398
Ενα μικρό βουνό με σκουπίδια στους δρόμους του Λβιβ | REUTERS/Pavlo Palamarchuk

Σκουπίδια και πολιτικές διαμάχες πνίγουν και την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 15:48
Ενα μικρό βουνό με σκουπίδια στους δρόμους του Λβιβ
|REUTERS/Pavlo Palamarchuk

Σκουπίδια και πολιτικές διαμάχες πνίγουν και την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 15:48

Σωροί τα σκουπίδια στους δρόμους, στα πεζοδρόμια, μέσα και έξω από τους κάδους. Διαμάχες για το ποιος έχει την ευθύνη για το πρόβλημα, πότε θα απομακρυνθούν τα απορρίμματα. Κάτοικοι ανήσυχοι για τις επιπτώσεις στην υγεία, τη δημόσια και τη δική τους.

Δεν μιλάμε για την Αθήνα – αν και θα μπορούσαμε.

Αυτή είναι η κατάσταση στο Λβιβ της Ουκρανίας που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρείται και αυτό από το ίδιο πρόβλημα, αλλά με κάπως διαφορετικά αίτια.

Οπως γράφει το Politico.eu, πίσω από το οξύ πρόβλημα βρίσκεται η διαμάχη ανάμεσα στον δήμαρχο της πόλης και την κυβέρνηση της Ουκρανία με πολιτικές προεκτάσεις.

Ο δήμαρχος Αντρέι Σαντόβι καταγγέλλει ότι από πέρυσι τον Μάιο το Κίεβο απαγόρευσε στην πόλη του να μεταφέρει αλλού τα σκουπίδια της – είχε φτάσει να τα στέλνει στο άλλο άκρο της χώρας μετά από συμφωνίες με τις εκεί τοπικές αρχές.

Η απόφαση ήλθε μετά την αποχώρηση του κόμματός του από την κυβέρνηση, υποστηρίζει, και δίνει ευρύτερη πολιτική διάσταση. Όπως ισχυρίζεται το Κίεβο πιέζει την πόλη με μοχλό το θέμα των σκουπιδιών και ότι η κατάσταση είναι ένα «κυνικό παιχνίδι με την υγεία των κατοίκων».

Το ζήτημα έχει και άλλες προεκτάσεις, γράφει το Politico καθώς ο δήμαρχος φέρεται να έχει φιλοδοξίες για την προεδρική αναμέτρηση του 2019.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απαντά ότι η ευθύνη είναι του δημάρχου που, όχι μόνο επέτρεψε στις χωματερές να φτάσουν στα όριά τους, αλλά και δεν προχώρησε στην κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. (Η Ουκρανία επιμένει, σαν την Ελλάδα, στις χωματερές και η ανακύκλωση είναι σπάνια).

Ο πρωθυπουργός Βολόντιμιρ Γκρόισμαν μάλιστα απάντησε στον δήμαρχο μπροστά στις κάμερες: «Θες να απολογηθώ; Εντάξει, θα απολογηθώ γιατί εδώ και 11 χρόνια δεν έκανες τη δουλειά σου σαν δήμαρχος». Στο Λβιβ μετέβη μάλιστα προ ημερών και η υπουργός Υγείας Ουλάνα Σουπούρν, η οποία δήλωσε ότι υπάρχει μεν πρόβλημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη πνίγεται στα σκουπίδια.

Οπως και αν έχει η κατάσταση, στην πόλη έχουν πλέον μαζευτεί 8.500 τόνοι σκουπίδια. Αν και έχει γίνει αποκομιδή από κάποια σημεία, όπως το γραφικό και τουριστικό κέντρο, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και πολλές μέρες.

Χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο, ο δήμαρχος βλέπει τη δημοτικότητά του να παίρνει την κατιούσα – σε κάθε περίπτωση ένα πλήγμα για τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Στο μέσον όλων αυτών είναι οι κάτοικοι. Τα σκουπίδια σε κάποια σημεία έχουν να μαζευτούν σχεδόν ένα μήνα – «ακούμε τους αρουραίους τα βράδια, σε λίγο θα αρπάζουν και παιδιά», λένε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...