460
Ο Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 12 Οκτωβρίου | REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Ολάντ επιτίθεται στους «δειλούς δικαστές»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2016, 08:27
Ο Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 12 Οκτωβρίου
|REUTERS/Philippe Wojazer

Ο Ολάντ επιτίθεται στους «δειλούς δικαστές»

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2016, 08:27

Τον πολιτικό μέλλον του Φρανσουά Ολάντ σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του για την προεδρία της χώρας ενόψει των εκλογών του 2017 προσπαθούν να διαγνώσουν οι γάλλοι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης μετά τη δημοσίευση του βιβλίου με τις συνομιλίες του προέδρου με δύο δημοσιογράφους.

Ενώ όμως στην Ελλάδα έχουν πάρει έκταση οι αναφορές στην προσπάθεια της Αθήνας να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, στη Γαλλία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται μεταξύ άλλων στις απαξιωτικές αναφορές για τους δικαστές.

Τα σχόλια του προέδρου για το δικαστικό σώμα μιλούν για έναν «δειλό θεσμό» με «μέλη που κρύβονται» και «κάνουν τους ενάρετους».

Η απάντηση ήρθε την Πέμπτη από τον Μπερτράν Λουβέλ, έναν από τους υψηλότερα ιστάμενους στην ιεραρχία της δικαστικής εξουσίας στη χώρα: «Ο πρόεδρος επέτρεψε να δημοσιευτούν -χωρίς να τα αρνηθεί- σχόλια» για τη Δικαιοσύνη, τόνισε μιλώντας για υποτιμητικά σχόλια που είναι επικίνδυνα για τον θεσμό.

Υπενθύμισε δε τις απαξιωτικές αναφορές του Νικολά Σαρκοζί όταν και εκείνος ήταν πρόεδρος που είχε μιλήσει για δικαστές που είναι σαν «μικρά, άγευστα μπιζέλια». Η έκρηξη οργής για το δικαστικό σώμα, «όταν όλες οι εξουσίες πρέπει να δείχνουν συνοχή, θέτει ένα θεσμικό πρόβλημα».

Η σύντομη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με δύο δικαστές δεν φαίνεται να καθησύχασε το σώμα, με έναν από τους δύο, τον εισαγγελέα Ζαν-Κλοντ Μαράν, να τονίζει ότι ο πρόεδρος καθόλου δεν κατάφερε «να απαλύνει το αίσθημα ταπείνωσης που βίωσαν εκ νέου οι δικαστές». Και διερωτάται: «τι θα σκεφτεί ο γαλλικός λαός όταν ακούει τέτοια πράγματα από την ανώτατη αρχή στη χώρα;».

Υπήρξε μάλιστα προεδρική επιστολή, με αποδέκτες ανώτατους δικαστικούς, με την οποία ζητά συγγνώμη από το σώμα για τα σχόλια «που δεν έχουν σχέσεις με την πραγματικότητα της σκέψης μου» και τα οποία «για τους δικαστές ήταν μια πληγή».

Η Γαλλία αναρωτιέται ακόμη τι εξυπηρετεί το μπαράζ αποκαλύψεων και εκμυστηρεύσεων, που μόλις έρχεται μερικούς μήνες προτού το Σοσιαλιστικό Κόμμα κληθεί να αποφασίσει για τον υποψήφιό του, και ενώ ο Ολάντ ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Κλοντ Μπαρτολόν, υπενθυμίζει σε συνέντευξή του ότι ένας πρόεδρος πρέπει να τηρεί αυτό που λέει ο τίτλος του βιβλίου: δεν πρέπει να μιλά για αυτά τα πράγματα.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα La Provence  μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του επίμαχου βιβλίου ο Μπαρτολόν λέει με έναν μάλλον ποιητικό τρόπο ότι «ένας πρόεδρος πρέπει να διατηρήσει την ιερή φωτιά της Δημοκρατίας» και θυμίζει ότι «το καθήκον της σιωπής είναι μέρος της λειτουργίας του. Θα πρέπει να είναι ο διαρκής εγγυητής των θεσμών μας».

Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές φαίνεται να έχουν προκαλέσει έκπληξη. Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί, ο πρώτος  γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε μάλιστα ότι το βιβλίο τον εξέπληξε «αλλά δεν με άφησε χωρίς πυξίδα». Αντιλαμβάνεται πάντως τις προθέσεις του προέδρου: ο Ολάντ κάτι ήθελε να ξεκαθαρίσει σε μια περίοδο που ο πρόεδρος είναι σε δύσκολη θέση, εξηγεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...