805
Γερμανοί πολίτες υποδέχονται με ενθουσιασμό πρόσφυγες σε σταθμό τρένου στο Ντόρτμουντ, τον Σεπτέμβριο του 2015 | REUTERS/Ina Fassbender

Γιατί η Μέρκελ δεν σφράγισε τα σύνορα στους πρόσφυγες το καλοκαίρι του 2015

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 15:04
Γερμανοί πολίτες υποδέχονται με ενθουσιασμό πρόσφυγες σε σταθμό τρένου στο Ντόρτμουντ, τον Σεπτέμβριο του 2015
|REUTERS/Ina Fassbender

Γιατί η Μέρκελ δεν σφράγισε τα σύνορα στους πρόσφυγες το καλοκαίρι του 2015

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 15:04

Αν κάτι κινητοποίησε την Αγνκελα Μέρκελ και την έπεισε να κρατήσει τα σύνορα της χώρας της ανοικτά για τους πρόσφυγες, την ώρα που άλλες χώρες ανέπτυσσαν συνοριοφύλακες και σήκωναν φράχτες, αυτό ήταν ο φόβος. Η γερμανίδα καγκελάριος φοβήθηκε ότι αν σφράγιζε τα σύνορα της Γερμανίας με δυνάμεις ασφαλείας, θα ακολουθούσαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και αιτούντες άσυλο. Τα πλάνα βίας θα μεταδίδονταν φυσικά από την τηλεόραση και θα πολλαπλασιάζονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τελικά, λόγω του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος της Ευρώπης, θα τραυμάτιζαν την εικόνα της νέας Γερμανίας.

Σε βιβλίο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ο συγγραφέας, Ρόμπιν Αλεξάντερ, κορυφαίος πολιτικός συντάκτης, εξηγεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, κατά την έξαρση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, η γερμανίδα καγκελάριος είχε ειδοποιηθεί από συμβούλους της ότι περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονταν επί ποδός, διέσχιζαν τα Βαλκάνια, με στόχο να περάσουν την Αυστρία και να εισέλθουν στη Βαυαρία. Οι συνεργάτες της εκτιμούσαν ότι είχαν μπροστά τους μόλις μία εβδομάδα για να πάρουν αποφάσεις και να προετοιμαστούν καταλλήλως.

«Βρισκόμαστε σε ένα αεροπλάνο που ξεμένει από καύσιμα –και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», της είχε πει παραστατικά ένα ανώτατο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

γετ1
Απεγνωσμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων της Ουγγαρίας όταν ακυρώθηκαν τα δρομολόγια προς τη Δυτική Ευρώπη, τον Σεπτέμβριο του 2015 (Reuters)

Η καγκελάριος εξέτασε μία σειρά από μέτρα που θα μπορούσε να λάβει, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Αλλά παράλληλα, η αστυνομία άρχισε να μεταφέρει χιλιάδες μέλη της -σε άκρα μυστικότητα, με λεωφορεία και ελικόπτερα- στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, ώστε να είναι έτοιμοι να παρέμβουν και να εμποδίσουν το κύμα προσφύγων. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο γερμανός δημοσιογράφος, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, η πληροφορία αυτή είχε διαρρεύσει στα γερμανικά μέσα, τα οποία όμως συμφώνησαν να μην δημοσιεύσουν το «στόρι» για λόγους ασφαλείας.

Αλλά η κυρία Μέρκελ είχε δεύτερες σκέψεις. Ανησυχούσε για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που έπρεπε τελικά να βρεθούν αστυνομικοί απέναντι σε αιτούντες άσυλο. «Για ιστορικούς λόγους, οι εικόνες οπλισμένων γερμανών αστυνομικών να συμπλέκοντα με αμάχους στα σύνορα της χώρας τρόμαζαν την καγκελάριο», εξηγεί στο βιβλίο ο συγγραφέας.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε να μεταφέρει τις ανησυχίες της στον Ντίτερ Ρομάν, τον πιο έμπειρο αστυνομικό της Γερμανίας. «Μπορούμε να αντέξουμε τις εικόνες που θα προκύψουν από αυτό; Τι θα συμβεί αν 500 πρόσφυγες με παιδιά στις αγκαλιές τους τρέξουν προς τους συνοριοφύλακες;», ρώτησε, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο του Αλεξάντερ.

germany
Εικόνα από την άφιξη προσφύγων σε σταθμό της Γερμανίας που μοιάζει με παράδεισο, σε σύγκριση με αυτά που πέρασαν στο ταξίδι τους (Reuters)

Ο τρόπος που θα αντιδρούσαν οι αστυνομικοί θα έπρεπε να αποφασιστεί επί τόπου, εκείνη τη στιγμή, από διοικητές των μονάδων. Αυτή η απάντηση έπεισε την κυρία Μέρκελ να μην δώσει την τελική έγκριση στο σχέδιο να «αποτρέπεται η είσοδος όσων δεν έχουν έγκυρη βίζα». Ως αποτέλεσμα, τα σύνορα της χώρας παρέμειναν ανοικτά για 180 ημέρες και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στον τελικό προορισμό τους. Τελικά τα σύνορα σφραγίστηκαν τον Μάρτιο του 2016, όταν οι βαλκανικές χώρες είχαν ήδη κλείσει τη Βαλκανική Οδό που καταλήγει στη Γερμανία.

Οι αποκαλύψεις που κάνει το βιβλίο «Driven by Events: Merkel’s Refugee Policy» δίνουν μία διαφορετική προσέγγιση στη «Γερμανία των ανοικτών συνόρων». Μαρτυρούν ότι η πολιτική υποδοχής προσφύγων που υιοθέτησε η γερμανική κυβέρνηση ίσως δεν συνδέεται τόσο με ανθρωπιστικές αξίες ή ηθικές ανησυχίες αλλά γεννήθηκε από τον φόβο. «Τελικά η Μέρκελ αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη ενώ όλοι βρίσκονταν στη θέση τους κοντά στα σύνορα, οπότε παρέμειναν ανοικτά –χωρίς μία ρητή απόφαση», περιγράφει ο συγγραφέας.

A migrant takes a selfie with German Chancellor Angela Merkel outside a refugee camp near the Federal Office for Migration and Refugees after registration at Berlin's Spandau district, Germany September 10, 2015. REUTERS/Fabrizio Bensch - RTSG48
Η γερμανίδα καγκελάριος φωτογραφίζεται μαζί με πρόσφυγα έξω από καταυλισμό στο Βερολίνο, τον Σεπτέμβριο του 2015 (REUTERS/Fabrizio Bensch)

Όπως και να’ χει, η πραγματική Γερμανία, δηλαδή οι κάτοικοι της χώρας, σχημάτισαν τη δική τους πολιτική «καλωσορίσματος» των προσφύγων: τους υποδέχθηκαν με τρόφιμα, κουβέρτες, συνθήματα και λουλούδια στους σταθμούς τρένων.

«Οι σέλφι με τους πρόσφυγες δεν ήταν προγραμματισμένες, το άνοιγμα των συνόρων δεν ήταν προγραμματισμένο, αλλά όταν σημειώθηκε ένα κύμα έκστασης στη Γερμανία, εκείνη το καβάλησε όπως πάντα. Η κυρία Μέρκελ κυβερνά με σεβασμό προς τις δημοσκοπήσεις», εξηγεί ο συγγραφέας.

Εκτοτε η στάση των γερμανών πολιτών έχει αλλάξει και αυτό δείχνουν τα αυξανόμενα επίπεδα στήριξης προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2017, η γερμανίδα καγκελάριος έχει σκληρύνει τις πολιτικές υποδοχής και απέλασης αιτούντων άσυλο προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην απειλή της Ακροδεξιάς αλλά και στην απειλή του σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...