501
Ο Τιμ Κουκ διάδοχος του Στιβ Τζομπς στην ηγεσία της Apple | Photo by Justin Sullivan/Getty Images/Ιdeal Images

Τιμ Κουκ εναντίον Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2016, 13:06
Ο Τιμ Κουκ διάδοχος του Στιβ Τζομπς στην ηγεσία της Apple
|Photo by Justin Sullivan/Getty Images/Ιdeal Images

Τιμ Κουκ εναντίον Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2016, 13:06

«Στην Ιρλανδία και σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιούμαστε, τηρούμε τον νόμο και πληρώνουμε όλους τους φόρους που χρωστάμε», είχε υπογραμμίσει στην πρώτη του επιστολή ο διευθύνων της Apple, Τιμ Κουκ, απαντώντας στην επιβολή αναδρομικού φόρου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κομισιόν.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Independent, o διάδοχος του Στιβ Τζομπς στην ηγεσία του τιτάνα της ψηφιακής τεχνολογίας, επανήρθε στο ζήτημα της επίμαχης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτικές ανοησίες» και υποστήριξε πως οι Βρυξέλλες είχαν εν μέρει κίνητρο την αντιαμερικανική προκατάληψη. Και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, σχολίασε πως η Κομισιόν «έχει βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες».

«Δεν υπάρχει κάποια αξιόποινη πράξη και πρέπει να σταθούμε ενωμένοι. Τα έχουν βάλει με την Ιρλανδία και αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της χώρας για την ανατροπή της απόφασης, η οποία «στερείται νομικής ή ουσιαστικής βάσης».

Ο Τιμ Κουκ, που μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς το 2011 έγινε διευθύνων σύμβουλος στην Apple και την οδήγησε με εξίσου μεγάλη επιτυχία σε μια νέα περίοδο τεράστιων τζίρων και καινοτομιών, απέρριψε ευθέως την κατηγορία της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατέβαλε μόλις το 0,005% του αναλογούντος φόρου στην Ιρλανδία το 2014.

«Βρήκαν έναν αριθμό – δεν ξέρω από πού», είπε, χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η Apple καταβάλλει το 26% των συνολικών της κερδών ετησίως. «Τη χρονιά που η Κομισιόν υποστηρίζει ότι κατεβλήθη μόλις το 0,005% η εταιρεία πλήρωσε 400 εκατ. δολάρια. Πιστεύουμε ότι αυτό μας καθιστά την εταιρεία που πλήρωσε τους υψηλότερους φόρους στην Ιρλανία το συγκεκριμένο έτος», εξήγησε.


Ο Τιμ Κουκ τόνισε επίσης πως, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδιά της για επέκταση στην Ιρλανδία.

Από ιρλανδικής πλευράς, το υπουργικό συμβούλιο της Κυβέρνησης δεν κατέληξε σε συμφωνία για το αν θα ασκήσει ή όχι έφεση στην απόφαση της Κομισιόν. Ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν είχε προτείνει την Τρίτη να ασκηθεί έφεση, λέγοντας ότι «διαφωνεί έντονα» με την «παράξενη εντολή« της Επιτροπής και την απόφασή της πως ο αμερικανικός κολοσσός έλαβε εμμέσως «παράνομη κρατική βοήθεια» μέσω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Ωστόσο η Ανεξάρτητη Συμμαχία –μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Εντα Κένι– ανέφερε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ενημέρωση και συζήτηση με τον Νούναν, με εκπροσώπους των φορολογικών αρχών και με ειδικούς επί των θεμάτων αυτών.

2016-08-30T135141Z_941693166_D1BETYKDKGAC_RTRMADP_3_EU-APPLE-TAXAVOIDANCE
Η ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, την ώρα που ανακοινώνει την απόφαση κατά της Apple (REUTERS/Eric Vidal)
Μαργκρέτε Βεστάγκερ: «Δεν ήταν πολιτική η απόφαση για την Apple»

Η απόφαση για την Apple δεν ήταν πολιτική και στηρίχθηκε στα δεδομένα της ίδιας της εταιρείας, υποστήριξε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαντώντας στους ισχυρισμούς του Τιμ Κουκ. Η επίτροπος τόνισε παράλληλα ότι τον Σεπτέμβριο θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συζητήσουν ενδελεχώς για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...