283
Παιδια που παίζουν στους δρόμους την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας | REUTERS/Bassam Khabieh

Μια σπάνια ήσυχη ημέρα έφερε στη Συρία η εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 10:57
Παιδια που παίζουν στους δρόμους την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας
|REUTERS/Bassam Khabieh

Μια σπάνια ήσυχη ημέρα έφερε στη Συρία η εκεχειρία

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2016, 10:57

Ποτέ δεν ήταν εύκολο το έργο της τήρησης της εκεχειρίας στη Συρία, η οποία βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο εμφύλιου σπαραγμού και δράσης του ISIS. Και οπωσδήποτε δεν είναι εύκολο αυτή τη φορά στην πιο φιλόδοξη και με προοπτικές προσπάθεια ως τώρα, καθώς έχει την υποστήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας.

Η κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Δευτέρας (συμπίπτει μάλιστα και με την μεγάλη μουσουλμανική εορτή του Μπαϊραμιού) σε γενικές γραμμές έδειξε να τηρείται, αν και σποραδικά εμφανίζονται κάποια -μάλλον αναμενόμενα- βίαια επεισόδια.

Στο Χαλέπι οι κάτοικοι αναφέρουν ότι επικρατεί ηρεμία, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που καθημερινά δίνει μια εικόνα επί του εδάφους, αναφέρει ότι σε όλα τα μέτωπα υπάρχει ησυχία.

Δεν λείπουν οι αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και σε αντάρτες. Καταγράφηκαν, για παράδειγμα, βομβαρδισμοί από αέρος στην περιοχή της Χάμα και πυρά πυροβολικού στην περιοχή της Δαμασκού.

Είναι πάντως σημαντικό ότι όλοι οι σημαντικοί παράγοντες στο Συριακό στήριξαν -έστω και με κάποιες επιφυλάξεις- την εκεχειρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι περιέγραψε με σαφήνεια τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά αυτήν την κατάπαυση. Τόνισε ότι πιθανόν να πρόκειται για «την τελευταία ευκαιρία να σωθεί η ενωμένη Συρία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν αναμφίβολα αναφορές για βίαια περιστατικά εδώ κι εκεί, αλλά αυτή είναι πάντα η φύση του ξεκινήματος της παύσης των εχθροπραξιών».

Η εκεχειρία θα διαρκέσει καταρχάς επτά ημέρες και θα διευκολύνει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές που την έχουν περισσότερο ανάγκη, ειδικά στο Χαλέπι, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι στα όρια του λιμού.

Μετά το πέρας του επταημέρου ΗΠΑ και Ρωσία θα διεξάγουν συντονισμένες αεροπορικές επιθέσεις κατά των θέσεων του ISIS και του μετώπου Τζαμπάτ Φατέχ αλ-Σαμ (πρώην μέτωπο Αλ Νούσρα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...