375
Σεπτέμβριος 2015, όταν ο υπουργός Παιδείας μπορούσε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο | Nick Paleologos / SOOC

Ο Φίλης προειδοποιεί τον Ιερώνυμο να μη γίνει Χριστόδουλος

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 18:59
Σεπτέμβριος 2015, όταν ο υπουργός Παιδείας μπορούσε να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο
|Nick Paleologos / SOOC

Ο Φίλης προειδοποιεί τον Ιερώνυμο να μη γίνει Χριστόδουλος

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2016, 18:59

Αν περίμενε κανείς να αποκλιμακωθεί η κρίση στις σχέσεις υπουργείου και υπουργού Παιδείας με την Εκκλησία, λόγω των αλλαγών στα Θρησκευτικά, μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν στο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο από τον υπ. Αμυνας, Πάνο Καμμένο, και μετά τις ομιλίες στη Βουλή, μάλλον διαψεύστηκε.

Μολονότι ο κ. Ιερώνυμος αρκέστηκε στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό – στην οποία, θυμίζουμε, είχε κατηγορήσει τον Νίκο Φίλη μεταξύ άλλων για «λουδοβίκεια» αντίληψη -, διάφοροι ιεράρχες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τη ρητορική τους με σκληρές, στα όρια της χυδαιότητας, εκφράσεις.

Και καλά, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος είναι γνωστός για τον αμετροεπή λόγο του – το ότι είπε στον υπ. Παιδείας «σαν κάναμε με τα κρεμμυδάκια», το λες και λίγο όταν προ ημερών μοίραζε φυλλάδια στα οποία χαρακτήριζε τον κ. Φίλη «χοντρό» και «βλάκα». Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση τον υπουργό Παιδείας έσπευσε να υπερασπιστεί ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, που χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις εκφράσεις του Αμβρόσιου: «Θλίβομαι βαθύτατα διότι εκ στόματος κάποιων “εκκλησιαστικών” προσώπων ακούστηκαν πρόσφατα απρεπείς και απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί που οπωσδήποτε σας προσβάλλουν».

Φαίνεται όμως ότι Μητροπολίτης Δαμασκηνός είναι εξαίρεση. Εναντίον του κ. Φίλη καταφέρθηκε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον υπουργό Παιδείας «κοινό λασπιάρη» και «γιαλατζί» αριστερό που αποσκοπεί στο «να φοβίσει και να τρομοκρατήσει την Εκκλησία (…) είναι ο πλέον απαράδεκτος και ακατάλληλος συνομιλητής της Εκκλησίας».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ανέφερε ότι η Εκκλησία εναντιώνεται σε σχεδιασμούς «ασταθών ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να μεταλλάξουν το θρησκευτικό φρόνημα και να μεταλλάξουν τους νέους σε πρόσωπα απρόσωπα, σε νέους αδύναμους».

Απαντώντας στην ομοβροντιά αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας, ο υπουργός Παιδείας τόνισε από την πλευρά του ότι «η σχολική αίθουσα δεν είναι άμβωνας. Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς. Η προετοιμασία πιστών είναι δουλειά του κατηχητικού».

«Οσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα Θρησκευτικά, θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Φίλης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Θα ήταν λάθος», κατέληξε ο κ. Φίλης, «η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του μακαριστού Χριστοδούλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια, ούτε η κοινωνία. Η εποχή της Δεξιάς του Κυρίου, έχει παρέλθει», τόνισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...