605
O Μάκης Μπαλαούρας στη Βουλή. Πόσοι άλλοι πήραν το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται; | SOOC

Πώς πήρε «13η σύνταξη» ως χαμηλοσυνταξιούχος ο Μπαλαούρας;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 14:02
O Μάκης Μπαλαούρας στη Βουλή. Πόσοι άλλοι πήραν το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται;
|SOOC

Πώς πήρε «13η σύνταξη» ως χαμηλοσυνταξιούχος ο Μπαλαούρας;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 14:02

Η είδηση ότι βουλευτής, που παίρνει τουλάχιστον 5.000 ευρώ τον μήνα, έλαβε ως… χαμηλοσυνταξιούχος το έκτακτο βοήθημα που έταξε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο, αρκεί για να προκαλέσει γέλια – για το κραυγαλέο της όλης ιστορίας με την περίφημη «13η σύνταξη» και το διάτρητο του όποιου συστήματος εφάρμοσε η κυβέρνηση. Η είδηση όμως ότι αυτός είναι κυβερνητικός βουλευτής, ο Μάκης Μπαλαούρας του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί και ποικίλα σχόλια. Με πρωταγωνιστή μάλιστα τον ίδιο τον βουλευτή Ηλείας.

Σε δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Μπαλαούρας έφτασε στο σημείο να καταγγείλει συντροφικά μαχαιρώματα από συνδικαλιστές των δύο συλλόγων των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε.

Επανέλαβε ότι ενημέρωσε εγκαίρως για το θέμα που δημιουργήθηκε και ότι δώρισε τα χρήματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ, κάνοντας λόγο για «καρφώματα». Ωστόσο ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (ΣΥΤΕ), στον οποίο έχει διατελέσει πρόεδρος, τον διαψεύδει, κάνοντας λόγο για καθυστέρηση εννέα ημερών.

«Με κάρφωσαν από την Τράπεζα, είδα τις επιστολές στους συλλόγους, λυπάμαι πάρα πολύ αν έχει γίνει έτσι, από τη στιγμή που έχω χρηματίσει και πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου να γίνονται τέτοια καρφώματα, πραγματικά συντροφικά καρφώματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν πάρει κι άλλοι βουλευτές το βοήθημα, παραδεχόμενος κενά στο σύστημα, το οποίο αποδίδει στην ΗΔΙΚΑ που δεν είχε άλλα στοιχεία στη βάση δεδομένων για τα υπόλοιπα εισοδήματα των συνταξιούχων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο σύστημα για να βλέπει όχι μόνο αν «ο Μπαλαούρας και ο κάθε Μπαλαούρας παίρνει 500 ευρώ σύνταξη, αλλά αν έχει κι άλλα εισοδήματα».

Οντως, ο λόγος που του χορηγήθηκε το εφάπαξ επίδομα οφείλεται στο γεγονός ότι στο σύστημα εμφανιζόταν ως χαμηλοσυνταξιούχος των 550 ευρώ, καθώς η σύνταξη που συνεχίζει να λαμβάνει από την Τράπεζα της Ελλάδος ως πρώην υπάλληλός της έχει περικοπεί βάσει νόμου -από τον Ιανουάριο του 2015- λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας κι έτσι αυτομάτως του πιστώθηκαν 300 ευρώ.

Ομως αυτή ήταν και η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της για το συγκεκριμένο επίδομα: ότι το υποσχέθηκε βιαστικά και ότι το μοίρασε χωρίς να έχει προβεί σε κανέναν έλεγχο με συνέπεια να το λάβουν και άτομα που δεν έπρεπε, σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες που το είχαν ίσως και περισσότερο ανάγκη.

H ανακοίνωση του ΣΥΤΕ

Στα όσα είπε ο κ. Μπαλαούρας απάντησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος. Λέει:

«Σχετικά με το θέμα της καταβολής βοηθήματος στον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Μπαλαούρα το οποίο αναδείχθηκε από πολλά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

» Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο του 2016 η κυβέρνηση ψήφισε τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

» Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου του 2017 υπέπεσε στην αντίληψη τόσο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος (Σ.Υ.Τ.Ε.) όσο και του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης Ελλάδος (Σ.Σ.Τ.Ε.) ότι το μέλος του τελευταίου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Μπαλαούρας είχε λάβει το εν λόγω βοήθημα ως… χαμηλοσυνταξιούχος!

» Η αποκάλυψη του θέματος έγινε με ανακοίνωση του Συλλόγου Συνταξιούχων Τραπέζης Ελλάδος Νο 31/9.1.2017 όπου αναφέρεται ότι “ο γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταβάλλει ειδικότερη προσπάθεια κάθε φορά να μας ‘σώσει’, καρπούται το δωράκι των 300 € ως χαμηλοσυνταξιούχος της ΤτΕ…” !!!

» Σχετική αναφορά επίσης γίνεται και στην ανακοίνωση Νο 53/11.1.2017 του Σ.Υ.Τ.Ε..

» Η παραπάνω αποκάλυψη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση τόσο στο εν ενεργεία προσωπικό της ΤτΕ όσο και στους συνταξιούχους της με αποτέλεσμα ο κ. Μπαλαούρας να αποστείλει με εννέα ημέρες καθυστέρηση, στις 18/1/2017, επιστολή προς τον ΣΥΤΕ και τον ΣΣΤΕ με την οποία δηλώνει ότι θα καταθέσει το ποσό του βοηθήματος κατά το ήμισυ στο απεργιακό ταμείο του Σ.Υ.Τ.Ε. και στον Λογαριασμό Αλληλεγγύης του Σ.Σ.Τ.Ε.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...