316
Το κομμάτι που αποκόπηκε φαίνεται στο κέντρο και προς τα δεξιά στη φωτογραφία | NASA

Θρυμματίζονται οι παγετώνες (και) στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 14:40
Το κομμάτι που αποκόπηκε φαίνεται στο κέντρο και προς τα δεξιά στη φωτογραφία
|NASA

Θρυμματίζονται οι παγετώνες (και) στην Ανταρκτική

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2017, 14:40

Ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον της Ανταρκτικής περιέχουν οι παρατηρήσεις των επιστημόνων για την σταδιακή αποκοπή κομματιών των παγετώνων που καλύπτουν την ήπειρο και την μετακίνησή τους προς τη θάλασσα.

Τελευταίο δείγμα είναι ο παγετώνας στη νήσο Πάιν, στο δυτικό τμήμα της ηπείρου. Η NASA επισημαίνει ότι κάποια στιγμή προς τα τέλη Ιανουαρίου (και συγκεκριμένα μεταξύ 24 και 31 Ιανουαρίου, οπότε υπάρχει διαθέσιμο το φωτογραφικό υλικό) αποκόπηκε ένα τμήμα 60 τετρ. χιλιομέτρων, όσο ένα μικρό ελληνικό νησί (περίπου όσο η Σύμη).

Οι φωτογραφίες από τον δορυφόρο Landsat 8 (αλλά και τον Terra της NASA) δείχνουν ότι μέσα σε λίγες ημέρες τα ρήγματα στον πάγο μεγάλωσαν αρκετά ώστε να κοπεί ένα κομμάτι του παγετώνα πλάτους ενός με δύο χιλιομέτρων από την άκρη του που βρίσκεται στη θάλασσα.

pineisland_oli_2017024_lrg
Ο παγετώνας λίγο πριν αποκοπεί εντελώς (NASA)

Ο ίδιος παγετώνας είχε σπάσει το 2014 και το 2015, σε πολύ μεγαλύτερα κομμάτια από αυτό που χάθηκε τον Ιανουάριο. To 2015 μάλιστα το κομμάτι που αποκόπηκε ήταν τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερο. Παρομοιάζουν το τελευταίο γεγονός με τους μετασεισμούς που ακολουθούν ένα μεγάλο συμβάν.

Η NASA αναφέρει ότι από τον παγετώνα αυτόν σπάζουν και βγαίνουν προς τη θάλασσα μεγάλα κομμάτια από την δυτική τράπεζα πάγου της Ανταρκτικής. Παρακολουθούν μάλιστα οι επιστήμονες ανήσυχοι γιατί εκτιμούν το ότι στο μέλλον θα αποκοπούν και άλλα κομμάτια.

Εχουν εντοπίσει τους τελευταίους μήνες ρήγματα που άλλα ανυψώνουν τον πάγο και άλλα τον βυθίζουν σε κάποια σημεία προετοιμάζοντας την αποκοπή του κομματιού. Όπως λένε, ο παγετώνας σπάει από μέσα προς τα έξω.

Το αίτιο πίσω από όλα αυτά τα φαινόμενα είναι η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να θερμαίνει και τους ωκεανούς διαταράσσοντας την κυκλοφορία των ρευμάτων και –φυσικά- επιταχύνοντας την τήξη των πάγων.

Ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός ανέφερε την Παρασκευή ότι η παγοκάλυψη είναι στο χαμηλότερο σημείο όχι μόνο στην Αρκτική (όπου τελειώνει ο χειμώνας) αλλά και στην Ανταρκτική (όπου τελειώνει το καλοκαίρι).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...