290
Το κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη | REUTERS/Ralph Orlowski

Τράπεζες και «κόκκινα δάνεια» στο στόχαστρο της ΕΚΤ (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2016, 22:51
Το κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
|REUTERS/Ralph Orlowski

Τράπεζες και «κόκκινα δάνεια» στο στόχαστρο της ΕΚΤ (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2016, 22:51

Στο σκηνικό έντασης και φόβου που διαμορφώνεται στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα και στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις στη Νίκαια και το Μόναχο αναφέρονται οι περισσότερες κυριακάτικες εφημερίδες. Κυριαρχούν ακόμη ειδήσεις από το εσωτερικό μέτωπο με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Από την άλλη πλευρά, στην αλλαγή σκηνικού στον ελληνικό τραπεζικό τομέα με τον έλεγχο των ιδρυμάτων σε χέρια ξένων αναφέρονται Tο Βήμα της Κυριακής και το Πρώτο Θέμα, λίγες ημέρες εξάλλου μετά την αποχώρηση από την προεδρία της Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα.

Το Πρώτο Θέμα έχει τίτλο «Πραξικόπημα για τα δάνεια» και επισημαίνει ότι το Σεπτέμβριο έρχεται νέος νόμος με τον οποίο θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες εταιρείες και ακίνητα.

Σε ρεπορτάζ του Tο Βήμα της Κυριακής προσθέτει ότι η παραίτηση Σάλλα σηματοδοτεί αλλαγή πορείας και για την Πειραιώς αλλά και για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του. Η ΕΚΤ πιέζει και δια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) «κινεί τα νήματα των διοικητικών αλλαγών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα».

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν στο Βήμα της Κυριακής ότι με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, «η κυβέρνηση παρέδωσε τον έλεγχο των τραπεζών στους πιστωτές» που ζητούν, βάσει της συμφωνίας, τον ορισμό στελεχών στα ΔΣ των τραπεζών. Οι πιστωτές «θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους»« αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη την κατάσταση στην Ιταλία, όπου αναμένονται τα αποτελέσματα των stress test και αποφάσεις για το αν θα υπάρξει bail-in, οι πιέσεις και το κλίμα δυσπιστίας προς την ελληνική πλευρά επιμένουν. Σίγουρες θεωρούνται οι αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. «Πάμε σε ένα μοντέλο που θα εκτελεί εντολές απ’ έξω» αναφέρουν στην εφημερίδα τραπεζικοί κύκλοι και επισημαίνουν ότι αυτό θα σημαίνει και πιο γρήγορες αποφάσεις στα θέματα σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...