358
Ο Σνόουντεν κρύβεται στη Ρωσία. Μιλάει δημοσίως μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης. Εδώ σε ομιλία του στο Μπουένος Αϊρες το περασμένο φθινόπωρο | REUTERS/Marcos Brindicci/File Photo

O Πούτιν θέλει να κάνει «δώρο» τον Σνόουντεν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2017, 09:51
Ο Σνόουντεν κρύβεται στη Ρωσία. Μιλάει δημοσίως μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης. Εδώ σε ομιλία του στο Μπουένος Αϊρες το περασμένο φθινόπωρο
|REUTERS/Marcos Brindicci/File Photo

O Πούτιν θέλει να κάνει «δώρο» τον Σνόουντεν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2017, 09:51

Για τους Ρώσους είναι ένας μυστήριος ήρωας, δεν τον πολυεμπιστεύονται αλλά τους βολεύει. Για τους Αμερικανούς από την άλλη, είναι ένας κατάσκοπος – για τον δε Ντόναλντ Τραμπ δεν χωρά αμφιβολία: «Ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι ένας προδότης του αμερικανικού έθνους», έχει πει. Τώρα ο πρώην αναλυτής της NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας) που διέρευσε τα αμέτρητα στοιχεία για το δίκτυο παρακολουθήσεων των ΗΠΑ σε βάρος ξένων ηγετών, προκαλώντας ένταση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της, κινδυνεύει να γίνει ένα πιόνι στη σκακιέρα μεταξύ του Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Oπως αποκάλυψε το ΝΒC, oι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν σκέφτεται να παραδώσει τον Εντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ, ως «δώρο» προς τον Τραμπ.

Το NBC επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος έχει αναλύσει μία σειρά «εξαιρετικά ευαίσθητων» αναφορών των υπηρεσιών πληροφοριών για λεπτομερείς ρωσικές συζητήσεις. Σύμφωνα με αυτές, μία παράδοση του Σνόουντεν είναι ένα από τα πολλά τεχνάσματα για να κερδίσει η Μόσχα την «εύνοια» του Τραμπ. Δεύτερη πηγή του NBC από τις υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαιώνει τις αναφορές για τις ρωσικές συζητήσεις, που όπως αναφέρει έχουν συλλεχθεί μετά από την ορκωμοσία Τραμπ.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Μπεν Γουίζνερ, δήλωσε στο NBC ότι δεν έχουν γνώση τέτοιων σχεδίων να σταλεί πίσω στις ΗΠΑ. «Η ομάδα μας δεν έχει λάβει τέτοια σημάδια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο πελάτης του έχει λάβει άδεια παραμονής στη Ρωσία ως το 2020.

Ο ίδιος ο Σνόουντεν, αντέδρασε στο ρεπορτάζ του NBC, κάπως πιο ανήσυχα. Εγραψε στο Twitter ότι αυτό δείχνει πως ποτέ δεν συνεργάστηκε με τη ρωσική κυβέρνηση: «Επιτέλους, αδιάψευστη απόδειξη ότι ποτέ δεν συνεργάστηκα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Καμία χώρα δεν αφήνει έναν κατάσκοπο, γιατί οι υπόλοιποι θα φοβηθούν ότι θα είναι οι επόμενοι».

Ο Σνόουντεν υπήρξε συνεργάτης της ΝSA και αποκάλυψε την τεράστια έκταση παρακολουθήσεων των ΗΠΑ και σε βάρος ξένων ηγετών, ακόμα και συμμάχων όπως η Ανγκελα Μέρκελ. Το 2013 η Ρωσία του χορήγησε προσωρινό άσυλο. Το 2014 έλαβε τριετή άδεια παραμονής στη χώρα, η οποία στη συνέχεια παρατάθηκε ως το 2020. Στις ΗΠΑ ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 30 ετών εάν δικαστεί και κριθεί ένοχος των κατηγοριών περί κατασκοπείας και κλοπής κυβερνητικής ιδιοκτησίας που τον βαρύνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...