434
Εικόνες γκραν γκινιόλ. Τα φέρετρα σε κοινή θέα στο νεκροταφείο του ορεινού Κάμπι | REUTERS/Remo Casilli

O σεισμός της Ιταλίας έβγαλε έξω τα φέρετρα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 17:07
Εικόνες γκραν γκινιόλ. Τα φέρετρα σε κοινή θέα στο νεκροταφείο του ορεινού Κάμπι
|REUTERS/Remo Casilli

O σεισμός της Ιταλίας έβγαλε έξω τα φέρετρα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 17:07

Η γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει στην Ιταλία. Και ο κυριακάτικος σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, ο ισχυρότερος που έπληξε τη χώρα από το 1980, μολονότι αυτή τη φορά δεν προκάλεσε θύματα, έχει αφήσει πίσω του τον ψυχολογικό εφιάλτη του τρόμου και τον λογιστικό εφιάλτη των δεκάδων χιλιάδων αστέγων. Στην απελπιστική εικόνα ήρθαν να προστεθούν και τα ευρήματα των σωστικών συνεργείων, πολλές φορές γκραν γκινιόλ εικόνες, όπως αυτές των φέρετρων που βγήκαν έξω καθώς το νεκροταφείο στο ορεινό χωριό Κάμπι, κοντά στη Νόρτσια, διαλύθηκε.

Οι συνεχείς ισχυροί μετασεισμοί έρχονται να αποτελειώσουν ό,τι άφησε ο Εγκέλαδος την Κυριακή. Στην κωμόπολη Νόρτσια, στην περιοχή της Περούτζια, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού που χτύπησε το πρωί της Κυριακής.κάποιοι κάτοικοι αποφάσισαν να μείνουν στα σπίτια τους. Άλλοι διανυκτέρευσαν σε αντίσκηνα λίγο έξω απ’ την πόλη, ενώ αρκετοί αποδέχθηκαν την πρόταση των αρχών να μεταφερθούν σε καταλύματα στις ακτές της Αδριατικής.

2016-10-31T144652Z_960413441_D1BEUKDRXKAA_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE
Τα φέρετρα βγήκαν έξω αφού το νεκροταφείο του Κάμπι κοντά στη Νόρτσια διαλύθηκε από τον σεισμό (Reuters)

«Πώς μπορούμε πια να μείνουμε εδώ; Δεν υπάρχουν σχολεία, δεν υπάρχει εκκλησία, ούτε αστυνομικό τμήμα. Τίποτε δεν υπάρχει πια εδώ…», δήλωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Στέφανο Μπολντρίνι, κάτοικος της Νόρτσια, που ζει τώρα σ’ ένα φορτηγάκι με την οκτάχρονη κόρη του.

Οι σεισμοί των τελευταίων μηνών έχουν κάνει μια τεράστια περιοχή πρακτικά ακατοίκητη. Στους χιλιάδες αστέγους από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας ήρθαν να προστεθούν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι από χθες Κυριακή – φθάνουν πλέον τις 25.000 στο Μάρκε και 3.000 στη Νόρτσια. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές εκτίμησαν ότι ο συνλικός αριθμός των αστέγων μπορεί να φθάσει τα 100.000 άτομα!

2016-10-31T113251Z_361903430_S1BEUKDARRAA_RTRMADP_3_ITALY-QUAKE
Φορώντας ειδικά κασκέτα δύο εφημέριοι στην πόλη της Νόρτσια επισκέπτονται συνοδεία πυροσβεστών τις εκκλησίες της κωμόπολης-φάντασμα (Reuters)

Παράλληλα οι αρχές εκτιμούν ότι πολλές ζωές σώθηκαν λόγω της υποχρεωτικής εκκένωσης κτιρίων, που κρίθηκαν επικίνδυνα στην κεντρική Ιταλία εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περασμένης εβδομάδας, μετά τους ισχυρούς μετασεισμούς απ’ τον σεισμό του Αυγούστου στο Αματρίτσε, όπου είχαν σκοτωθεί περισσότερα από 300 άτομα.

Δείτε το βίντεο από το ισοπεδωμένο Αματρίτσε

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε πλήρη ανοικοδόμηση στις ζώνες της καταστροφής, λέγοντας ότι θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι γι’ αυτό. «Περνάμε μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε λόγω της βαθιάς οδύνης, της εξάντλησης και του άγχους…», δήλωσε. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς αν θα μπορέσει να υπάρξει όντως ανοικοδόμηση σε αυτές τις περιοχές, δεδομένων και των φόβων των σεισμολόγων για τη δημιουργία ενός νέου και άκρως ενεργού ρήγματος ικανού να παράγει παρόμοιους σεισμούς στο προσεχές μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...