482
Η οικογένεια του νικητή των τοπικών εκλογών, Αρμιν Λάσετ, πανηγυρίζει τη νίκη του CDU | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Μέρκελ κέρδισε το crash test στην έδρα του Σουλτς

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 20:04
Η οικογένεια του νικητή των τοπικών εκλογών, Αρμιν Λάσετ, πανηγυρίζει τη νίκη του CDU
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Η Μέρκελ κέρδισε το crash test στην έδρα του Σουλτς

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2017, 20:04

Στο μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας -και αυτό με τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, εξ ου και ο όρος «Ελλάδα της Γερμανίας»- έδειξε η Ανγκελα Μέρκελ ότι αντέχει στις πιέσεις του Μάρτιν Σουλτς και ότι είναι πολύ πιθανό να κερδίσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία!

Τα πρώτα exit polls για τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας την Κυριακή έδωσαν ένα γερό προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων στο Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, έναντι του Σοσλιαδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Σουλτς ο οποίος σε άσχημη διάθεση δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη ημέρα για το SPD και εμένα προσωπικά. Κατάγομαι από αυτό το κρατίδιο, και μόλις δεχθήκαμε μια συντριπτική εκλογική ήττα» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα exit polls των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, το CDU λαμβάνει 34,5% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 26,3% του 2012, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 30,5% και βγαίνουν αποδυναμωμένοι από την εκλογική αυτή αναμέτρηση σε σύγκριση με το 2012 που είχαν εξασφαλίσει 39,1%.

«Οι  ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD – Πρασίνων. Είναι μια τεράστια επιτυχία!» δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του CDU, Αρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στο κρατίδιο.

2017-05-14T162921Z_1984894358_UP1ED5E19SW6X_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-NRW
Η υποψήφια του SPD  και πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ανελόρε Κραφτ, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της… (REUTERS/Ralph Orlowski)

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, η Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Ανελόρε Κραφτ, υποψήφια του SPD, εμφανώς απογοητευμένη, ανακοίνωσε την παραίτησή της.

2017-05-14T162226Z_426752615_UP1ED5E19HD6J_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-NRW
Ο Χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ πανηγυρίζει για τη νίκη του στην έδρα του Μάρτιν Σουλτς (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

Η νέα νίκη του CDU είναι πιο γλυκιά από κάθε άλλη νίκη που κατέγραψε στις προηγούμενες τοπικές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Οχι μόνο επειδή η ΒΡΒ είναι γενέτειρα του Μάρτιν Σουλτς και θεωρείται προπύργιο του SPD. Αλλά επειδή η κάλπη στο κρατίδιο των 18 εκατ. κατοίκων μαρτυρά -κατά παράδοση- ποιος θα είναι και ο τελικός νικητής στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Με άλλα λόγια αυτή ήταν η τελευταία και κρισιμότερη μάχη ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.

2017-05-14T163621Z_524925497_UP1ED5E1A4K7L_RTRMADP_3_GERMANY-ELECTION-NRW
Η πρώτη αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ειδοποιήθηκε για τα αποτελέσματα ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Τα δυσάρεστα νέα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα πρώτα στοιχεία που βρήκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής, είναι ότι για πρώτη φορά μπαίνει στην τοπική βουλή της ΒΡΒ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο φέρεται να συγκεντρώνει 7,7%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναδεικνύονται σε τρίτο κόμμα με 12,2%, οι Πράσινοι (Die Grünen) που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στην εξουσία από κοινού με τους Σοσιαλδημοκράτες στο κρατίδιο καταγράφουν μεγάλη πτώση συγκεντρώνοντας μόλις 6% ενώ το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) φέρεται να εισέρχεται στη Βουλή με το οριακό 5%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...