526
Ο 28 χρονος αστυνομικός Χαρίλαος Κυριακίδης, που βρήκε επαγγελματική στέγη στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας | Deutsche Welle

Χαρίλαος Κυριακίδης: Ο πρώτος Ελληνας της γερμανικής αστυνομίας

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 13:26
Ο 28 χρονος αστυνομικός Χαρίλαος Κυριακίδης, που βρήκε επαγγελματική στέγη στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας | Deutsche Welle

Χαρίλαος Κυριακίδης: Ο πρώτος Ελληνας της γερμανικής αστυνομίας

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2017, 13:26

Είναι ο πρώτος Ελληνας που προσλαμβάνεται στη Διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας (Bundespolizei) αλλά και ο πρώτος Ευρωπαίος χωρίς γερμανική υπηκοότητα που εντάσσεται στο δυναμικό της.

Ο 28χρονος Χαρίλαος Κυριακίδης, έπειτα από δέκα χρόνια υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), ανήκει πλέον στο δυναμικό της Bundespolizei, που, σε αντίθεση με την αστυνομία πόλεων, δραστηριοποιείται κυρίως σε πύλες εισόδου της χώρας, σύνορα, αεροδρόμια και σταθμούς αλλά και στην προστασία των ομοσπονδιακών υπουργείων της Γερμανίας.

Ο ίδιος, μιλώντας στη Deutsche Welle, δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από όσα έχει ζήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Με υποδέχθηκαν πολύ θερμά. Μου εξηγούν τα πάντα, με πολύ καλή διάθεση και όρεξη. Νιώθω ότι θέλουν να γίνω κομμάτι δικό τους και να γνωρίζω καλά το αντικείμενο της εργασίας μου. Μου δίνουν τον χρόνο, δείχνουν κατανόηση για το ότι είμαι εντελώς καινούριος», πρόσθεσε.

Μέχρι τα 16 του έζησε στην Εδεσσα. Το 2004 μετακόμισε στη Γερμανία μαζί με την οικογένειά του και φοίτησε στο Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης. Αποφοιτώντας πια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να φοιτήσει στη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμότειχου. Το 2007 ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην ΕΛ.ΑΣ, όπου παρέμεινε έως τον περασμένο Ιανουάριο, έχοντας υπηρετήσει σχεδόν 6,5 χρόνια στα ΜΑΤ.

Με καλή γνώση Γερμανικών -παρά τη σύντομη παραμονή του στη χώρα- και έχοντας τη δυνατότητα να αναγνωριστεί το πτυχίο του ως πολίτης της ΕΕ, πέρασε με επιτυχία τη διαδικασία εισαγωγικών εξετάσεων, για να προσληφθεί τελικά με τον βαθμό του αρχιφύλακα (τον οποίο διέθετε στην Ελλάδα).

Ο Μίχαελ Μόζερ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η παρουσία του Χαρίλαου Κυριακίδη ενισχύει το ευρωπαϊκό προφίλ της Bundespolizei, ένα στοιχείο που η διεύθυνση της υπηρεσίας αντιλαμβάνεται σαφώς ως πλεονέκτημα. «Το αεροδρόμιο εδώ, στη Φρανκφούρτη, είναι πύλη προς τον κόσμο. Αυτός ο διεθνής χαρακτήρας συνιστά για μας κατά κάποιον τρόπο υποχρέωση», πρόσθεσε.

Ο Χαρίλαος Κυριακίδης ερωτηθείς για το πώς πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα, δήλωσε ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η προοπτική επαγγελματικής σιγουριάς για τον ίδιο και τη σύζυγό του. «Η γυναίκα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ. Εχει σίγουρη εργασία στην εφορία της Φρανκφούρτης. Επιλέξαμε να ζήσουμε εδώ, επειδή μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε ταυτόχρονα δύο σίγουρες και καλές δουλειές», όπως είπε.

37571201_403
Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ομοσπονδιακής Αστυνομίας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης Μίχαελ Μόζερ (αριστερά) μαζί με το νέο πρόσωπο της υπηρεσίας, Χαρίλαο Κυριακίδη (Deutsche Welle)

Τα καθήκοντά του είναι ο έλεγχος διαβατηρίων και οι περιπολίες εντός του αεροδρομίου. Οι διαδικασίες είναι διαφορετικές και παραδέχεται ότι έχει πολλά να μάθει. Οταν του ζητήθηκε να συγκρίνει τις συνθήκες εργασίας στη Γερμανία με αυτές στην Ελλάδα, απάντησε ότι «με λίγα λόγια, είναι εμφανέστατη η διαφορά στην οργάνωση. Κάθε χώρα, κάθε τόπος, κάθε υπηρεσία έχει τα καλά και τα κακά της. Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία να συγκρίνω τις δύο υπηρεσίες και πόσο μάλλον τις δύο χώρες. Γιατί η μία είναι η πατρίδα που μεγάλωσα και η άλλη είναι αυτή που σκοπεύω να ζήσω τα υπόλοιπά μου χρόνια».

Οσο για το αν του λείπει κάτι στη Γερμανία, σχολίασε με χιούμορ «σίγουρα έχουμε λιγότερο ήλιο εδώ», ενώ προσπαθεί να σκέφτεται ότι η Ελλάδα απέχει μόλις 2,5 ώρες από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...