396
Ο Κασόγκι, με τη σύζυγό του Λάμια, σε γκαλά το 2006 -πού αλλού;- στο Μόντε Κάρλο | Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Πέθανε ο Κασόγκι, έμπορος όπλων και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 09:14
Ο Κασόγκι, με τη σύζυγό του Λάμια, σε γκαλά το 2006 -πού αλλού;- στο Μόντε Κάρλο
|Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images/Ideal Images

Πέθανε ο Κασόγκι, έμπορος όπλων και φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2017, 09:14

Μια από αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των περασμένων δεκαετιών, ο σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 82 ετών.

Ο Κασόγκι, που έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον, πέθανε περιστοιχισμένος από τα παιδιά του, ανέφερε η οικογένεια του.

Ηταν αρκετά γνωστός και στην Ελλάδα, λόγω και της προσωπικής φιλίας του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ήταν πρωθυπουργός τη δεκαετία του ’80.

Ο Κασόγκι, που ήταν τουρκικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Μέκκα. Ο πατέρας του ήταν ο προσωπικός γιατρός του βασιλιά Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, ενώ η αδερφή του παντρεύτηκε τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ και ήταν μητέρα του Ντόντι Αλ Φαγέντ, του τελευταίου συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί της στο δυστύχημα στο Παρίσι το 1997.

Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και στις ΗΠΑ και αργότερα μπήκε στο χώρο των επιχειρήσεων μεσολαβώντας για την πώληση όπλων από αμερικανικές εταιρείες στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, παρά το σχετικό εμπάργκο.

Το όνομά του είχε αναμειχθεί εκείνη την περίοδο σε υποθέσεις,  κάποιες από τις οποίες είχαν σκοτεινές πτυχές.

khashoggiTime
Ο Κασόγκι στο εξώφυλλο του περιοδικού Time τη δεκαετία του ’80

Ευρύτερα γνωστός έγινε για την ανάμειξή του στο σκάνδαλο «Ιράν-Κόντρα», στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το οποίο αφορούσε πωλήσεις όπλων στο Ιράν, κατά παραβίαση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στους μουλάδες μετά την Ισλαμική Επανάσταση, και χρηματοδότηση των ανταρτών Κόντρα.

Φέρεται ακόμη να είχε συμμετοχή και στην εκτεταμένη κατάχρηση του πλούτου των Φιλιππίνων από τον δικτάτορα Μάρκος και την οικογένειά του.

Σε άλλη περίπτωση, είχε κληθεί να καταβάλει μεγάλο πρόστιμο για την παράνομη εισαγωγή στη Γαλλία 37 πινάκων που μετέφερε με το προσωπικό του τζετ, ενώ είχε προχωρήσει και σε δικαστικό διακανονισμό με καζίνο για χρέη που έφταναν τα 8 εκατ. στερλίνες.

Πάντως, μετά τη δεκαετία του ‘80 η περιουσία του μειώθηκε σημαντικά, αν και παρέμενε ένας αρκετά πλούσιος άνθρωπος.

Πέρα από τις μάλλον ύποπτες διασυνδέσεις του, ο Κασόγκι ζούσε μια πολυτελή και μάλλον εκκεντρική ζωή. Απέκτησε εξοχικές κατοικίες, ακόμη και ένα σατώ στη Γαλλία και γιοτ. Ενα από αυτά, το μήκους 86 μέτρων Nabila, πούλησε στον σουλτάνο του Μπρουνέιϊ και μέσω αυτού κατέληξε στον Ντόναλντ Τραμπ, στο τέλος της δεκαετία του ’80.

Είχε παντρευτεί δύο φορές, την 20χρονη αγγλίδα Σάντρα Ντείλι, η οποία ασπάστηκε το Ισλάμ και πήρε το όνομα Σοράγια Κασόγκι, και την ιταλίδα Λάουρα Μπιανκολίνο, η οποία επίσης ασπάστηκε το Ισλάμ παίρνοντας το όνομα λάμια. Πάντα όμως κυκλοφορούσαν και φήμες για «χαρέμι» με ερωμένες και μοντέλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...