556
Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης | ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intimenews

Τόσκας για την επίθεση σε Παπαδήμο: «Θα καλυφθούν ό,τι κενά υπήρξαν»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 14:34
Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης
|ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intimenews

Τόσκας για την επίθεση σε Παπαδήμο: «Θα καλυφθούν ό,τι κενά υπήρξαν»

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2017, 14:34

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται εντατικά για την εξιχνίαση της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος το Σάββατο επισκέφτηκε τον κ. Παπαδήμο στο νοσοκομείο.

Οπως υπογράμμισε ακόμη, «ό,τι κενό υπάρχει θα φροντίσουμε να καλυφθεί», σε μια έμμεση αναφορά στην ύπαρξη κενών ασφαλείας εξαιτίας των οποίων το τρομοπακέτο έφτασε στα χέρια του κ. Παπαδήμου παρά τους ελέγχους που είχε γίνει.

Μετά την επίσκεψή του στον «Ευαγγελισμό», όπου ο πρώην πρωθυπουργός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου,  ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία της αστυνομίας εργάζονται προκειμένου να παραδώσουν τους τρομοκράτες στα χέρια της Δικαιοσύνης.

«Δεν τους έδωσε κανείς το δικαίωμα να το παίζουν εκδικητές. Ο λαός έχει άλλη γνώμη δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούν κανέναν άλλο από τον εαυτό τους» είπε σχετικά.

Προσέθεσε ότι είναι λάθος η προσπάθεια κάποιων κομμάτων να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις και να αποκτήσουν όφελος, τονίζοντας ακόμη ότι «η Αριστερά ήταν πάντα αντίθετη με τέτοιες καταστάσεις».

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, ο κ. Τόσκας είπε ότι είναι σε εξέλιξη και δεν θα τις σχολιάσει πριν από την ολοκλήρωσή τους.

Σε βιβλίο με συμβολικό περιεχόμενο το τρομοδέμα

Ο Alpha αποκάλυψε στο δελτίο του το βράδυ του Σαββάτου ότι ο φάκελος περιείχε βιβλίο το οποίο αναφερόταν στη σφαγή του Διστόμου του 1944 από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις – πιθανόν μια συμβολική επιλογή. Ο φάκελος εστάλη από το Κολωνάκι με εικονικό αποστολέα.

Οι δράστες είχαν σκάψει το βιβλίο και είχαν τοποθετήσει μέσα σε αυτό τον εκρηκτικό μηχανισμό που ενεργοποιήθηκε μόλις ο κ. Παπαδήμος άνοιξε τον φάκελο. Η αστυνομία πάντως από τα δύο γραμματόσημα του φακέλου πήρε υλικό και αναζητά το DNA των δραστών.

Η μεθοδολογία των δραστών αυτής της επίθεσης θυμίζει αυτήν στο πακέτο-βόμβα των Πυρήνων της Φωτιάς που είχαν αποστείλει στη Γερμανία με παραλήπτη τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε και αποστολέα τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδης.

Σύγχυση για το δέμα

Εν τω μεταξύ, ασαφής παραμένει ακόμη η διαδρομή του τρομοδέματος προς τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και το αν ελέγχθηκε και πού πριν καταλήξει σε αυτόν.

Αστυνομικές πηγές επισήμαναν ότι υπάρχει βίντεο που επιβεβαιώνει την κατάθεση του συνοδού ασφαλείας, ο οποίος έλεγχε την αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργού, ότι πήγε τους φακέλους στη Βουλή.

Ο ίδιος στην κατάθεσή του αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης, της ημέρας της επίθεσης, «παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο της Βουλής που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα».

Ωστόσο από τη Βουλή υποστηρίζουν ότι δεν έγινε ο έλεγχος στα μηχανήματα X-ray που υπάρχουν εκεί. Προσθέτουν ότι οι κάμερες δείχνουν τον συγκεκριμένο συνοδό ασφαλείας, αλλά δεν υπάρχει πλάνο που να δείχνει το δέμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να πιστοποιηθεί ότι έφερε το δέμα για έλεγχο.

Ενα άλλο σημείο στο οποίο επιμένουν είναι ότι τα μηχανήματα είναι παλαιά (από το 2004 και το 2010) και ότι καθυστερεί η αντικατάστασή τους.

Ξεκαθαρίζει παράλληλα και το μυστήριο για τον αποστολέα του δέματος. Η συγκόλληση των υπολειμμάτων του τρομοδέματος, το οποίο διαλύθηκε στην έκρηξη, δείχνει ότι ταχυδρομήθηκε από το Κολωνάκι και ότι ως αποστολέας δεν αναγραφόταν κάποιο δημόσιο πρόσωπο.

Σταθερά βελτιούμενη η υγεία του Λουκά Παπαδήμου

Το νεότερο ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αναφέρει ότι «Ο πρώην πρωθυπουργός κύριος Λουκάς Παπαδήμος είναι αιμοδυναμικά σταθερός. Συνεχίζει τη νοσηλεία του στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας χωρίς επιπλοκές, όπου και θα παραμείνει νοσηλευόμενος για το επόμενο 24ωρο. Εχει προγραμματιστεί για αύριο [ενν  Κυριακή] χειρουργικός καθαρισμός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...