θα αποστείλει σε αυτούς έναν μοναδικό κωδικό τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ψηφίσουν είτε μέσω του κινητού τους τηλεφώνου είτε και μέσω του υπολογιστή τους. Πλήρεις εγγυήσεις θα υπάρχουν επίσης και ως προς τον φορέα που θα συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία, όπως και στον τρόπο που θα γίνει η καταβολή του παραβόλου για να μπορεί κάθε πολίτης να ψηφίσει εξ αποστάσεως.

Ο κ. Θεοδωράκης θα κοινοποιήσει σήμερα την πρότασή του όχι μόνον στην επιτροπή Αλιβιζάτου και στους συνυποψηφίους του, αλλά και στον Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ), όπως και στον Θανάση Θεοχαρόπουλο (ΔΗΜΑΡ), σε μια προφανή προσπάθεια να απομονωθεί η Φώφη Γεννηματά σε αυτό το ζήτημα.

Ηδη οι άλλοι υποψήφιοι δέχονται την ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως και μόνο από το ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να είναι κατά. Αρα μια θετική γνώμη από το ΚΙΔΗΣΟ και τη ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στη  Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα λειτουργούσε ως όχημα για να αναγκαστεί η πλευρά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί το σύστημα και το άνοιγμα της εκλογές σε ευρύτερες -και χωρίς έλεγχο από κομματικούς μηχανισμούς- μάζες ψηφοφόρων.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ ακόμα και η ημερομηνία των εκλογών παραμένει στον αέρα. Θεωρείται πιθανό να υπάρξει αναβολή δύο εβδομάδων (ο πρώτος γύρος έχει προαναγγελθεί για τις 5 Νοεμβρίου), για λόγους τεχνικούς καθώς ακόμα και αν δεν υπάρξει εξ αποστάσεως ψήφος, απομένουν πολλά να διευθετηθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...