251
Ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. | REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Η κυβέρνηση παραδέχεται χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2017, 12:12
Ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός. Τα νούμερα δεν βγαίνουν.
|REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Η κυβέρνηση παραδέχεται χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2017

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2017, 12:12

Ο Πρωθυπουργός διατυμπανίζει την επιστροφή στην ανάπτυξη –«την υψηλότερη σε επίπεδο Ευρωζώνης» όπως είπε στο Υπουργικό την ημέρα που τον διέψευσε η ΕΛΣΤΑΤ– αλλά η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερο απ’ όσο προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2017.

Οπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση σε κείμενο προς τους Θεσμούς το οποίο συνέταξε τον Φεβρουάριου προβαίνει στην παραδοχή πως η ανάπτυξη για το 2017 θα είναι τελικά χαμηλότερη.

Στο αναπτυξιακό σχέδιο στρατηγικής – το οποίο αποτελεί μέρος του υπό διαπραγμάτευση τετραετούς μεσοπρόθεσμου προγράμματος – ο ρυθμός ανάπτυξης του τρέχοντος έτους θεωρείται ότι θα φτάσει το 2,5%, έναντι 2,7% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στο σχέδιο, έκτος από το ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω και την ιδιωτική κατανάλωση, που πλέον εκτιμάται στο 1,5%, έναντι 1,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Σημειώνεται ότι κατά την κατάρτιση του κειμένου είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση η εκτίμηση ότι η οικονομία έκλεισε το 2016 με ρυθμό ανάπτυξης 0,2%, αποτέλεσμα όμως που διαψεύστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ΕΛΣΤΑΤ, που έκανε λόγο για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το περασμένο έτος.

Επίσης είναι γνωστό ότι εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ μέσα στο 2017 βασίζονται εν πολλοίς στο δεδομένο ότι η χώρα μας θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE). Και αυτό καθυστερεί ακόμα, όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μια αξιολόγηση που ήταν να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου 2016, μετά τον Ιανουάριο του 2017, έπειτα στις 20 Φεβρουαρίου και τελικά στις 20 Μαρτίου, που κι αυτή η ημερομηνία χάνεται…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...