639
Φοιτητές διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας για την υποστελέχωση πανεπιστημίων | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Δίκτυο αντικυβερνητικών «μπλόκων» σε 18 πόλεις

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 12:16
Φοιτητές διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας για την υποστελέχωση πανεπιστημίων
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Δίκτυο αντικυβερνητικών «μπλόκων» σε 18 πόλεις

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2016, 12:16

Η Πέμπτη ήταν επεισοδιακή μέρα για την κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές σε πάνω από 18 πόλεις και τους οδηγούς στους δρόμους. Αρχισε με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περισσότερων από 6.000 συνταξιούχων στην πλατεία Κοτζιά. Συνεχίστηκε με τα συλλαλητήρια φοιτητών έξω από τα Προπύλαια και τη Βουλή και συνολικά σε 18 διαφορετικές πόλεις της χώρας. Ενώ παράλληλα, «εξεγέρσεις» σημειώθηκαν και στον τομέα της Υγείας, καθώς εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου αλλά και του Ιονίου, έκαναν μία ιδιαίτερα δημιουργική πορεία διαμαρτυρίας με σκοπό να αναδείξουν τα προβλήματα του χώρου της Υγείας.

20161103105007_img_62451478164447 (2)
Σε μία συμβολική κίνηση, οι συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές που τους απέστειλε το υπουργείο Εργασίας (Nick Paleologos / SOOC)

Οι χιλιάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις νέες μειώσεις που είδαν (πάνω από 248.000 άτομα) να υφίστανται οι επικουρικές τους συντάξεις, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού και των αναδρομικών περικοπών, που ισχύουν από τον περασμένο Ιούνιο. Πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εργασίας, όπως, συμβολικά έκαψαν τις, επεξηγηματικές υποτίθεται, επιστολές που έλαβαν από τον υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Με συνθήματα και πανό διεμήνυσαν προς τον ίδιο ότι οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται πλέον σε «φιλοδωρήματα», ενώ τον κατηγόρησαν ότι τους εμπαίζει ανερυθρίαστα υποσχόμενος την αύξηση των συντάξεων και βελτίωση της θέσης τους. Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι το Σύνταγμα.

20161103105007_img_62451478164447
(Nick Paleologos / SOOC)

Το μεσημέρι, την Αθήνα «κατέλαβαν» οι νεότεροι. Εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν προς την κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των πανεπιστημίων καθώς και για την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Φοιτητές και σπουδαστές, μέλη περισσότερων από 20 συλλόγων συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια το μεσημέρι της Πέμπτης, με τελικό προορισμό τη Βουλή. Ζήτησαν άμεση αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία, άμεση κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, καθώς και δωρεάν μετακίνηση, σίτιση και στέγαση.

Την ίδια στιγμή οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, έκαναν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Συγκεντρώθηκαν αρχικά μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου διαδήλωσαν κατά των πολιτικών της κυβέρνησης στα θέματα παιδείας και κατά των μνημονίων.

179021
Πανφοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIMENEWS)

Στην εξωτερική είσοδο του Διοικητηρίου (ΥΜΑ-Θ) ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «Δεν χαρίζουμε τις σπουδές μας και το μέλλον μας σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ». Παράλληλα, οι φοιτητές της Κρήτης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με σημείο συνάντησης στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας. Σύμφωνα με το cretapost.gr , λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και φώναζαν συνθήματα κατά των πολιτικών της κυβέρνησης. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου ζητώντας τη μη ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε 18 πόλεις της χώρας.

Η κινητοποίηση στην Πάτρα ήταν μαζική και οργανωμένη. Συμμετείχαν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου αλλά και του Ιονίου. Συνολικά υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν 3 με 3μιση χιλιάδες άτομα. Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν φροντίσει να μεταφέρουν ακόμη κι ένα άρμα με ένα ομοίωμα ασθενούς το οποίο συμβόλιζε ένα «Υπαίθριο – κινητό γ. νοσοκομείο Τσίπρας – Καμμένος» ενώ κρατούσαν και φωτογραφίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και φώναζαν συνθήματα εναντίον του υπουργικού συμβουλίου.

111
Ενα νεκρό ασθενοφόρο που «φέρει» την κυβέρνηση χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές στην Πάτρα (φωτογραφία από tempo24.gr)
2222
Ο Παύλος Πολάκης οδηγεί ασθενοφώρο στις φωτογραφίες που κόλλησαν στα αυτοκίνητά τους οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της Πάτρας (φωτογραφία από tempo24.gr)

Αρχισαν νωρίς το πρωί από το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης και πέρασε μέσω των οδών Γούναρη και Κορίνθου πραγματοποιώντας στάση στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ, ενώ κατέληξε στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», πραγματοποιώντας ολιγόλεπτο αποκλεισμό.

Προσεγγίζοντας τη γέφυρα πέταξαν στη θάλασσα ένα πανό στο οποίο απεικονίζονταν το υπουργικό συμβούλιο, αντιδρώντας έντονα για την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στον τομέα της Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...