373
Η Τερέζα Μέι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αυτοδυναμία χάθηκε. Μαζί και η αυτοπεποίθηση | REUTERS/Toby Melville /File Photo

Η αυτοκριτική της Τερέζα Μέι: «Μόνη μου μας έμπλεξα, μόνη θα μας ξεμπλέξω»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 09:29
Η Τερέζα Μέι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αυτοδυναμία χάθηκε. Μαζί και η αυτοπεποίθηση
|REUTERS/Toby Melville /File Photo

Η αυτοκριτική της Τερέζα Μέι: «Μόνη μου μας έμπλεξα, μόνη θα μας ξεμπλέξω»

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 09:29

Ηταν μια Τερέζα Μέι που οι Βρετανοί δεν είχαν συνηθίσει. Χωρίς τη ρομποτική ακρίβεια που της προσάπτουν πολλοί, χωρίς αυτό το ατσαλάκωτο και το παγερό που τη διακρίνει – και εν πολλοίς της κόστισε την πύρρειο νίκη. Οι βουλευτές των Συντηρητικών και μέλη της Βουλής των Λόρδων άκουσαν τη Μέι να κάνει αυτοκριτική, να ζητά συγγνώμη. Και όλα αυτά ενώ ακόμα εκκρεμούν οι συνομιλίες με το βορειοϊρλανδικό DUP για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης για τη Βρετανία.

Η πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής και πολλές φορές ζήτησε συγγνώμη για το εκλογικό αποτέλεσμα που στέρησε την αυτοδυναμία στο κόμμα, ωστόσο δεν έδειξε να δείχνει συντριβή, λέει στον Guardian βουλευτής που ήταν παρών στη συνεδρίαση.

Οπως τόνισε μάλιστα «εγώ μας έβαλα σε αυτό το μπλέξιμο και εγώ θα μας βγάλω από αυτό».

Εδειχνε ακόμη ανήσυχη για όσους έχασαν τη βουλευτική τους έδρα, εξηγώντας ότι κάποιοι είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση και για αυτό θα τους βοηθήσει το Συντηρητικό Κόμμα.

Ωστόσο, η πρωθυπουργός ήταν καθησυχαστική για τη συνεργασία με το DUP, το οποίο είναι αντίθετο με ζητήματα όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Το κόμμα δεν θα βάλει νερό στο κρασί του για αυτά τα θέματα, εξήγησε η πρωθυπουργός.

Αρκετοί από τους παρόντες ήταν οργισμένοι για τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε μεν το κόμμα τους, αλλά χάνοντας την αυτοδυναμία και βλέποντας τους Εργατικούς να έχουν ανακτήσει πολύ από το έδαφος που τους χώριζε -στις δημοσκοπήσεις και την κάλπη- με τους Τόρις.

Παραδέχτηκε ακόμη ότι το προεκλογικό πρόγραμμα ήταν αντιδημοφιλές, αν και οι βουλευτές μίλησαν ευθέως για «καταστροφή». Οι περικοπές στην εκπαίδευση και στην πρόνοια, με τον διαβόητο «dementia tax», την επιπλέον επιβάρυνση που θα αντιμετώπιζαν πολλοί ηλικιωμένοι, αντιμετωπίστηκαν αρνητικά από το εκλογικό σώμα ενώ έφεραν και σε δύσκολη θέση τους βουλευτές που κλήθηκαν να τα υπερασπιστούν στις περιφέρειες τους.

Πάντως δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα αυτή την στιγμή. Η ίδια είπε ότι θα είναι αρχηγός για όσο την θέλουν αρχηγό και τους θύμισε ότι υπηρετεί το κόμμα από… 12 ετών, όταν έβαζε υλικό στους  φακέλους για να μοιραστούν στους ψηφοφόρους.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, οι συνομιλίες για το οποίο πρέπει να αρχίσουν εντός των ημερών με την ΕΕ να υπενθυμίζει συνεχώς ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του προκαθορισμένου πλαισίου, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε διαλλακτική. Συμφώνησε να ακούσει όλες τις απόψεις μέσα από το κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...