495
Η Μπιγιονσέ με το βραβείο για το «Lemonade» | REUTERS/Lucas Jackson

Η Μπιγιονσέ και ο πολιτικός ακτιβισμός των βίντεο κλιπ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 08:21
Η Μπιγιονσέ με το βραβείο για το «Lemonade»
|REUTERS/Lucas Jackson

Η Μπιγιονσέ και ο πολιτικός ακτιβισμός των βίντεο κλιπ

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 08:21

Είναι η βραδιά που η μουσική βιομηχανία γιορτάζει τη μετάλλαξή της. Από το καλοκαίρι του 1981, όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV πρωτοεξέπεμψε το σήμα του, ένας τραγουδιστής δεν χρειαζόταν πια να έχει μόνο καλή φωνή – συχνά δεν χρειαζόταν να έχει καν αυτό – αλλά σίγουρα έπρεπε να είναι όμορφος, γυμνασμένος, εντυπωσιακός, προκλητικός· για πρώτη φορά η εικόνα κυριαρχούσε ολοκληρωτικά εις βάρος του ήχου. Αυτά τα 35 χρόνια τα βίντεο-κλιπ απέκτησαν τεράστια σημασία στον κόσμο που ως τότε είχε να κάνει περισσότερο με το κλασσικό πεντάγραμμο. Και αυτά τα βίντεο-κλιπ, τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε, ανέδειξε το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη, το MTV σε μια φιέστα γεμάτη διασημότητες – ήταν εκεί ο θρυλικός πλέον ολυμπιονίκης Μάικλ Φελπς -, σε μια πολυσυναυλία με τραγουδιστές και τραγουδίστριες σε εντυπωσιακές εμφανίσεις και λίγη από καλή μουσική.

Τουλάχιστον ήταν μια βραδιά που τίμησε εκείνη που μπορεί να συνδυάζει και τη φωνή και την εμφάνιση. Και ήταν τρόπον τινά ένα κλείσιμο του ματιού στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Αμερική, μια ένδειξη ότι ακόμα και ο ελαφρύς κόσμος των διασημοτήτων δεν μπορεί να αγνοήσει το τι συμβαίνει γύρω του. Η 35χρονη Μπιγιονσέ, εκτός από το βραβείο για το καλύτερο γυναικείο βίντεο (για το «Lemonade»), έλαβε και το κορυφαίο βραβείο, αυτό του καλύτερου βίντεο της χρονιάς για το πολυσυζητημένο «Formation», το οποίο οι New York Times είχαν χαρακτηρίσει από τις αρχές της χρονιάς ως ένα από τα πιο «πολιτικά» προϊόντα της μουσικής βιομηχανίας. Το «Formation» βρίθει από μηνύματα για την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών σε σημείο που η Μπιγιονσέ να φλερτάρει με τον τίτλο της ακτιβίστριας, είχαν σχολιάσει τον περασμένο Φεβρουάριο οι NY Times.

2016-08-29T042531Z_641696085_HT1EC8T0C9ZEJ_RTRMADP_3_AWARDS-MTV-VMA
H Μπιγιονσέ με το βραβείο ανά χείρας συνοδεύεται από τον διάσημο κωμικό Τζίμι Φάλον εκτός σκηνής (Reuters)

Η Μπιγιονσέ το επιβεβαίωσε. Λίγο προτού ανεβεί στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο της φρόντισε να στείλει το δικό της μήνυμα, φέρνοντας μαζί της τέσσερις μητέρες αδικοχαμένων νέων που σκοτώθηκαν τους τελευταίους μήνες από αστυνομικά πυρά. Οι μητέρες των Μάικλ Μπράουν, Τρέιβον Μάρτιν, Οσκαρ Γκραντ και Ερικ Γκάρνερ – ονόματα που συνηθίσαμε να διαβάζουμε στα επίκαιρα μιας άλλης, ρατσιστικής Αμερικής – βρέθηκαν στο πλευρό της Μπιγιονσέ στη βραδιά που δικαιωματικά της ανήκε.

3600
H Μπιγιονσέ με τις μητέρες νέων που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στη βραδιά των βραβείων του ΜΤV (ΜΤV.com)

Κατά τα άλλα η βραδιά των Video Music Awards του MTV κινήθηκε στα συνήθη επίπεδα. Δηλαδή: Η Ριάνα ήταν και πάλι αποκαλυπτική…

Και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς ακόμα περισσότερο. Ναι, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Η 35χρονη τραγουδίστρια που κάποτε είχε θεωρηθεί ό,τι πιο «καυτό» στη μουσική βιομηχανία, για να παραδοθεί έπειτα στην παρακμή των καταχρήσεων και των προκλήσεων για την πρόκληση, επέστρεψε στη σκηνή των VMA ύστερα από εννέα ολόκληρα χρόνια. Παρουσίασε το τραγούδι «Make Me» και όπως αναμενόταν έμεινε στη μνήμη όσων παρακολούθησαν τη φιέστα όχι για τη φωνή της αλλά για την εμφάνισή της.

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...