680
Η Αννα Διαμαντοπούλου με τον Κώστα Σημίτη και τον Μάσιμο Ντ΄Αλέμα | Nikos Libertas / SOOC

«Οι πρόσφυγες είναι πιο χρήσιμοι από τους φράχτες»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 21:57
Η Αννα Διαμαντοπούλου με τον Κώστα Σημίτη και τον Μάσιμο Ντ΄Αλέμα
|Nikos Libertas / SOOC

«Οι πρόσφυγες είναι πιο χρήσιμοι από τους φράχτες»

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2016, 21:57

Το Προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιμέρους δράσεις και αυτόνομες εθνικές πολιτικές. Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή βούληση, κινητοποίηση διεθνών παραγόντων και ενιαία πολιτική πλατφόρμα. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό. Θα έχει διάρκεια. Και πιθανότατα θα ενταθεί. Ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι αύριο δεν θα έχουμε και ροή τούρκων προσφύγων;

Είναι βασικές επισημάνσεις από το συνέδριο για το Προσφυγικό που διοργάνωσε «Το Δίκτυο», το think tank της Αννας Διαμαντοπούλου, με ενδιαφέρουσες συμμετοχές και χρήσιμες απόψεις που, αν δεν ακουστούν εμφατικά και σε συνόδους κορυφής, θα μείνουν για πάντα στην αίθουσα του αθηναϊκού ξενοδοχείου όπου και διατυπώθηκαν.

Ολοι συμφώνησαν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες για τα προβλήματα των χωρών που στέλνουν προσφυγικές ροές. Ταυτόχρονα να ενημερώσει την κοινή γνώμη αυτών των χωρών πώς ο παράδεισος δεν βρίσκεται στη Δύση ούτε στο Βορρά, ενώ ταυτόχρονα οφείλει να ενισχύει αναπτυξιακές δράσεις. Τα σύνορα χρειάζονται καλύτερη φύλαξη, η πολιτική ασύλου να γίνει ενιαία και, το κυριότερο, οι αποφάσεις να ληφθούν άμεσα, σε πλαίσιο συμβατό με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Να μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις:

Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Γιατί η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις σε χώρες που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα σε άλλους τομείς πολιτικής και δεν κάνει το ίδιο για την αθέτηση συμφωνιών στο Προσφυγικό; Είναι αδιανόητο να κατηγορούνται η Ελλάδα και η Ιταλία επειδή τηρούν διεθνείς κανόνες. Η ΕΕ οφείλει να συμπεριφερθεί σε κάθε πρόσφυγα όπως προβλέπουν οι αξίες της και το διεθνές δίκαιο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ευρώπη να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Ευρώπη να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα

Αννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου: «Στη χώρα μας, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αντιμετώπισαν το προσφυγικό με σύνεση και απέφυγαν τις ακρότητες. Επείγει τώρα η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την ΕΕ. Να επιβληθεί στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικες συναλλαγές ελάχιστος φόρος 0,1% για Ταμείο Προσφύγων».

Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε παγκόσμιο φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές για πόρους υπέρ προσφύγων
Η Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε παγκόσμιο φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές για πόρους υπέρ προσφύγων

Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής, Το Ποτάμι: «Η κυβέρνηση δειλιάζει και επιδεικνύει άγνοια. Στο Χαλέπι έχουν ρεύμα, σε ελληνικούς καταυλισμούς αυτό δεν είναι βέβαιο. Δεν υπάρχει κρατικός συντονισμός υπηρεσιών, αντιθέτως υπάρχει σπατάλη στις δράσεις για το Προσφυγικό. Χρειάζονται μικρότερες δομές φιλοξενίας, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, εκπαίδευση των παιδιών και κοινή πίεση προς την ΕΕ».

στ
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα

Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων: «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε εντελώς απροετοίμαστη στο προσφυγικό. Αργησαν πολύ να αξιοποιηθούν τα ανενεργά στρατόπεδα. Πρέπει να υπάρξει κατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα».

Γιάννης Μουζάλας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Εγιναν λάθη, δημιουργήσαμε στους διακινητές την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι χώρα transit. Από τη δεκαετία του ’90 η Ελλάδα δεν είχε οργανωμένη πολιτική για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Δεν υπάρχει καταλληλότερος διαχειριστής των Camp και όλων των Προσφυγικών Δομών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Μασίμο Ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας: «Η προσφυγική κρίση δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά παγκόσμια. Οσο υπάρχει αυτή η κρίση, η Ευρώπη δεν μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας. Το 86% του πληθυσμού ζει σε υπανάπτυκτες χώρες. Η μετανάστευση έχει συνεισφέρει στην ιστορία της ανθρωπότητας περισσότερο από τους φράχτες. Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρώπη, αποδίδεται και στο συντηρητικό πρόσημο των κυβερνήσεων. Οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Ευρώπης είχαν αντιμετωπίσει με επιτυχία τις αυξημένες προσφυγικές ροές από την Ανατολική Ευρώπη».

Ντ' Αλέμα και Σημίτης ζήτησαν άμεσες αποφάσεις από την Ευρώπη
Ντ’ Αλέμα και Σημίτης ζήτησαν άμεσες αποφάσεις από την Ευρώπη

Κώστας Σημίτης, πρώην Πρωθυπουργός: «Οι προσφυγικές πολιτικές τύπου “λιάζονται” και “εξαφανίζονται” οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων. Χρειάζεται μια οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των μεταναστών για τις συνθήκες που θα συναντήσουν στο δρόμο τους. Η προσφυγική κρίση, δεν είναι μια περαστική κρίση, είναι μια κατάσταση που θα διαρκέσει. Χρειάζεται ίση κατανομή βαρών ώστε όλοι να συνεισφέρουν. Δεν μπορεί να πληρώνει μόνο η Ελλάδα το Προσφυγικό. Το Δουβλίνο ΙΙ πρέπει να αναθεωρηθεί. Οι σημερινοί αριθμοί δεν έχουν καμία σχέση με την εποχή που ψηφίστηκε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...