582
Πατέρας, κόρη και γιος (τα παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές) σε εκλογικό κέντρο του Μονάχου | REUTERS/ Michaela-Rehle

Στις κάλπες οι Γερμανοί, ψηφίζουν τον επόμενο εταίρο του CDU

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2017, 10:43
Πατέρας, κόρη και γιος (τα παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές) σε εκλογικό κέντρο του Μονάχου
|REUTERS/ Michaela-Rehle

Στις κάλπες οι Γερμανοί, ψηφίζουν τον επόμενο εταίρο του CDU

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2017, 10:43

Μετά από μια σχετικά υποτονική προεκλογική εκστρατεία και ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η διαδικασία θα είναι μάλλον τυπική, πάνω από 61 εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται σήμερα Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές ως τις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας), με τα πρώτα exit poll να αναμένονται αμέσως μετά, τουλάχιστον για να δείξουν την νέα ισορροπία δυνάμεων στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Και η μοναχή στην κάλπη! Στιγμιότυπο από εκλογικό κέντρο του Βερολίνου (φωτό: REUTERS/ Fabrizio Bensch)
Και η μοναχή στην κάλπη! Στιγμιότυπο από εκλογικό κέντρο του Βερολίνου (φωτό: REUTERS/ Fabrizio Bensch)

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ έχουν ευρύ δημοκοπικό προβάδισμα άνω των 10 μονάδων που θα τους δώσει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης την επόμενη ημέρα. Από την άλλη, οι ως σήμερα εταίροι τους στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες έχουν δει τα ποσοστά τους να υποχωρούν γύρω στο 20%.

Ανοιχτό ερώτημα των εκλογών είναι το ποια θα είναι τελικά η επιρροή της ξενοφοβικής και λαϊκιστικής ακροδεξιάς του AfD το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναδειχτεί σε τρίτο κόμμα με ποσοστά σαφώς πάνω από το 10%.

2017-09-24T125301Z_414386505_RC1416871100_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-MERKEL-VOTES
Κάπως αμήχανη και σαφώς πιο αργά από τους άλλους αρχηγούς, η Μέρκελ ψήφισε στο Βερολίνο (REUTERS/Kai Pfaffenbach)
Ο Μάρτιν Σουλτς ψηφίζει με την σύζυγό του Ινγκε, σε εκλογικό κέντρο του Βιερζέλεν. Τα προγνωστικά μάλλον του έχουν «παγώσει» το χαμόγελο... (φωτό: REUTERS/ Francois Lenoir)
Ο Μάρτιν Σουλτς ψηφίζει με την σύζυγό του Ινγκε, σε εκλογικό κέντρο του Βιερζέλεν. Τα προγνωστικά μάλλον του έχουν «παγώσει» το χαμόγελο… (φωτό: REUTERS/ Francois Lenoir)

Εάν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το CDU/CSU της Μέρκελ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 34 και 36%, έναντι του 41,5% του 2013, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) αναμένεται να έχει ποσοστό κοντά στο 12%, η Αριστερά (Die Linke) αναμένεται να ακολουθεί με 8-11%, οι Φιλελεύθεροι θα επιστρέψουν στη Βουλή με 9-10% και οι Πράσινοι αγγίζουν, σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα προγνωστικά, το 8%.

Ο ηγέτης των «Πράσινων» Τζεμ Εζντεμίρ, ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο του Βερολίνου (φωτό: REUTERS/ Axel Schmidt)
Ο ηγέτης των «Πράσινων» Τζεμ Εζντεμίρ, ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο του Βερολίνου (φωτό: REUTERS/ Axel Schmidt)

Πάντως, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η AfD να έχει υποτιμηθεί προεκλογικά και παραπέμπουν στις πρόσφατες εκλογές σε τοπικό επίπεδο, όπου το κόμμα έλαβε τελικά ποσοστά κατά 2-3% υψηλότερα της πρόβλεψης.

Σημαντικός παράγοντας είναι οι αναποφάσιστοι που ξεπερνούσαν ως προχθές το 30%, προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σε αντίστοιχα επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί και η αποχή των ψηφοφόρων, οι οποίοι πάντως είχαν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου.

Καμαρωτός και παραδοσιακός, με την τοπική ενδυμασία του Τιρόλου, ο κάτοικος του Μονάχου οδεύει αποφασιστικά για την κάλπη... (φωτό: REUTERS/ Michaela Rehle)
Καμαρωτός και παραδοσιακός, με την τοπική ενδυμασία του Τυρόλου, ο κάτοικος του Μονάχου οδεύει αποφασιστικά για την κάλπη… (φωτό: REUTERS/ Michaela Rehle)

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από τουλάχιστον 598 βουλευτές. Λόγω όμως ενός περίπλοκου -και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικού- συστήματος, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά. Στην απερχόμενη Βουλή συμμετείχαν 630 βουλευτές, ενώ οι σημερινές εκλογές εκτιμάται ότι θα αναδείξουν ακόμη περισσότερους, καθώς το όριο του 5% για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ αναμένεται να περάσουν περισσότερα κόμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...