799
Ιανουάριος 2016. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντά τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στη Μόσχα. Τώρα κάποιοι θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για την κρίση | REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool/File Photo

Η Μόσχα πίσω από την κρίση στο Κατάρ;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 12:00
Ιανουάριος 2016. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντά τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι στη Μόσχα. Τώρα κάποιοι θεωρούν τη Ρωσία υπεύθυνη για την κρίση
|REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool/File Photo

Η Μόσχα πίσω από την κρίση στο Κατάρ;

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 12:00

Για όλα φταίνε οι Ρώσοι; Σύμφωνα με το CNN ναι, αυτοί είχαν καθοριστικό ρόλο ώστε να πυροδοτηθεί η κρίση στον Κόλπο με το Κατάρ. Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος κλιμάκωσης της έντασης και της εισόδου ολόκληρου του πλανήτη σε μια νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου, αλλά αυτή τη φορά με πεδίο μάχης τα πετρέλαια των Αράβων, είναι ορατός.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ υποστήριξε ότι ήταν ρώσοι χάκερ που φρόντισαν να κυκλοφορήσει μια «ψεύτικη» είδηση που προκάλεσε την κρίση ανάμεσα στο Κατάρ και τις άλλες αραβικές χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα είχαν εμφανιστεί στον ιστότοπο του επίσημου καταριανού πρακτορείου ειδήσεων QNA δηλώσεις που αποδίδονταν στον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, οι οποίες έρχονταν σε σύγκρουση με τα όσα έχουν συμφωνήσει οι Αραβες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ιδίως όσον αφορά στο Ιράν: με βάση τις συγκεκριμένες δηλώσεις του εμίρη του Κατάρ η Τεχεράνη εμφανιζόταν ως ένας στρατηγικός σύμμαχος (ενώ η Σαουδική Αραβία την κατηγορεί ότι είναι «η αιχμή του δόρατος της τρομοκρατίας»). Παράλληλα οι επίμαχες δηλώσεις που αποδίδονταν στον Αλ Θάνι, περιείχαν αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και το Κατάρ, έδρα μεταξύ άλλων της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή οι αρχές του Κατάρ υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα χάκερ, ισχυρισμό που τώρα, σύμφωνα με το CNN, επιβεβαιώνει και το FBI. Πράκτορες του Γραφείου βρέθηκαν στην Ντόχα τον Μάιο και ερευνούν την υπόθεση.

Ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι δήλωσε στο CNN ότι το FBI επιβεβαίωσε την κυβερνοεπίθεση και ότι οι δράστες φρόντισαν να δημοσιευτούν «fake news».

«Πιστεύουμε ότι η όλη κρίση οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Άρχισε στη βάση χαλκευμένων ειδήσεων που εμφυτεύτηκαν στο κρατικό μας ειδησεογραφικό πρακτορείο, μετά από κυβερνοεπίθεση που απέδειξε το FBI», δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών του Κατάρ, μιας χώρας με έκταση περίπου σαν την Πελοπόννησο αλλά το τρίτο υψηλότερο κατ’ κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο.

Οι Σαουδάραβες επικαλέστηκαν τις (όπως φαίνεται ψευδείς) δηλώσεις ως έναν από τους λόγους της ρήξης των διπλωματικών σχέσεων και της επιβολής οικονομικού αποκλεισμού στο Κατάρ, ενέργεια που ακολούθησαν και άλλα αραβικά κράτη.

Ενα πρώτο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, αν όντως όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε την Τρίτη να πάρει το μέρος της Σαουδικής Αραβίας περιγράφοντας, μάλιστα, ως θετική εξέλιξη της πολιτικής του στη Μέση Ανατολή τον αποκλεισμό εις βάρος του Κατάρ.

Αργότερα όμως οι διαθέσεις της Ουάσιγκτον άλλαξαν. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για την ανάγκη ενότητας των κρατών του Κόλπου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εμποδιστεί η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και η υποστήριξη του εξτρεμισμού απ’ όλες τις χώρες της περιοχής.

Λίγο νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει το Κατάρ να ενισχύσει τη δράση του στον αγώνα κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. «Εχουν γίνει πρόοδοι, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών (και παρεμπιπτόντως γνωστός πετρελαιάς) Ρεξ Τίλερσον προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε μάλιστα ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Κατάρ παραμένουν ισχυρές. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κατάρ κι άλλες χώρες στην περιοχή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ μπιν Αχμέντ αλ Τζουμπέιρ κάλεσε το Κατάρ να αλλάξει ριζικά την πολιτική του έναντι των εξτρεμιστών. «Πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους», είπε στη διάρκεια συνάντησης με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Υβ Λε Ντριάν στο Παρίσι. Το Κατάρ «πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες», όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα και να συμπεριφέρεται «σαν φυσιολογική χώρα», προσέθεσε ο σαουδάραβας αξιωματούχος κατηγορώντας μάλιστα το Κατάρ ότι υποστηρίζει «εχθρικά ΜΜΕ» (βλέπε Al Jazeera) και αναμειγνύεται στις εθνικές υποθέσεις των γειτονικών του χωρών.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ και σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλισίων απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» των χωρών του Κόλπου και υποστήριξη «όλων των πρωτοβουλιών προς εκτόνωση». Είναι σημαντικό, είπε, «να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή».

Στο πλευρό του Κατάρ έσπευσε ο Ταγίπ Ερντογάν επικρίνοντας την απομόνωση του εμιράτου. Η τρέχουσα κατάσταση δεν ωφελεί «καμία απ’ τις χώρες της περιοχής», είπε ο Ερντογάν εγκωμιάζοντας την αυτοσυγκράτηση του Κατάρ, που δεν έσπευσε να λάβει αντίμετρα. Είναι γνωστό ότι η Αγκυρα διατηρεί προνομιακούς δεσμούς με την Ντόχα καθώς καταριανά κεφάλαια κατέχουν καίριες θέσεις στην τουρκική οικονομία.

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί να έκανε κάτι τέτοιο η Ρωσία.

Εάν ισχύουν οι κατηγορίες, τότε θα αποτελούν ένδειξη ότι η Μόσχα προσπαθεί να υπονομεύσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και να ανοίξει ένα ρήγμα μεταξύ των χωρών της και των ΗΠΑ. Επιπλέον αναλυτές εκτιμούν ότι μια κρίση στην περιοχή θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για τη Ρωσία μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς ενέργειας στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...