389
Δείχνοντας προς ένα μέλλον μακριά από την Ευρώπη | REUTERS/Wolfgang Rattay

Ερντογάν κατά της ΕΕ: «Οι Βρυξέλλες σπαταλούν τον χρόνο μας»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 10:01
Δείχνοντας προς ένα μέλλον μακριά από την Ευρώπη
|REUTERS/Wolfgang Rattay

Ερντογάν κατά της ΕΕ: «Οι Βρυξέλλες σπαταλούν τον χρόνο μας»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2017, 10:01

Αλλο ένα βήμα μακριά από την προοπτική ένταξης της χώρας του στην ΕΕ έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που τονίζει ότι η χώρα του μπορεί να σταθεί μόνη της στα δύο της πόδια και δεν έχει ανάγκη την ΕΕ.

Θα ήταν ανακούφιση αν η ΕΕ αποφάσιζε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η Τουρκία στην Ενωση, είπε ακόμη σε συνέντευξή του στο BBC με αφορμή τον ένα χρόνο από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Εμείς τηρούμε τον λόγο μας. Αν η ΕΕ μας πει ωμά “Δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε την Τουρκία στην ΕΕ”, αυτό θα είναι ανακουφιστικό για εμάς. Μετά και εμείς θα ενεργοποιήσουμε το plan B και C. Η ΕΕ δεν μας είναι απαραίτητη. Είμαστε ήρεμοι».

Οπως πρόσθεσε «μια φορά και έναν καιρό, όταν ήμουν στην πρώτη μου πρωθυπουργική θητεία (εννοεί μετά το 2002), η Τουρκία περιγραφόταν σαν χώρα που έκανε μια σιωπηλή επανάσταση κατά τις συνόδους κορυφής. Η ίδια ΕΕ τώρα δεν μας καλεί στις συνόδους και σπαταλούν τον χρόνο μας».

Ωστόσο, δεν χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία, σύμφωνα με όσα είπε. Παρά το ότι περιέγραψε τη συμπεριφορά της ΕΕ σαν ανειλικρινή, «εμείς θα συνεχίσουμε για λίγο ακόμη να είμαστε ειλικρινείς με την ΕΕ».

Εξήγησε ακόμη ότι η πλειοψηφία των Τούρκων δεν επιθυμεί να είναι μέλος της Ενωσης.

«Δεν είμαστε φυλακή των δημοσιογράφων»

Στην ίδια συνέντευξη, που θα μεταδοθεί την Παρασκευή, αρνείται ότι στη Τουρκία έχουν φυλακιστεί τουλάχιστον 150 δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι σε φυλακή είναι μόνο δύο άτομα με δημοσιογραφική ταυτότητα και ότι οι άλλοι συνελήφθησαν γιατί ήταν απλώς κλέφτες ή βάνδαλοι.

Αυτό την ώρα που η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί «η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους» ενώ υπολογίζονται σε πάνω από 2.500 οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που έχουν απολυθεί.

Το επιχείρημα του Ερντογάν ήταν μάλλον πρωτότυπο. Αφού αμφισβήτησε τον αριθμό των φυλακισμένων, είπε στη δημοσιογράφο του BBC Ζεϊνάμπ Μπαντάουι: «Βλέπετε; Μιλάτε πιο πολύ από εμένα, έχετε περισσότερη ελευθερία από εμένα. Δεν μου παραχωρείται το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Μου παίρνετε μια συνέντευξη, αλλά δεν μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω».

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κρίση στον Περσικό Κόλπο, εξέφρασε και πάλι την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Κατάρ, το οποίο έχει απομονωθεί διπλωματικά έναντι των άλλων χωρών της περιοχής. Απέρριψε ακόμη το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης σε πόλεμο, απαντώντας με ένα ερώτημα: «Γιατί δεν ρωτάτε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία; Εμείς δεν είμαστε μέρος της κρίσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...