1088
Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Κόντρα κυβέρνησης με Θεοδωράκη και ΝΔ για «πολιτικές αθλιότητες στην ΕΡΤ»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/05/2017, 21:00
Το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Κόντρα κυβέρνησης με Θεοδωράκη και ΝΔ για «πολιτικές αθλιότητες στην ΕΡΤ»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 12:27
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/05/2017, 21:00

Μια αναφορά παρουσιαστή εκπομπής στην ελληνική δημόσια τηλεόραση για τη νίκη του («όπως πολλοί λένε, λίγο χειρότερου») Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο. Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «10 στην ενημέρωση» για το αποτέλεσμα των εκλογών ανέφερε ότι «όπως πολλοί λένε, μεταξύ των δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος». 

Πρώτα άσκησε κριτική με ένα σχόλιο στο Twitter και ζήτησε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης καταγγέλλοντας ότι «στο κρατικό κανάλι ισοπεδώνουν την υποψηφιότητα του Μακρόν και την παρουσιάζουν περίπου σαν την υποψηφιότητα της Λεπέν».

Υστερα αντέδρασε αντίστοιχα, με ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν, τελικά, επί του θέματος και κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, προτού έλθει η απάντηση από την ίδια τη δημόσια τηλεόραση και τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ καθώς και από την ΕΣΗΕΑ.

«Ολοι γνωρίζουμε τη μαγική δύναμη του μοντάζ. Οταν, λοιπόν, από την τοποθέτηση του συναδέλφου Νίκου Αγγελίδη αφαιρείται η εισαγωγή «είναι πολλοί που λένε ότι….» προφανώς το νόημα αλλάζει!», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

«Αφού μετράτε τις κουβέντες μας, τουλάχιστον να τις μετράτε σωστά τόσο εσείς κ. Θεοδωράκη και όσο και εσείς κύριοι της ΝΔ. Να είστε πιο προσεκτικοί πριν τιτιβίσετε ή βγάζετε ανακοινώσεις για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, στους οποίους συνεχίζετε να επιτίθεστε ανερυθρίαστα για λόγους εντυπωσιασμού. Εκτίθεστε!», τονίζουν οι δημοσιογράφοι.

«Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και προσωπική άποψη του δημοσιογράφου να ήταν  η φράση -όπως σωστά ή λανθασμένα έχει αποδοθεί στον Βολταίρο- «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες» , κωδικοποιεί την έννοια του δημοκρατικού ήθους και της ελευθερίας του λόγου», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

«Η ΕΡΤ με διαρκείς ανταποκρίσεις, με απεσταλμένους δημοσιογράφους, με ζωντανές συνδέσεις, με εκπομπές απευθείας από τη γαλλική πρωτεύουσα, με εξειδικευμένους σχολιαστές, κάλυψε και τους δύο γύρους των γαλλικών προεδρικών εκλογών» ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΡΤη οποία καταλόγισε στη ΝΔ προσπάθεια αποδόμησης της προσπάθειας της ΕΡΤ να επιτελέσει τον ρόλο της στην ενημέρωση.

«Σήμερα, την εγκαλούν, γιατί σε μία από τις εκπομπές της, τα όσα ελέχθησαν από δημοσιογράφο της δεν τους ήταν αρεστά. Για μία ακόμα φορά δηλώνουμε ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν “παίρνουν γραμμή”, ούτε λογοκρίνονται. Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του και των σχολίων του», πρόσθεσε

Η ΕΡΤ επεσήμανε ότι ο δημοσιογράφος της πρωινής εκπομπής «10 στην ενημέρωση» δεν εξέφρασε προσωπική άποψη, αλλά μετέφερε σχόλια που έχουν αναπαραχθεί στα μεγαλύτερα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

«Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι, για την περίπτωση που σήμερα εγκαλείται η ΕΡΤ, ο δημοσιογράφος της δεν εξέφρασε ουδεμία προσωπική άποψη. Μετέφερε σχόλια που έχουν αναπαραχθεί στα μεγαλύτερα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα – για του λόγου το αληθές, το σχετικό απόσπασμα μπορεί εύκολα να το αναζητήσει κανείς στο site της ΕΡΤ. Αυτό για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολιτική αθλιότητα. Ουδέν σχόλιον», ανέφερε

«Κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να σεβαστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ», σχολίασε σε ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ. «Κανείς πολιτικός ή άλλος παράγοντας δεν νομιμοποιείται, να επιχειρεί να διαμορφώσει την ατζέντα της ενημέρωσης, υποκαθιστώντας τον ρόλο των δημοσιογράφων. Οι συνάδελφοι μετά την τραυματική εμπειρία της περιόδου 2013-2015 πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους», τόνισε.

Αυτές ήταν οι απαντήσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ στην καταγγελία της ΝΔ ότι «οι πολιτικές αθλιότητες της ΕΡΤ συνεχίζονται». Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Προσπάθησαν να εξισώσουν το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν με την επικεφαλής των ακραίων εθνικιστών και πολέμια της ΕΕ, κυρία Λεπέν. Το έκανε δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης λέγοντας ότι “μεταξύ των δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος, ο εκπρόσωπος των τραπεζών και του συστήματος”. Εάν ακολουθούν το παράδειγμα του κ. Μελανσόν, ας καταλάβουν επιτέλους ότι πλανώνται».

Αμεσα, πριν δημοσιευτεί η ανακοίνωση της ΕΡΤ, απάντησαν στην ανακοίνωση της ΝΔ κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής τονίζοντας ότι «ουδεμία έκπληξη προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ που στρέφεται εναντίον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης». 

«Εχουμε συνηθίσει πλέον από το -κατ’ όνομα- “φιλελεύθερο” κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεχνά επιλεκτικά την ελευθερία έκφρασης γνώμης των δημοσιογράφων, όταν διαφωνεί με την άποψή που εκφράζουν. Ούτε βέβαια εκπλήσσει η προσπάθεια απόδοσης συλλογικής ευθύνης στο σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ για σχόλιο ενός εξ αυτών», ανέφεραν.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεσαν ότι «η κυρία Λεπεν υποστηρίχθηκε στον δεύτερο γύρο από το 1/3 των ψηφοφόρων του Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίον στήριξε η Νέα Δημοκρατία λόγω κοινού αγώνα “ενάντια στο λαϊκισμό” αλλά και κοινής ημέρας γενεθλίων με τον πρόεδρό της».

«Φαίνεται, τέλος, πως το κόμμα του Κεδίκογλου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του συνοδοιπόρου του Λεπέν Μάκη Βορίδη δεν έχει ξεπεράσει ακόμα την κατακραυγή που δέχτηκε για το “μαύρο” που έριξε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, και προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία της ΕΡΤ σε κάθε ευκαιρία, εφευρίσκοντας ζητήματα εκεί που δεν υφίστανται. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή, μέχρις ότου να βρουν στη Νέα Δημοκρατία πολιτικό αφήγημα, σε αντικατάσταση του παλαιού που εγκαταλείφθηκε με το κλείσιμο της αξιολόγησης», κατέληξαν οι κύκλοι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Αυτός που πυροδότησε τη συζήτηση περί «σκοπιμοτήτων» ή «γραμμής» της ΕΡΤ ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κατήγγειλε το πρωί της Δευτέρας ότι «στο κρατικό κανάλι ισοπεδώνουν την υποψηφιότητα του Μακρόν και την παρουσιάζουν περίπου σαν την υποψηφιότητα της Λεπέν», σχολιάζοντας ότι είναι διαφορετικός ο ρόλος του σχολιαστή και διαφορετικός αυτός του δημοσιογράφου και ότι «οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης πρέπει να φέρονται αναλόγως». 

«Ντράπηκα για τα σχόλια δημοσιογράφου της ΕΡΤ, που θα έπρεπε να είναι μετρημένος. Είπε ότι “στη Γαλλία είχαμε δύο πολύ κακούς υποψηφίους και, τι να κάνει ο κόσμος, υποστήριξε τον εκπρόσωπο των τραπεζών”. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δημοσιογράφος επιχειρηματολογία των φασιστών, ότι Μακρόν και Λεπέν είναι περίπου το ίδιο» εξήγησε, ζητώντας εξηγήσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Ταγματάρχη.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ και στην Αννα Μπουσδούκου, ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήρε τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας ότι την τελευταία ημέρα του προεκλογικού του αγώνα είπε ότι πρέπει να ξαναδούμε τα χρέη της Ευρωζώνης, «κάτι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα», όπως σχολίασε ο κ. Θεοδωράκης.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης επέκρινε την κυβέρνηση για την υποστήριξή της στον πρώτο γύρο στον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τον οποίο αποκάλεσε «εθνικιστή και λαϊκιστή». «Τα συμφέροντά μας δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην υποστήριξη μιας ακραίας επιλογής στη Γαλλία» τόνισε. Για την Μαρίν Λεπέν, ο κ. Θεοδωράκης εκτίμησε ότι θα έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, καθώς περίμεναν πάνω από 40%. «Εβγαλε κακία στο ντιμπέιτ η Λεπέν» εξήγησε.

«Πιστεύουμε σε ένα Δημόσιο χωρίς κομματικούς εγκάθετους. Ο πρώτος στόχος της επόμενης κυβέρνησης πρέπει να είναι αυτός. Υπάρχουν περιθώρια να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία. Εκεί πρέπει να κατευθυνθούν τα αντίμετρα και όχι στους κομματικούς πελάτες» ανέφερε κατά τα άλλα ο ίδιος.

Λίγο αργότερα ο ανάρτησε στο Facebook και φωτογραφία του με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...