371
Οι ημέρες της δυσφορίας στην Αθήνα θα αυξηθούν | Nick Paleologos / SOOC

Σαράντα ημέρες περισσότερο καύσωνα θα φέρει στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή!

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 13:05
Οι ημέρες της δυσφορίας στην Αθήνα θα αυξηθούν
|Nick Paleologos / SOOC

Σαράντα ημέρες περισσότερο καύσωνα θα φέρει στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή!

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 13:05

Πόσο ανησυχείτε για την κλιματική αλλαγή και τις μελλοντικές της επιπτώσεις στη χώρα όπου ζείτε; Μάθετε τώρα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πλέον ευάλωτες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο αριθμός των θερμών ημερών ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στην ηπειρωτική χώρα μέχρι και κατά 40 ημέρες έως το 2100! Αντίστοιχα οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν και στη δυτική Ελλάδα.

Αυτό συνεπάγεται ακόμη περισσότερες ημέρες δυσφορίας που προκαλεί η ζέστη και, το σημαντικότερο, ακόμη περισσότερες ανάγκες σε ενέργεια για την ψύξη και τον κλιματισμό εσωτερικών χώρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών,  Δήμητρας Φουντά και του Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε συνδυασμό με τη μείωση περίπου κατά 30% της χειμερινής βροχόπτωσης, η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα, με ανάλογη άνοδο του αριθμού ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Αύξηση της «καλοκαιρινής» δυσφορίας, λοιπόν, αυξημένες ανάγκες για ενέργεια και διογκωμένες πιθανότητες πυρκαγιάς. Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον προκύπτουν από ένα συνδυασμό ιστορικών κλιματικών στοιχείων (με βάση τις ιστορικές χρονοσειρές του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα) και προσομοιώσεων διαφόρων κλιματικών μοντέλων, που κάνουν προβλέψεις για τις συνθήκες στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 21ου αιώνα.

Αλλωστε, η Ανατολική Μεσόγειος γενικότερα έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρασιών στο μέλλον.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μεταβολή της θερμοκρασίας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Δεν χρειάζεται να το επισημάνει κάποιος ειδικός, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει μέχρι και τον ένα βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από εξίσου σημαντική αύξηση των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, ακόμη πιο έντονα στα αστικά κέντρα.

* Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθούν σε εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας, στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης, όπου θα μιλήσει η κυρία Φουντά για τις «Μεταβολές του κλίματος με έμφαση στον ελλαδικό χώρο – Μελλοντικές εκτιμήσεις και επιπτώσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...