686
Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μάικλ Τζόρνταν, Νταϊάνα Ρος, Μπρους Σπρίνγκστιν, Ελεν Ντετζένερις, είναι ορισμένοι από τους διάσημους Αμερικανούς που θα παρασημοφορηθούν από τον Μπαράκ Ομπάμα | .

Ολοι οι (αγαπημένοι) άνθρωποι του προέδρου Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 14:37
Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Μάικλ Τζόρνταν, Νταϊάνα Ρος, Μπρους Σπρίνγκστιν, Ελεν Ντετζένερις, είναι ορισμένοι από τους διάσημους Αμερικανούς που θα παρασημοφορηθούν από τον Μπαράκ Ομπάμα
|.

Ολοι οι (αγαπημένοι) άνθρωποι του προέδρου Ομπάμα

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2016, 14:37

Οι Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τομ Χανκς, Μπρους Σπρίνγκστιν, Νταϊάνα Ρος, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα τιμήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στις 22 Νοεμβρίου με το σημαντικότερο πολιτικό μετάλλιο για την προσφορά τους στις ΗΠΑ και στην παγκόσμια ειρήνη και ευημερία. Τιμώμενοι αθλητές μεταξύ άλλων θα είναι οι Μάικλ Τζόρνταν και Καρίμ Αμπτούλ-Τζαμπάρ καθώς και ο εκφωνητής μπέισμπολ Βιν Σκάλι, ο οποίος ολοκλήρωσε φέτος την, για 67 σεζόν, επαγγελματική πορεία του δίπλα στους Dodgers – η μεγαλύτερη ανάλογη στην παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού.

Επίσης θα βραβευθούν η τηλεοπτική αστέρας Ελεν Ντετζένερις, που τη μάθαμε όλοι χάρη στη viral selfie της με τους σταρ στην απονομή των Οσκαρ του 2014, ο Μπιλ Γκέιτς και η σύζυγός του Μελίντα, για το φιλανθρωπικό έργο τους, η επιστήμων Μάργκαρετ Χάμιλτον, για συνεισφορά της στη NASA, στον τομέα των υπολογιστών που μελετούν την προσσελήνωση, αλλά και ο διάσημος αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι, για τη συνολική προσφορά του στην παγκόσμια αρχιτεκτονική.

tomhanks
Ο Τομ Χανκς θα είναι ένας από τους τιμώμενους του Λευκού Οίκου στις 22 Νοεμβρίου

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ειρήνης καθιερώθηκε το 1963 και αντικατέστησε το προηγούμενο, Μετάλλιο της Ειρήνης, που είχε θεσπίσει ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν το 1945 για να τιμήσει τη σημαντική προσφορά πολιτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το μετάλλιο αυτό αποδίδεται κάθε χρόνο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κυρίως σε πολίτες, αλλά και σε στρατιωτικούς, οι οποίοι «συνεισέφεραν με εξέχοντα τρόπο στην ασφάλεια ή στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, στην παγκόσμια ειρήνη, στον πολιτισμό και σε άλλους δημόσιους και μη τομείς που θεωρούνται σημαντικοί».

Οι βραβευμένοι, δεν είναι απαραίτητα Αμερικανοί πολίτες. Για παράδειγμα το έχουν λάβει η Αγκελα Μέρκελ, το 2011, από τον Πρόεδρο Ομπάμα, η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1991, από τον Τζορζ Μπους τον πρεσβύτερο, ο Τόνι Μπλερ, το 2009, από τον Τζόρτζ Μπους τον νεότερο κ.α.

abdul-jabbar-608
O Καρίμ Αμπτούλ-Τζαμπάρ, υποστήριξε τον Μπαράκ Ομπάμα, τόσο ως υποψήφιο όσο και ως πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα είναι κι αυτός ένας από τους τιμώμενους

Πάντως το εν λόγω μετάλλιο θεωρείται η μεγαλύτερη τιμή προς έναν πολίτη στις ΗΠΑ – το ίδιο ισχύει και για το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.

Η τελετή της 22ας Νοεμβρίου στον Λευκό Οίκο, για την απονομή των Προεδρικών Μεταλλίων της Ειρήνης, αναμένεται να είναι συγκινητική και ιδιαιτέρως γκλάμουρους. Θα είναι η τελευταία που θα οργανώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, πριν από την αποχώρησή του τον Ιανουάριο, και θα είναι μία τελετή που θα διεξαχθεί, λίγο ως πολύ, μεταξύ φίλων.

rs_610x300-141212094900-610.Oscar-Selfie-Ellen-JLaw-Julia-Brad.jl
Η τηλεπαρουσιάστρια Ελεν Ντετζένερις (η ξανθιά με τα κοντά μαλλιά στο κέντρο) έγινε παγκοσμίως διάσημη χάρη σ΄αυτή τη σέλφι από τα Οσκαρ του 2014. Θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο, προφανώς για την υποστήριξη που παρείχε τόσο στον ίδιο όσο και στη Χίλαρι Κλίντον

Ουσιαστικά θα βραβευθούν πολλές προσωπικότητες που στάθηκαν στο πλευρό του απερχόμενου Προέδρου τα τελευταία 15 χρόνια. Που στήριξαν τόσο τις δύο υποψηφιότητές του όσο και τις πολιτικές που προσπάθησε να εφαρμόσει, που στήριξαν ακόμη και τη στήριξη που εκείνος προσέφερε στη Χίλαρι Κλίντον κατά τις τελευταίες εκλογές. Φυσικά πρόκειται και για αμερικανούς πολίτες οι οποίοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Αρα θα πέσει και ολίγο κλάμα…

Την παρουσίαση των προσωπικοτήτων που θα λάβουν το μετάλλιο πρόκειται να κάνει ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

GettyImages-71463699
Ο Βιν Σκάλι είναι μια εμβληματική μορφή για το μπέιζμπολ στις ΗΠΑ. Εκφωνούσε για 67 σεζόν αδιάκοπα όλα τα, εντός έδρας, παιχνίδια των Dodgers και αποσύρθηκε φέτος από το επάγγελμα. Θα τιμηθεί για τη συνολική προσφορά του στο εθνικό σπορ των ΗΠΑ (Getty)

«Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ειρήνης δεν είναι μόνο η υψηλότερη εθνική διάκριση προς τους πολίτες – είναι η απόδειξη πως όλοι μας, ανεξάρτητα από την προέλευσή μας, έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο», είπε σε επίσημη δήλωσή του ο απερχόμενος Πρόεδρος.

Ανάλογο μετάλλιο έλαβε το 2012, από τον Μπαράκ Ομπάμα, και ο Μπομπ Ντίλαν. Εννοείται πώς πήγε να το παραλάβει.

Δείτε ορισμένους μη Αμερικανούς, οι οποίοι τιμήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...