657
O Τραμπ στο συνέδριο της NRA στο Κεντάκι τον Μάιο του 2016, όταν χρειαζόταν την υποστήριξη του λόμπι απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον | Photo by Scott Olson/Getty Images/Ideal Images

Μια χώρα αιχμάλωτη της NRA

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 09:48
O Τραμπ στο συνέδριο της NRA στο Κεντάκι τον Μάιο του 2016, όταν χρειαζόταν την υποστήριξη του λόμπι απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον
|Photo by Scott Olson/Getty Images/Ideal Images

Μια χώρα αιχμάλωτη της NRA

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 09:48

Ενας συνταξιούχος παίρνει ένα οπλοπολυβόλο και το αδειάζει στο ανυποψίαστο πλήθος. Γιατί; Γιατί μπορεί! Στις ΗΠΑ και ειδικά στη Νεβάδα, οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει όπλο, όχι για την άμυνά του -αυτό μπορεί να έχει μια λογική- αλλά για να σκοτώσει κόσμο. Κι όμως παρά το μακελειό στο Λας Βέγκας, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 59 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500, ο Λευκός Οίκος είπε ότι είναι «πρόωρο» να τεθούν υπό συζήτηση οι πολιτικές για τον έλεγχο των όπλων.

Ο Τραμπ που εξελέγη και με τη βοήθεια του πανίσχυρου λόμπι της National Riffle Association (της Αμερικανικής Ενωσης για την Οπλοκατοχή) θεωρεί τη συζήτηση για περιορισμό της οπλοκατοχής «πρόωρη». Η σωστή λέξη μετά από ένα τέτοιο αιματοκύλισμα θα ήταν βέβαια «καθυστερημένη». Θα έπρεπε ο Λευκός Οίκος να παραδεχτεί ότι τουλάχιστον για τους 59 νεκρούς και τις οικογένειές τους είναι ήδη απελπιστικά αργά να αλλάξει η πολιτική στης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ. Θα έπρεπε να είχε αλλάξει πολύ καιρό τώρα. Αλλά είπαμε, ο Τραμπ έχει γραμμάτια να ξεπληρώσει.

«Σήμερα (Χθες) είναι μια ημέρα κατά την οποία θα προσφέρουμε παρηγοριά στους επιζώντες και θα πενθήσουμε εκείνους που χάθηκαν» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα ήταν πρόωρο για εμάς να συζητήσουμε την πολιτική (για την οπλοκατοχή) εφόσον δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα ή το τι ακριβώς συνέβη», πρόσθεσε.

Για μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν διχασμένες αλλά και σχεδόν τυφλές απέναντι σε ένα κομβικό γεγονός που αγγίζει τον πυρήνα της αμερικανικής καθημερινότητας. Σύμφωνα με τους New York Times, οι ΗΠΑ έχουν χάσει στα πεδία της μάχης, στους πολέμους της ιστορίας τους 1.396.733 άνδρες. Από το 1968 έχουν σκοτωθεί από όπλα στις ΗΠΑ 1.516.863 άνθρωποι. Οι τελευταίοι 59 ήταν στο Λας Βέγκας.

Οι Δημοκρατικοί φώναξαν και πάλι για την ανάγκη περιορισμού των όπλων και αναθεώρηση των νόμων περί οπλοκατοχής. Οι Ρεπουμπλικάνοι αρκέστηκαν σε μια ένοχη σιωπή. Και έχουν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, άρα είναι ικανοί να εμποδίσουν οποιαδήποτε κουβέντα.

Η Χίλαρι Κλίντον, που έκανε εκστρατεία κατά της οπλοκατοχής και είδε φυσικά την NRA να της γυρίζει την πλάτη, είπε ότι το πένθος δεν είναι πια αρκετό. «Πρέπει να αφήσουμε την πολιτική, να υψώσουμε το ανάστημά μας στη ΝRΑ και να εργαστούμε μαζί ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο». Και με τρόμο παρατήρησε ότι πολλοί από τους θεατές της συναυλίας στο Λας Βέγκας διέφυγαν όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Σκεφτείτε τους θανάτους αν ο δράστης είχε σιγαστήρα, τους οποίους η ΝRA θέλει να γίνει πιο εύκολο να τους αποκτά κανείς», συμπλήρωσε.

Οντως, τον περασμένο μήνα, επιτροπή του Κογκρέσου προώθησε νόμο ύστερα από αίτημα της NRA για να γίνει πιο εύκολη η απόκτηση σιγαστήρων. Η βασική αιτιολόγηση του Τζεφ Ντάνκαν, ρεπουμπλικανού βουλευτή της Νότιας Καρολίνας και εισηγητή του σχεδίου νόμου, είναι ότι οι σιγαστήρες θα προστατεύουν όσους κάνουν σκοποβολή, κυνήγι ή απλώς πυροβολούν από ενδεχόμενα προβλήματα ακοής (!) και ότι δεν θα ενοχλούνται τόσο οι περίοικοι από τους πυροβολισμούς! Από τους Ρεπουμπλικανούς έγινε γνωστό ότι το συμβάν στο Λας Βέγκας δεν θα τους αποτρέψει από το να στείλουν το νομοσχέδιο προς ψήφιση…

Στις ΗΠΑ η οπλοκατοχή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη (με την περίφημη 2η τροποποίηση του Συντάγματος που έγινε το 1791). Είναι η ηχώ ενός ηρωικού και πολύ μακρινού παρελθόντος που επέτρεπε στους Αμερικανούς να μπορούν πάρουν τα όπλα απέναντι σε έναν καταπιεστικό δυνάστη. Ομως τότε ο δυνάστης ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’ της Βρετανίας και έκτοτε έχουν περάσει 225 χρόνια.

Υπακούει βέβαια αυτή η συνταγματική κατοχύρωση και σε μια πιο σύγχρονη λογική, αυτή της ανάγκης για ασφάλεια σε μια αχανή χώρα. Οι άνθρωποι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου ο πλησιέστερος αστυνομικός βρίσκεται 50 και 100 μίλια μακριά δεν έχουν την πολυτέλεια να καλέσουν το 911 αν αντιμετωπίζουν κίνδυνο, πρέπει να δικαιούνται να έχουν όπλα για να αμυνθούν.

Αλλά από την απολύτως κατανοητή ανάγκη για ένα αμυντικό όπλο, στην ευκολία να μπορεί πρακτικά ο καθένας να αποκτά επιθετικά τυφέκια με γεμιστήρες των 30 σφαιρών και βεληνεκές 300 μ. η απόσταση είναι τεράστια. Και κυρίως είναι πνιγμένη στο αίμα αθώων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...