634
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής | Alexandros Michailidis / SOOC

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο: «Ανάπτυξη, η μόνη προοπτική που έχουμε για έξοδο από την κρίση»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 16:06
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο: «Ανάπτυξη, η μόνη προοπτική που έχουμε για έξοδο από την κρίση»

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 16:06

«Επιμείναμε στο λεγόμενο «σχέδιο των συμπερασμάτων» να συμπεριληφθεί αναφορά για τις ειδικές δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη-μέλη που παραμένει δυσανάλογα ισχυρή», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο: «Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για τα Βαλκάνια». Οπως σημείωσε, «το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, παρότι αυτή έχει ξεκολλήσει. «Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους», επεσήμανε, ζητώντας, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων, ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να διευκρινήσει εάν ζήτησε από τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να δεσμευτεί το ΔΝΤ ότι θα μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κυρία Λαγκάρντ. «Αυτή επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά είναι ειλικρινής», τόνισε.

45687_20170310_sooc1489153397
Εντονα προβληματισμένη έκφραση του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (Alexandros Michailidis / SOOC)

Οπως είπε, ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Υστερα, από άλλον δημοσιογράφο τέθηκε το ζήτημα των σχέσεων του ιδίου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες περνάνε μία κρίση. Διαψεύδοντας αυτές τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επικοινωνιακές στρακαστρούκες» από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

45684_20170310_sooc1489153395
Ο Αλέξης Τσίπρας, πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες (Alexandros Michailidis / SOOC)

Οταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο του Alpha, Ευαγγελία Τσικρίκα, σχετικά με την τελευταία επίθεση που έκανε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, αποκαλώντας τον (ξανά) ένα «κακομαθημένο παιδί ρατσιστικού κόμματος», ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την ίδια, χαμογελώντας, να «μην τον υποβιβάζει τόσο», διευκρινίζοντας ότι ομόλογός του δεν είναι ο κ. Τσαβούσογλου αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πάντως απέδωσε τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού σε μία νευρικότητα που τον διακατέχει το τελευταίο διάστημα, «που πιθανώς οφείλεται σε εντάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει του δημοψηφίσματος» για τις εξουσίες του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν δίνω βαρύτητα σε τέτοιες δηλώσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας ψυχραιμία. «Ολοι παρακολουθούν και κρίνουν τη σοβαρότητα αυτών των δηλώσεων», πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτώμενος για το αν θα απευθυνθεί στην αντιπολίτευση η κυβέρνησή του όταν φέρει τα μέτρα και τα αντίμετρα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ο καθένας θα κριθεί για τις επιλογές του». Επιπλέον, επεσήμανε ότι η αρνητική στάση της αντιπολίτευσης θα είναι «ένα δώρο στην κυβερνητική πλειοψηφία», παραπέμποντας στη στάση που είχε κρατήσει η ΝΔ όταν η κυβέρνηση πέρασε -αιφνιδιαστικά- το μέτρο κοινωνικών παροχών προς τους συνταξιούχους.

Υστερα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν θα σχολιάσω άλλο. Δεν είναι σωστό να φέρνουμε την εσωτερική κουζίνα στην Ευρώπη, στις Βρυξέλλες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...