466
Ενας από τους οκτώ στρατιωτικούς την ώρα που οδηγούνταν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης | INTIMENEWS

«Σκεφτήκαμε ότι η Ελλάδα μπορούσε να μας προστατεύσει»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 11:16
Ενας από τους οκτώ στρατιωτικούς την ώρα που οδηγούνταν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης
|INTIMENEWS

«Σκεφτήκαμε ότι η Ελλάδα μπορούσε να μας προστατεύσει»

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 11:16

Οκτώ αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα κινδυνεύουν να εκδοθούν στην Τουρκία η οποία τους παρουσιάζει -και έτσι θα τους αντιμετωπίσει- ως πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου. Συνολικά πέντε από τους οκτώ είδαν τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών να αποφασίζουν την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοσή τους, αλλά αργότερα, καθώς ασκήθηκε έφεση, είδαν τις υποθέσεις τους να παραπέμπονται στον Αρειο Πάγο. Οι τρεις υπόλοιποι αιφνιδιάστηκαν όταν παρά την εισαγγελική πρόταση, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε, την Τρίτη, την έκδοσή τους στην Τουρκία.

«Μείναμε όλοι εμβρόντητοι», δήλωσε ο 36χρονος Φεριντούν Τσομπάν, ένας από τους τρεις στρατιωτικούς. «Διότι την ίδια εβδομάδα άλλοι δικαστές του ίδιου δικαστηρίου είχαν απορρίψει το αίτημα έκδοσης στην Τουρκία των υπολοίπων πέντε της ομάδας μας», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό Der Spiegel για το τεύχος του Σαββάτου.

Αλλωστε η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη είχε εισηγηθεί τη μη έκδοση των τριών στρατιωτικών -όπως και των υπολοίπων τριών τη Δευτέρα- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση».

Ο Τσομπάν και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί το γνωρίζουν καλύτερα αυτό. Φοβάται για τη ζωή του, τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον δημοσιογράφο του Der Spiegel. «Φοβόμαστε επίσης ότι στην Τουρκία θα καταπατηθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μας», είπε ζητώντας από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη να το αντιληφθούν. «Δραπετεύσαμε στη χώρα-μέλος της ΕΕ, την Ελλάδα, επειδή σκεφθήκαμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μας προστατεύσει», εξήγησε.

Ερωτώμενος εάν εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, ο Τσομπάν απάντησε ότι «δεν κάναμε τίποτα λάθος, δεν κάναμε τίποτα παράνομο. Οχι μόνο σε αυτή την περίπτωση, αλλά σε όλη μας τη ζωή και τη σταδιοδρομία μας ως αξιωματικοί. Είπαμε στο δικαστήριο ότι είμαστε μια ομάδα διάσωσης. Κατά τη διάρκεια των ταραχών φύγαμε επειδή φοβηθήκαμε. Ουδεμία σχέση είχαμε με το πραξικόπημα». Οι τρεις στρατιωτικοί έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών.

Στη συνεδρίαση που ακολούθησε, την Πέμπτη, με διαφορετικό εισαγγελέα, αποφασίστηκε η μη έκδοση των δύο τελευταίων στρατιωτικών. Ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργου Βούλγαρη υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κάλεσε τους δικαστές να ακούσουν τη συνείδησή τους και να παραμερίσουν τις διπλωματικές και διεθνείς σχέσεις.

Δεν άργησε η αντίδραση της Αγκυρας. «Ως μια χώρα που γνώρισε τις αρνητικές συνέπειες μιας στρατιωτικής χούντας στο παρελθόν, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να συμπάσχει με την Τουρκία αυτή την περίοδο, αναμένουμε από τη γείτονα και σύμμαχό μας, την Ελλάδα, να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης, Χουσεΐν Μουφτούογλου. «Εχουμε δυσκολία να κατανοήσουμε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απέρριψε την έκδοση των πέντε ατόμων, ενώ αποδέχεται το αίτημά μας για την έκδοση τριών άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά τούρκος διπλωμάτης.

Λίγο αργότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του συμβουλίου…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...