791
Με χειροπέδες και καλυμμένα πρόσωπα οδηγήθηκαν οι στρατιωτικοί στο δικαστήριο | (INTIMENEWS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ)

Δύο μήνες με αναστολή για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2016, 17:33
Με χειροπέδες και καλυμμένα πρόσωπα οδηγήθηκαν οι στρατιωτικοί στο δικαστήριο
|(INTIMENEWS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ)

Δύο μήνες με αναστολή για τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2016, 17:33

Ο χειρισμός της υπόθεσης των οκτών τούρκων αξιωματικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο, μία μέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς -για προφανείς λόγους- αλλά και γρήγορες διαδικασίες. Πρέπει να διευκρινιστεί ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στο αίτημα έκδοσης των οκτώ στην Τουρκία στο οποίο επιμένει η Αγκυρα. Προς το παρόν, πρώτη «μίλησε» η Δικαιοσύνη. Το μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης επέβαλε δύο μήνες φυλάκισης με αναστολή στους οκτώ τούρκους αξιωματικούς.

Και λίγο αργότερα οι οκτώ στρατιωτικοί ζήτησαν δημοσίως συγγνώμη από το ελληνικό κράτος «για την αναστάτωση που προκάλεσαν», ζητώντας βοήθεια από οποιαδήποτε ΜΚΟ μπορεί να τους στηρίξει. «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την παράνομη είσοδό τους στη χώρα. Ωστόσο το δικαστήριο τους αθώωσε σχετικά με την κατηγορία της παράνομης πτήσης αναγνωρίζοντας ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο και υπό καθεστώς μεγάλης απειλής.

Κατά τη διάρκεια διακοπής της δίκης σημειώθηκε και ένα έντονο επεισόδιο το οποίο προκάλεσε ένα μέλος της τουρκικής αποστολής νομικών που εκπροσωπεί την κυβέρνηση και το αίτημα της άμεσης έκδοσης των 8 στρατιωτικών. Ο τούρκος πολίτης πλησίασε την ομάδα ελλήνων νομικών και τους εξύβρισε. Το επεισόδιο έληξε με την προσαγωγή του από την αστυνομία και με τους ελληνες δικηγόρους ζητούν να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

aaa
Διαδηλώτρια κρατά σημαία της Τουρκίας έξω από το δικαστήριο (INTIMENEWS/ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ)

Σημασία έχει, ασφαλώς, ποια θα είναι η στάση της τουρκικής κυβέρνησης που έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία, με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, να δηλώνει με βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα εκδώσει στην Τουρκία τους 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό» και τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, να επισημαίνει ότι «λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι συλληφθέντες στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας» αλλά να τονίζει ότι «το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο».

Αλλωστε οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο από την πρώτη απολογία τους στον εισαγγελέα της Αλεξανδρούπολης το πρωί της Κυριακής ισχυρίστηκαν ότι δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και δεν γνώριζαν καν για τα επεισόδια. Απλώς εκτελούσαν -μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα- εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Οπως σημείωσε η συνήγορος υπεράσπισης, «δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και ασθενών».

Οπότε, σύμφωνα με την εκδοχή των στρατιωτικών πάντα, οι ίδιοι δέχθηκαν πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. «Ηταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», εξήγησε η συνήγορος υπεράσπισης.

Γιατί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη

Το ελικόπτερο Black Hawk προσγειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί του Σαββάτου συνοδεία δύο μαχητικών και οι επιβαίνοντας συνελήφθησαν άμεσα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, πριν προσγειωθούν στην Αλεξανδρούπολη, οι οκτώ πρόλαβαν να εξαφανίσουν τον οπλισμό τους, τα ηλεκτρονικά συστήματα, τους στρατιωτικούς χάρτες και οτιδήποτε σχετικό με την επιχειρησιακή ικανότητα και αποστολή του ελικοπτέρου. «Το ηλεκτρονικό σύστημα το ξηλώσαμε και το πετάξαμε την ώρα που απογειώνονταν», πραδέχθηκαν οι ίδιοι στις ελληνικές Αρχές. Το εν λόγω σύστημα είχαν αναζητήσει και οι άνδρες του τουρκικού κλιμακίου που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη για να παραλάβουν το ελικόπτερο και να το επιστρέψουν στην τουρκική βάση. Πάντως, σύμφωνα με τη δικηγόρο τους, δεν απομάκρυναν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου.

Οι ίδιοι κατόπιν ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενοι για την αντιμετώπιση που θα έχουν στη χώρα ως πραξικοπηματίες ή ως συνεργάτες των στασιαστών που διοργάνωσαν την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης παρέμενε ακόμα άγνωστο το χρονοδιάγραμμα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, χωρίς να έχει βγάλει καμία σχετική ενημέρωση τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων, σε περίπτωση που η υπηρεσία Ασύλου απορρίψει την αίτησή τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα. Εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...