563
Το κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Οι εργαζόμενοι κρατούν σε λειτουργία τον ΔΟΛ – κυκλοφορούν «ΝΕΑ» και «ΒΗΜΑ»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 21:34
Το κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Οι εργαζόμενοι κρατούν σε λειτουργία τον ΔΟΛ – κυκλοφορούν «ΝΕΑ» και «ΒΗΜΑ»

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 21:34

Οι υπουργοί και όλοι οι σπουδαίοι παράγοντες αυτού του τόπου βρίσκουν κάθε πρωί στο γραφείο τους ένα «σώμα», που λέμε και στον Τύπο, με εφημερίδες. Για τον Πάνο Καμμένο δεν έρχεται ένα ευχάριστο πρωϊνό. Μόλις την Τρίτη αποχαιρέτησε τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη με ένα «bye» στο twitter. Την Τετάρτη ήταν στη Σκύρο και «σταύρωνε» μαχητικά. Την Πέμπτη πιθανότατα θα δει τη φωτογραφία του στα «Νέα».

Το ίδιο και ο Αλέξης Τσίπρας που μιλώντας για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ τον χαρακτήριζε «φούσκα».

Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ εισέπραξαν το δώρο Χριστουγέννων και ομόφωνα αποφάσισαν να μη συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια για τη διάσωση της επιχείρησης. Αυτή, άλλωστε, είναι και η κύρια επιλογή των πιστωτριών τραπεζών: η εταιρεία να ανακάμψει εν λειτουργία, χωρίς να υποστεί τη φθορά και την απαξίωση που προκαλεί η απόσυρση των εντύπων από το περίπτερο.

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο πριν κλείσουν οι τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα δέχθηκε να αποδεσμεύσει τον λογαριασμό του ΔΟΛ από τον οποίο επρόκειτο να πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων. Ο λογαριασμός είχε δεσμευτεί «προληπτικά», έναντι δανειακής δόσης που ο ΔΟΛ οφείλει να πληρώσει τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑ FM, η δέσμευση του λογαριασμού έγινε από υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας που διατηρεί στενή σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά την αποδέσμευση του λογαριασμού, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΔΟΛ ξεκίνησαν να πιστώνουν έναν προς έναν τους λογαριασμούς των συναδέλφων τους. Οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στις θέσεις τους, ο BHMA FM εξέπεμψε πρόγραμμα, «Τα Νέα» και «Το Βήμα» θα κυκλοφορήσουν κανονικά και το in.gr άρχισε πάλι να ενημερώνεται. Αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στον «Πήγασο» που εισέπραξαν το δώρο Χριστουγέννων. Το «Εθνος» και η «Ημερησία» θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

Ωστόσο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ έπαιρναν δώρο Χριστουγέννων, ο εισαγγελέας ασκούσε ποινική δίωξη στον επικεφαλής της εταιρείας. Ο Σταύρος Ψυχάρης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ύψος 45 εκατ. ευρώ. Αν κάποιος αναζητούσε συμβολισμούς στη χρονική σύμπτωση των γεγονότων, θα μπορούσε, ίσως, να ισχυριστεί ότι η λειτουργία του ΔΟΛ δεν είναι πλέον συμβατή με την παρουσία του κ. Ψυχάρη. Η σχετική συζήτηση, άλλωστε, γίνεται ήδη στο περιθώριο των εξελίξεων: η λύση για τον ΔΟΛ θα μπορούσε να έρθει μέσα από ένα σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει την οικογένεια Ψυχάρη, αν και κάτι τέτοιο δείχνει τεχνικά περίπλοκο. Αν μη τι άλλο, η άσκηση της ποινικής δίωξης δείχνει, συμβολικά πάντα, τη μετακίνηση του εκκρεμούς από τη μία άκρη στην άλλη: πριν από δύο χρόνια ο κ. Ψυχάρης, όπως αφηγείται η «γάτα των Ιμαλαϊων», συζητούσε με τον κ. Τσίπρα το ενδεχόμενο στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ από τον ΔΟΛ. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί πολιτικά κέρδη από την πίεση προς τον ΔΟΛ. Η «έκπτωση» του Σταύρου Ψυχάρη θα διεκδικούσε επιβράβευση από ένα κομμάτι του πολιτικού ακροατηρίου. Ομως εκδοχές αυτής της υπόθεσης έχουμε δει και στο παρελθόν, ακόμα και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τον Ψυχάρη. Ο βηματισμός του ΔΟΛ στα δημόσια πράγματα είναι σύγχρονος του Ελευθερίου Βενιζέλου…

Προς το παρόν αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Οργανισμός παραμένει σε λειτουργία με κόστος που αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοί του. Η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα και ας ελπίζουμε ότι οι δημοσιογράφοι του θα είναι εκεί, για να την περιγράψουν.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...