700
Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους, η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ – έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα σε εκείνον και τον μεξικανό πρόεδρο | REUTERS/Henry Romero

Μεξικό: «Και ο Τραμπ και ο Πένια Νιέτο είναι ανεπιθύμητοι»

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2016, 16:15
Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους, η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ – έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα σε εκείνον και τον μεξικανό πρόεδρο
|REUTERS/Henry Romero

Μεξικό: «Και ο Τραμπ και ο Πένια Νιέτο είναι ανεπιθύμητοι»

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2016, 16:15

Διαδηλώσεις και μεγάλη δυσαρέσκεια – οι δυο αυτές φράσεις συμπυκνώνουν το κλίμα της άφιξης του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό. Επιασε κυριολεκτικά εξ απήνης τον μεξικανό πρόεδρο, Ενρίκε Πένια Νιέτο, καθώς αποδέχτηκε –σχεδόν αστραπιαία– την πρόσκληση που εκείνος, για τυπικούς λόγους, του απηύθυνε.

Ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας ότι «το Μεξικό δεν είναι φιλική χώρα» για να συνεχίσει με δηλώσεις όπως «το Μεξικό δεν μας στέλνει τους καλύτερους. Φέρνουν ναρκωτικά. Φέρνουν έγκλημα. Είναι βιαστές». Ο ισχυρισμός μάλιστα του Τραμπ, ότι θα υποχρεώσει τη μεξικανική κυβέρνηση να πληρώσει για την κατασκευή ενός «πολύ ψηλού τείχους» κατά μήκος των συνόρων (3.200 χλμ.) έχει καταδικαστεί από το σύνολο του μεξικανικού πολιτικού φάσματος.

Φαίνεται όμως πως με δεδομένο το προβάδισμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, μάλλον είδε το ταξίδι ως μια ευκαιρία να δείξει πως έχει τη θέληση να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα, όπως οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Στο κέντρο της μεξικανικής πρωτεύουσας, αρκετοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που δήλωναν πως «ο Τραμπ είναι ανεπιθύμητος», ενώ άλλα χαρακτήριζαν «ανεπιθύμητο» και τον Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Εκείνος, από την πλευρά του, τόνισε ότι τα εκατομμύρια των Μεξικανών που ζουν στις ΗΠΑ αξίζουν σεβασμού, επισημαίνοντας πως «αισθάνονται προσβεβλημένοι από τα σχόλια που έχουν γίνει». Για τις εξαγγελίες του Τραμπ, ωστόσο, σχολίασε: «Νομίζω ότι το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων είναι πραγματικό».


Αντίστοιχο «πολεμικό» κλίμα με τους δρόμους της πόλης επικράτησε και σε σχόλια στο Twitter, με τους χρήστες τους να επιστρατεύουν γελοιογραφίες και αστεία στιγμιότυπα από ομιλίες του για να δείξουν την ενόχλησή τους για όσα δήλωσε.


Επιβεβαιώνοντας τη ρητορική του κατά των μεξικανών μεταναστών και λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Μεξικού, ο Τραμπ τόνισε μπροστά σε έναν ενθουσιώδες πλήθος στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ότι θα διασφαλίσει τα σύνορα και θα κάνει τη γειτονική χώρα να πληρώσει «100%» για αυτήν την κατάσταση.

 

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του τείχους, η ανέγερση του οποίου αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Τραμπ – έγινε αφορμή δημόσιας διαφωνίας ανάμεσα στον υποψήφιο και τον Μεξικανό πρόεδρο.


«Στην αρχή της συζήτησης με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατέστησα σαφές ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει το τείχος», έγραψε ο πρόεδρος του Μεξικού στο Twitter, διαψεύδοντας τον μεγιστάνα, ο οποίος ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μαζί ότι το θέμα της κάλυψης του κόστους δεν συζητήθηκε.

2016-09-01T024055Z_455813628_S1AETYSGVNAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION-TRUMP
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στην Αριζόνα των ΗΠΑ (REUTERS/Carlo Allegri)

«Πράγματι συζητήσαμε για το τείχος, δεν συζητήσαμε για την πληρωμή του, αυτό θα γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αυτή ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, μια εξαίρετη συνάντηση», είπε ο Τραμπ.

Οι επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισαν την αντίδραση του Πένια Νιέτο, σημειώνοντας πως η συνάντησή τους εντάσσεται σε μια προσπάθεια να οικοδομηθεί η διμερής σχέση. «Δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση, αυτό θα ήταν ανάρμοστο. Δεν δημιουργεί καμιά έκπληξη το ότι οι δυο τους έχουν διαφορετική άποψη για το ζήτημα», πάντως «θέλουμε να συνεχιστεί η συζήτηση», ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Τραμπ Τζέισον Μίλερ.

ΥΓ. Την Παρασκευή, ο πολυβραβευμένος μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Ινιαρίτου κατακεραύνωσε τον πρόεδρο της πατρίδας του για τη συνάντηση με τον Τραμπ. Σε άρθρο του στην ισπανική El Pais χαρακτήρισε «προδοσία» την πρόσκληση του Τραμπ, ο οποίος είναι διαρκώς «προσβλητικός» έναντι των Μεξικανών..

«Η πρόσκληση του Ενρίκε Πένια Νιέτο στον Ντόναλντ Τραμπ είναι μια προδοσία», έγραψε ο Ινιάριτου. «Στηρίζει και νομιμοποιεί αυτόν που μας προσβάλλει, που μας φτύνει και μας απειλεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μπροστά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Προδίδει αναξιοπρέπεια και ενισχύει μια πολιτική εκστρατεία μίσους εναντίον μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...