603
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράφει στο βιβλίο συλλυπητηρίων στην βασιλική της Νοτρ Νταμ της Αφρικής στην Πόλη του Αλγερίου. Οι δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Αλγερίας προκάλεσαν σάλο | REUTERS/Ramzi Boudina

Πυρά κατά του Μακρόν στην (πολιτική) «μάχη του Αλγερίου»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 11:06
Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράφει στο βιβλίο συλλυπητηρίων στην βασιλική της Νοτρ Νταμ της Αφρικής στην Πόλη του Αλγερίου. Οι δηλώσεις του από την πρωτεύουσα της Αλγερίας προκάλεσαν σάλο
|REUTERS/Ramzi Boudina

Πυρά κατά του Μακρόν στην (πολιτική) «μάχη του Αλγερίου»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2017, 11:06

Για τους Γάλλους ακόμα είναι ένα θέμα ταμπού. Υπάρχουν πολλοί που δεν ξέχασαν «πώς χάθηκε η Αλγερία». Και κάποιοι ποτέ δεν συγχώρεσαν ακόμα και τον θρυλικό Σαρλ ντε Γκολ που δεν επέδειξε την πυγμή που χρειάστηκε στον Πόλεμο της Αλγερίας, ο οποίος οδήγησε το 1962 στην ανεξαρτητοποίηση της χώρας από τη Γαλλία. Οταν λοιπόν βγαίνει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος και λέει από την Πόλη του Αλγερίου ότι η αποικιοκρατία υπήρξε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «αληθινή βαρβαρότητα», δεν μπορεί παρά να προκαλέσει αντιδράσεις.

«Είναι μέρος της γαλλικής ιστορίας και μέρος του παρελθόντος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο και επίσης να απολογηθούμε προς εκείνους σε βάρος των οποίων διαπράχθηκαν αυτές οι ενέργειες» είπε σε συνέντευξή του στο αλγερινό Echorouk News, ο 39χρονος πολιτικός. Ως νέος υποδηλώνει ότι η Γαλλία πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να σταματήσει να κοιτά προς το ένδοξο –αλλά και βάρβαρο– παρελθόν της ως αποικιοκρατική δύναμη.

Αλλά υπάρχουν και οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι. Και μια ελπίδα για τον 62χρονο Φρανσουά Φιγιόν να ανατρέψει το εις βάρος του κλίμα μετά το σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου και των παιδιών του.

Ο προεδρικός υποψήφιος της Δεξιάς, πάντως, δεν ύψωσε τη σημαία του εθνικισμού –αυτό είναι προνομιακό πεδίο δράσης της Μαρίν Λεπέν και άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι ψηφοφόροι για να τους αποξενώσεις. Ο Φιγιόν κατηγόρησε τον Μακρόν για διγλωσσία και υποκρισία.

Επικαλέστηκε μια πρόσφατη συνέντευξη του Μακρόν, ο οποίος μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στο περιοδικό Pοint, είχε υποστηρίξει ότι η αποικιοκρατία «είχε μεν βασανιστήρια αλλά βοήθησε και στην ανάδυση ενός σύγχρονου κράτους, στη δημιουργία πλούτου και μεσαίας τάξης, είχε και στοιχεία πολιτισμού όπως και στοιχεία βαρβαρότητας».

Ο Φιγιόν είπε ότι «κάποιο καιρό πριν, ο Μακρόν έβρισκε θετικά στην αποκιοκρατία, αυτό σημαίνει ότι είναι ασπόνδυλος. Απλά λέει ό,τι θέλουν να ακούσουν αυτοί που είναι στο ακροατήριό του» είπε ο Φιγιόν σε εκδήλωση στην Κομπιέν.

«Τα σχόλιά του δεν ταιριάζουν στην αξιοπρέπεια του προεδρικού αξιώματος» συνέχισε ο Φιγιόν. Σε άλλο σημείο, μένοντας στην ίδια γραμμή, είπε πως ο Μακρόν αντιπροσωπεύει την «Αριστερά που είναι μόνο γιρλάντα, διακόσμηση γλυκών λόγων που κανακεύουν».

Aλλοι από το στρατόπεδο του κόμματος Δεξιάς, όπως ο Ραφαρέν, κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι προσπαθεί να διχάσει τους Γάλλους για ψηφοθηρικούς σκοπούς. O στόχος είναι προφανής: να τρωθεί το προφίλ του Μακρόν, ο οποίος μέσα σε λίγες εβδομάδες προσπέρασε τον Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις και δείχνει ικανός όχι μόνο να περάσει αυτός στον β’ γύρο αλλά να κερδίσει και την προεδρία της Γαλλίας τον Μάιο, απέναντι στη Λεπέν.

Τελευταία δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Απρίλιο έδωσε στη Λεπέν 27%, στον Μακρόν 21%, στον Φιγιόν 20%, στον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν 15% και στον Ζαν – Λυκ Μελανσόν της Αριστεράς ένα 11%. Ο Μακρόν νικάει με άνεση τη Λεπέν στις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων για τον β’ γύρο του Μαΐου.

Ετσι, τα πυρά κατά του νεαρού προεδρικού υποψηφίου ήταν ιδιαίτερα σφοδρά και από το Εθνικό Μέτωπο. Ο επικεφαλής της εκστρατείας της Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν, είπε ότι «ο Μακρόν, αφού δεν του φτάνει να διαλυθεί η Γαλλία στην μπανιέρα της παγκοσμιοποίησης, τώρα την υποβαθμίζει και στο εξωτερικό».

Aλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, ο Βαλεράν ντε Σαν-Ζυστ, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «πυροβολεί πισώπλατα τη Γαλλία».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο ίδιος ο Μακρόν αρνήθηκε πως ο στόχος των δηλώσεών ήταν διχαστικός. «Στοπ στο διχασμό για αυτά τα ζητήματα, δεν είμαι ούτε υπέρ της ενοχοποίησης ούτε της δραματοποίησης» έγραψε στο Twitter.

«H Γαλλία έφερε στην Αλγερία τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά ξέχασε να την διαβάσει» συνέχισε, και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Αλγερία κατέληξε πως «μετά από 60 χρόνια, είναι καιρός να συμφιλιωθούμε με τις μνήμες μας, είναι ευθύνη της γενιάς μου η οποία δεν έζησε τον πόλεμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...