278
Ο υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπενθύμισε ότι η διαγωγή ήταν ένα μέτρο «που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς αλλά και ενάντια σε πάρα πολύ δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας» | SOOC

Ο Γαβρόγλου καταργεί τη διαγωγή «κοσμία» για τους μαθητές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 12:04
Ο υπ. Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου υπενθύμισε ότι η διαγωγή ήταν ένα μέτρο «που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους αριστερούς αλλά και ενάντια σε πάρα πολύ δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας»
|SOOC

Ο Γαβρόγλου καταργεί τη διαγωγή «κοσμία» για τους μαθητές

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2017, 12:04

Η πρωτοβουλία των 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την κατάργηση της διαγωγής κοσμίας –αυτό το «τσαλάκωμα» της διαγωγής των μαθητών με παραβατική συμπεριφορά– βρήκε ευήκοα ώτα στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Οπως είπε στη Βουλή ο κ. Γαβρόγλου θα φέρει στη Βουλή διάταξη για την κατάργηση του «αναχρονιστικού», όπως το χαρακτήρισε, μέτρου του χαρακτηρισμού της «διαγωγής». Το αίτημα των 28 βουλευτών αποκάλυψε η «Καθημερινή».

Οι κυβερνητικοί βουλευτές με ερώτησή τους υπενθύμιζαν ότι με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 104 του 1979, η διαγωγή ενός μαθητή, όταν παρεκκλίνει «από την προσήκουσα», μπορεί να χαρακτηρισθεί (αντί της «κοσμιωτάτης») «κοσμία» και (ακόμη χειρότερα) «επίμεμπτη». Το μέτρο έχει παρελθόν πριν από τη μεταπολίτευση και το 1979 και όπως σημείωναν οι βουλευτές, «χρησιμοποιήθηκε για την περιθωριοποίηση μαθητών, πολλές φορές λόγω των ιδεών τους, την πολιτική δράση τους, τη θρησκεία, το χρώμα τους κ.λπ. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και νυν βουλευτές έχουν τιμωρηθεί ως μαθητές με τον χαρακτηρισμό της διαγωγής τους ως κοσμίας».

Μολονότι το μέτρο έχει περιπέσει σε αχρησία, οι 28 βουλευτές υπογράμμιζαν ότι «υπάρχουν κάποια ελάχιστα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, που, για να καλύψουν την παιδαγωγική τους ανεπάρκεια ή για να τιμωρήσουν για όλη του τη ζωή έναν απόφοιτο της μη αρεσκείας τους, εφαρμόζουν συχνά την υποβάθμιση της διαγωγής των μαθητών». 

Η αντίδραση του κ. Γαβρόγλου ήταν άμεση. «Για το θέμα της διαγωγής κοσμίας και κοσμιοτάτης, ελπίζω όταν θα φέρουμε στη Βουλή τη διάταξη για την κατάργηση της διαγωγής, να την ψηφίσετε. Είναι ένα εντελώς αναχρονιστικό μέτρο, ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ενάντια και στους Αριστερούς αλλά, θέλω να σας πω, και ενάντια σε πάρα πολύ δημιουργικούς πολίτες αυτής της χώρας» είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές όλων των παρατάξεων ο υπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...