888
Η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ (στη μέση) ανάμεσα στους πρώην ανθυποψήφιούς του | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ σοκάρει και με αυτούς που διαλέγει για την κυβέρνησή του

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 16:07
Η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ (στη μέση) ανάμεσα στους πρώην ανθυποψήφιούς του
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ σοκάρει και με αυτούς που διαλέγει για την κυβέρνησή του

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 16:07

Πρώτο σοκ. Ο Ντόναλντ Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Υπεύθυνος για το σύστημα υγείας της χώρας, αρμόδιος για την επιλογή ανώτατων δικαστικών, με τον απόλυτο έλεγχο των πυρηνικών όπλων της χώρας, με τη δύναμη να ακυρώσει τη σημαντικότερη διεθνή συμφωνία για το κλίμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθέναν δηλαδή –η λίστα δεν τελειώνει. Τώρα ακολουθούν οι μετασεισμοί. Τα πρόσωπα που θα θέσει στις καίριες θέσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, οι άνθρωποι που θα κυβερνούν μαζί του από τις 20 Ιανουαρίου, θα μαρτυρήσουν τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει τελικά, ποιες προεκλογικές δεσμεύσεις θα τηρήσει και ποιους φίλους θα αναζητήσει –ή έχει ήδη κάνει- στο διεθνές περιβάλλον.

Το φλερτ με την Τουρκία

Τι μήνυμα θα αποστείλει –προς διάφορους δέκτες, ακόμη και προς την Ελλάδα- ο κ. Τραμπ αν χρήσει υπουργό Αμυνας ή σύμβουλο σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας έναν άνθρωπο που έχει διασυνδέσεις με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και που προωθεί τις θέσεις της Αγκυρας;

Ο συνταξιούχος αντιπτέραρχος Μάικλ Φιν, το φαβορί για το συγκεκριμένο υπουργείο, κάνει αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να αφανίσει ο κ. Τραμπ από την πολιτική σκηνή: το γνωστό lobbying -όπως αποκαλούν οι Αμερικανοί τις παρασκηνιακές πιέσεις- υπέρ των θέσεων της Τουρκίας. Δεν το έχει κρύψει. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ έγραψε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε την Τουρκία ως προτεραιότητά μας. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική γωνία της Τουρκίας». Μάλιστα, κάλεσε για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον μεγάλο εχθρό του Ερντογάν, τον ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, στην Τουρκία, κάτι που έχει αποφύγει η χώρα για πάνω από μία δεκαετία.

Με αυτό το πρόσφατο ιστορικό του κ. Φιν, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η συμβουλευτική εταιρεία που έχει ιδρύσει ο ίδιος, η Flynn Intel Group, έχει προσληφθεί από την ολλανδική Inovo BV που ανήκει στον Εκίμ Αλπτεκίν έναν από τους συνεργάτες του τούρκου προέδρου.

Το comeback του Τεντ Κρουζ

Θυμάστε τον πιο δυναμικό αντίπαλο του κ. Τραμπ, στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος; Αυτόν που αναμετρήθηκε με τον αμερικανό μεγιστάνα στις ίδιες αντιμεταναστευτικές, ξενοφοβικές θέσεις; Ο Τεντ Κρουζ επισκέφθηκε τον Πύργο Τραμπ την Τετάρτη. Ο γερουσιαστής του Τέξας, που έχει δηλώσει ότι οι χριστιανοί είναι αδύνατον να είναι τρομοκράτες, ότι η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ότι πρέπει να επιβληθεί καθολική απαγόρευση της άμβλωσης είναι πολύ πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης!

2016-11-16T000925Z_1429767636_S1BEUNBIZTAB_RTRMADP_3_USA-TRUMP
Ο γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, αποχωρεί από τον Πύργο του Τραμπ (REUTERS/Carlo Allegri)

«Ανυπομονώ να εργαστώ σκληρά ώστε να βοηθήσω στην εφαρμογή της συντηρητικής ατζέντας που προώθησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο (επιλεγμένος αντιπρόεδρος) Μάικ Πένς στην προεκλογική εκστρατεία», απάντησε ο ίδιος σε δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν επίμονα τι δουλειά είχε στον Πύργο Τραμπ.

Ενας εθνικιστής στον λευκό Οίκο

Αν ο κ. Κρουζ δεσμεύεται να κρατήσει τον κ. Τραμπ στον «δεξιό» δρόμο, τότε ο Στιβ Μπάνον είναι το τέρμα αυτού του δρόμου. Ο γενικός διευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας του νεοεκλεγέντος προέδρου διορίστηκε ήδη ανώτατος σύμβουλος στρατηγικής στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για ένα από τα διάσημα πρόσωπα της αμερικανικής Ακροδεξιάς, ο οποίος μάλιστα ανέλαβε τη διεύθυνση του υπερσυντηρικού ενημερωτικού δικτύου Breitbart από το 2012 μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Εκεί μαζεύονται όλα τα «καλά παιδιά» των ΗΠΑ, νεοναζί, αντισημιτικοί και εθνικιστές.

Republican presidential nominee Donald Trump's campaign CEO Steve Bannon is pictured backstage after a campaign event in Phoenix, Arizona, U.S. October 29, 2016. REUTERS/Carlo Allegri
Ο αξροδεξιός, ανοιχτά εθνικιστής, δημοσιογράφος έχει αναλάβει τη χάραξη στρατηγικής στην κυβέρνηση του Τραμπ (REUTERS/Carlo Allegri)

«Σε μια δημοκρατική κοινωνία μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε για τα προβλήματα, όμως ο ρατσισμός και ο σεκταρισμός δεν μπορούν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε δημόσιας πολιτικής. Ο διορισμός του Μπάνον από τον Τραμπ πρέπει να ακυρωθεί», δήλωσε σε παρέμβασή του ο πρώην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπέρνι Σάντερς.

Ο Τραμπ απειλεί την υπογραφή του Ομπάμα στη συμφωνία του Παρισιού

Αν θέλει ο κ. Τραμπ να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή του, σβήνοντας την υπογραφή του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα από τη συμφωνία του Παρισιού και πρακτικά ακυρώνοντας ολόκληρη τη συμφωνία για την παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τότε ο Μάιρον Εμπελ είναι το κατάλληλο πρόσωπο. Είναι ένας από τους πιο δραστήριους και περήφανους σκεπτικιστές στον περιβαλλοντολογικό τομέα: δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή. Το ινστιτούτο που διευθύνει, Competitive Enterprise Institute, χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος από τη βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα.

Αυτόν επέλεξε να διορίσει ως υπεύθυνο της προσαρμογής της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας περιβάλλοντος (EPA) ο κ. Τραμπ. Η επιλογή αυτή προκάλεσε τον 87χρονο αμερικανό φιλόσοφο Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «την πιο επικίνδυνη οργάνωση στον κόσμο» και προειδοποίησε ότι η νίκη του Τραμπ θα επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη και την πορεία προς την καταστροφή».

Προκάλεσε ακόμη και την Κίνα. Η Κίνα που πριν από έναν χρόνο έπρεπε να μεταπειστεί από την κυβέρνηση Ομπάμα ώστε να συμμετέχει στη συμφωνία για τη μείωση της εκπομπής των ρύπων στην ατμόσφαιρα και η οποία έχει κατηγορηθεί από τον κ. Τραμπ ως υπεύθυνη για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τώρα καλεί τις ΗΠΑ να λάβουν την «έξυπνη απόφαση». Μάλιστα, ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λιου Ζενμίν εμφανίστηκε πιο διαβασμένος από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Μιλώντας στη σύσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Μαρακές την Τετάρτη υπενθύμισε ότι οι πρώτες διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σε πολιτικό επίπεδο, στις ΗΠΑ άρχισαν επί ρεπουμπλικανικής προεδρίας Ρέιγκαν και Μπους, σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...