1043
O Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε σε γερμανικό περιοδικό για τους στόχους που θα πιάσει το 2016 η Ελλάδα | @European Union

Οι «καλές ελληνικές ειδήσεις» του Ντομπρόβσκις και ο Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 11:46
O Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε σε γερμανικό περιοδικό για τους στόχους που θα πιάσει το 2016 η Ελλάδα
|@European Union

Οι «καλές ελληνικές ειδήσεις» του Ντομπρόβσκις και ο Σόιμπλε

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2016, 11:46

Τρία σχετικά αισιόδοξα μηνύματα για την ελληνική οικονομία από γερμανικά μέσα ενημέρωσης είχε το μενού της Τετάρτης – μια αντίστιξη στην ψυχρολουσία της Τρίτης όταν από την Die Welt γινόταν λόγος για Grexit μετά το 2018.

Από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις. Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της» είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche.

«Η είσπραξη των φόρων είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά παρέχουμε τεχνική βοήθεια» πρόσθεσε, ενώ για την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είπε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέxοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται».

Ο Bάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε, επίσης, ότι θέλει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση: «Θέλουμε να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Εχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό τη προϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα».

Ο κ. Ντομπρόβσκις θέλει, επίσης, να διευκολύνει δάνεια για επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε.

18829068_403
Ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU

Σε μια άλλη συνέντευξη, στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk, μίλησε ο Εκαρντ Ρέμπεργκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατώ – Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος μίλησε με επίσης αισιόδοξα λόγια για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. «Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα τον Μάιο είχα ήδη την εντύπωση ότι κάτι κινείται εκεί. Και πολύ πολιτικοί μου είπαν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυλάνε όπως κυλούσαν μέχρι τώρα, ότι δεν κοιτούν απλά προς την Ευρώπη, αλλά είναι και οι ίδιοι πρόθυμοι να προβούν σε αλλαγές».

Οπως σημειώνει η Deutsche Welle μολονότι το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 328 δισ. ευρώ, ο γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι της παρούσης. Οπως επισήμανε, «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι το ελληνικό πρόβλημα και έχω την εντύπωση ότι αν προσεγγίσει κανείς πολύ γρήγορα το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, θα αρθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου ο δρόμος του ΔΝΤ δεν είναι ο σωστός. Αντιθέτως η οδός που ακολουθούν η Γερμανία και το Eurogroup είναι ο ορθός σε αυτήν την περίπτωση».
Πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε ο χερ Ρέμπεργκ, είναι ότι η όποια συζήτηση για ελάφρυνση χρέους δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται το 2018.

Dr. Wolfgang Schäuble, Bundesminister der Finanzen
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Στο μεταξύ η Frankfurter Allgemeine Zeitung δίνει έμφαση στη διαμάχη της Eυρωζώνης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «γνωρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θέλει να μιλάει γι’ αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές».

Η εφημερίδα αναφέρεται σε ρεπορτάζ της από το Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κάνοντας λόγο για την «έκρηξη» του χερ Σόιμπλε που αναφέρθηκε στη διένεξη με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους.

Η FAZ γράφει χαρακτηριστικά: «Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έκπληξή του μετά τις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Ο κ. Λίπτον είχε ανακόψει προηγουμένως τις προσδοκίες των χωρών της Ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχει την εντύπωση, δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι ο κ. Λίπτον δεν γνωρίζει τη συμφωνία του Μαΐου μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ, πράγμα που δεν είναι “τρομερό”, αφού ο κ. Λίπτον δεν είναι αρμόδιος για την Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς και δεν κατανοεί γιατί ο αναπληρωτής διευθυντής εκφέρει καν απόψεις για την Ελλάδα».

Ο χερ Σόιμπλε αναφέρεται στη συμφωνία του Μαΐου, σημειώνοντας πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας, θα συζητηθεί το 2018, ήτοι μετά τις γερμανικές εκλογές. Η FAZ σχολιάζει στη συνέχεια το ζήτημα με τίτλο «Ελληνική ρουτίνα».

«Αν και η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα ηχεί περίπλοκη, επί της ουσίας η Ελλάδα θα πάρει και την τελευταία υπο-δόση, καθώς ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη αξιολόγηση. Μα τότε γιατί πρόσφατα το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος “γκρίνιαζε” ότι από τα 15 προαπαιτούμενα η Αθήνα είχε εφαρμόσει μόνο τα τρία; Είναι δυνατόν να γίνουν όλα τέλεια πριν περάσουν καν δύο εβδομάδες;», σημειώνει.

Σύμφωνα με γερμανό σχολιαστή, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι διπλή: «Από τη μια η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο μαύρη, όσο την παρουσίαζε το οικονομικό συμβούλιο του CDU. Αλλά ούτε τώρα είναι τόσο άψογη, όσο την παρουσιάζει πάλι η Κομισιόν. Πάντως η Ελλάδα έχει κάνει προόδους».

Οπως αναφέρει η FAZ, από την άλλη πλευρά, «οι υπουργοί δεν θέλουν να ξέρουν καν με απόλυτη ακρίβεια τα της ελληνικής προόδου. Εν τέλει ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική υπόθεση χαμηλά. Το πρώτιστο μέλημά του είναι να καταπνίξει εν τω γεννάσθαι τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, αφού αλλιώς το χρέος αυτό δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτό το ξέρει κι ο ίδιος ο Σόιμπλε. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι’ αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...