1140
Μάρτιος 2016. Τσαβούσογλου και Κοτζιάς όλο χαμόγελα. Θα ακολουθούσε και η εκδρομή στην Κρήτη. Αλλά τώρα οι προκλήσεις της Αγκυρας ξέφυγαν από κάθε έλεγχο... | Alexandros Michailidis / SOOC

Τα Ιμια έσβησαν τα χαμόγελα των Τσαβούσογλου – Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 14:29
Μάρτιος 2016. Τσαβούσογλου και Κοτζιάς όλο χαμόγελα. Θα ακολουθούσε και η εκδρομή στην Κρήτη. Αλλά τώρα οι προκλήσεις της Αγκυρας ξέφυγαν από κάθε έλεγχο...
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τα Ιμια έσβησαν τα χαμόγελα των Τσαβούσογλου – Κοτζιά

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2016, 14:29

Η πλειοδοσία εθνικισμού στην Τουρκία συνεχίζεται. Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί επανειλημμένα τη Συνθήκη της Λωζάνης και προσβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, έπειτα από το διακομματικό κρεσέντο διεκδίκησης από μέρους του αντιπολιτευόμενου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 18 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, συνέχεια στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τα Ιμια «τουρκικό έδαφος»!

Κινδυνεύουν άραγε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επιστρέφουν εκεί που βρίσκονταν 20 χρόνια πριν; To γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ επί μισή ώρα -και σύμφωνα με τη γραμμή πληροφόρησης το θέμα ήταν η Τουρκία- μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος. Αλλωστε μετά η καγκελάριος τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και τα είπαν για άλλα 25 λεπτά.

Από την Αθήνα, η απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου ήρθε μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών και ήταν ιδιαίτερα σκληρή:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Οποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Πρόκειται για μια δραματική ανατροπή του κλίματος που υπήρχε ανάμεσα στον Μελβούτ Τσαβούσογλου και τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά οι οποίοι πριν από εννέα μήνες, Μάρτιο του 2016, ήταν όλο χαμόγελα στις επαφές που είχαν στην Αθήνα, ενώ μόλις στα τέλη του περασμένου Αυγούστου -πριν από μόλις 90 μέρες δηλαδή- ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε χαρούμενος τις βόλτες του στην Κρήτη.

164708
Οι ήσυχες μέρες του Αυγούστου… Νίκος Κοτζιάς και Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Κρήτη. Τώρα το κλίμα έχει αλλάξει. Και όχι μόνο μετεωρολογικά (INTIMENEWS)

Αλλες εποχές φαίνεται, άλλοι οι στόχοι πλέον της Αγκυρας, άλλες και οι αντοχές της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα. Διότι με άρθρο του στην εφημερίδα Milliyet, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε ισχυριστεί ανερυθρίαστα ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Το άρθρο έφερε τον τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση» και σε αυτό ο Τσαβούσογλου διατύπωσε την άποψη πως οι Συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Πιο αναλυτικά το άρθρο του τούρκου υπουργού Εξωτερικών ανέφερε:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

» Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.

» Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

Κουμουτσάκος: «Αμήχανη η κυβέρνηση»

Mε αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις από πλευράς της Τουρκίας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε εκ νέου την σύγκληση του Εθνικού Συβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για μία κυβέρνηση «τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η Κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

» Αυτή η αμηχανία, μπροστά στις τόσο σοβαρές εξελίξεις αυτής της τελευταίας περιόδου, δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η Κυβέρνηση».

Καμμένος: «Ηλίθιες δηλώσεις των Τούρκων»

H αντίδραση του υπουργού Αμυνας σε όλα αυτή ήταν όπως αναμενόταν, οξεία. Ο Πάνος Καμμένος έστειλε αυστηρό μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Αλβανία. Από το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης, στην Ηπειρο, το οποίο επισκέφτηκε, είπε ότι «δεν θα δεχτούμε προκλήσεις και αναφορές, οι οποίες προσβάλλουν την ιστορία αλλά και το διεθνές δίκαιο».

185930
Ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψή του σε ακριτικό φυλάκιο στην Ηπειρο (INTIMENEWS)

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγγνώμη από τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος έφτασε με ελικόπτερο στη Μολυβδοσκέπαστη, ξεκινώντας τη διήμερη περιοδεία του στα ακριτικά φυλάκια της Βορειοδυτικής Ελλάδας είπε τόνισε: «Από δω θέλω να στείλω και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και να κάνουν προκλητικές δηλώσεις. Από τη μία μεριά έχουμε την Τουρκία, που με συνεχείς δηλώσεις προσπαθεί να δυναμιτίσει το κλίμα. Η απάντηση η δική μας, η απάντηση που δίνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο, της προάσπισης τη εθνικής κυριαρχία της χώρας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης θα επιστρέψουν στη Συνθήκη των Σεβρών».

» Και αυτό αφορά όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την Αλβανία. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ράμα, οι ανιστόρητες δηλώσεις, θα πρέπει να μας ξαναφέρουν στη μνήμη ότι γι’ αυτούς τους οποίους μιλάει, ήταν οι συνεργάτες των ναζί. Ήταν αυτοί που ήταν με τη μεριά των ηττημένων στον πόλεμο. Δεν θα δεχτούμε τέτοιου είδους προκλήσεις, δεν θα δεχτούμε τέτοιου είδους αναφορές, οι οποίες προσβάλλουν και την ιστορία και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Καμμένος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...