560
Η Ολγα Γεροβασίλη με τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος αποκάλυψε τις σκέψεις του Πρωθυπουργού | SOOC

Πότε θα γίνει η «αναδόμηση» της κυβέρνησης;

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2016, 12:17
Η Ολγα Γεροβασίλη με τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος αποκάλυψε τις σκέψεις του Πρωθυπουργού
|SOOC

Πότε θα γίνει η «αναδόμηση» της κυβέρνησης;

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2016, 12:17

H Ολγα Γεροβασίλη ήταν ξεκάθαρη. Ανασχηματισμός θα γίνει με νέα πρόσωπα και υπουργεία. Τα νέα πρόσωπα θα είναι και εξωκοινοβουλευτικά. «Η κυβέρνηση θα αναδομηθεί» είπε σε συνέντευξή της το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ. Μια ακόμα λέξη που φέρνει στο νου παπανδρεϊκά 80ς – την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου βάφτιζε τον ανασχηματισμό «αναδόμηση». Τώρα το ερώτημα είναι πότε αυτός ο δομικός ανασχηματισμός θα γίνει – και τι αλλαγές θα υπάρξουν, σε πρόσωπα και ισορροπίες. Ξέρουμε τον Φώτη Κουβέλη που εδώ και μήνες δηλώνει «παρών» και πήγε όλο χαμόγελα στο συνέδριο, ξέρουμε και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που επίσης εμφανίστηκε στο συνέδριο. Αλλά θα υπάρξουν κι άλλοι, πάντα υπάρχουν κι άλλοι, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ως προς το πότε, έχει να κάνει με άλλους παράγοντες. Ακόμα και αν διαφημίζονται ως δομικοί, οι ανασχηματισμοί είναι κατ’ εξοχήν «επικοινωνιακοί», είναι μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να αλλάξει πρόσωπα που έχουν φθαρεί, να αλλάξει την ατζέντα, να ανανεώσει όπως μπορεί την εμπιστοσύνη και την ανοχή των πολιτών προς την κυβέρνηση. Υπό αυτό το πρίσμα πολλά κρίνονται από τις διαπραγματεύσεις του Αλέξη Τσίπρα (και δευτερευόντως του Ευκλείδη Τσακαλώτου) με τους δανειστές. Μια αποτυχία σε μια δέσμευση για το χρέος ίσως να επιταχύνει τον ανασχηματισμό. Ή μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Στόχος μας είναι μια ευέλικτη, γρήγορη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι θέμα προσώπων. Εχουμε μπροστά μας ένα πιο σοβαρό θέμα, το Προσφυγικό, ως προτεραιότητα της ατζέντας μιας κυβέρνησης. Θα δοθεί βάρος στο υπουργείο Μετανάστευσης» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. «Ας μείνουμε σε αυτά που δήλωσε ο Πρωθυπουργός», είπε στη συνέχεια για τον ανασχηματισμό: «Η κυβέρνηση θα αναδομηθεί».  Η κυρία Γεροβασίλη σχολίασε πως σε έναν ανασχηματισμό «πάντα υπάρχουν καινούρια πρόσωπα». Και προσέθεσε με νόημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε από πολλές κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες «θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εκπροσωπηθούν». Υπενθύμισε δε πως και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπήρξαν πρόσωπα «εκτός κόμματος».

Ως προς το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός η κυρία Γεροβασίλη τον προσδιόρισε χρονικά μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτό τη σημείο εκκρεμεί η επιλογή γραμματέα του κόμματος. Σύμφωνα με τον Real FM τόσο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αρνήθηκαν πρόταση του κ. Τσίπρα να μετακινηθούν στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Και η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε στον ΣΚΑΪ ότι «η μέχρι στιγμής ενημέρωση» φέρνει τον νυν γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα ως τον «προτεινόμενο». Και κατά το ρεπορτάζ ο κ. Ρήγας είναι και η τελική πρόταση του προέδρου του κόμματος. Θα εκλεγεί πρώτα Πολιτική Γραμματεία από την Κεντρική Επιτροπή (που εξελέγη στο Συνέδριο) και αυτή θα εκλέξει γραμματέα την Κυριακή.

Αρα από εκείνη τη στιγμή και μετά όλα είναι πιθανά. Οι Θεσμοί φεύγουν από το Χίλτον την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου. Πολλοί θέλουν τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα για το νέο κυβερνητικό σχήμα και την ορκωμοσία των νέων υπουργών πριν από την παρέλαση της 28ς Οκτωβρίου – το «Eθνος» ανέφερε στο φύλλο της Παρασκευής ότι ο ανασχηματισμός είναι «θέμα 24ωρων». Και άλλοι σημειώνουν ότι το ΣτΕ συνεδριάζει για την αντισυνταγματικότητα του «νόμου Παππά» Δευτέρα (24/10) και Τετάρτη (26/10, του Αγίου Δημητρίου) μια διάσκεψη που ίσως κρίνει την παραμονή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει από τον Ιανουάριο του 2015. Αλλωστε μια αρνητική για την κυβέρνηση απόφαση του ΣτΕ μπορεί να δώσει ευκαιρία στη ΝΔ για πρόταση μομφής, οπότε το παιχνίδι αναδιατάσσεται και ο ανασχηματισμός πάει για την παράταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...