592
Το στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε γύρω στις 11:00 του Σαββάτου συνοδεία δύο μαχητικών | Panagiota Tsikaki/REUTERS

Κρατούμενοι οι τούρκοι στρατιωτικοί, αλλάζει όμως το κατηγορητήριο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2016, 18:32
Το στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε γύρω στις 11:00 του Σαββάτου συνοδεία δύο μαχητικών
|Panagiota Tsikaki/REUTERS

Κρατούμενοι οι τούρκοι στρατιωτικοί, αλλάζει όμως το κατηγορητήριο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2016, 18:32

Το πρωί της Κυριακής απολογήθηκαν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί (τρεις λοχαγοί, ισάριθμοι συνταγματάρχες και δύο υπαξιωματικοί) που επέβαιναν σε αστυνομικό ελικόπτερο το οποίο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Οι χειριστές, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες της σύλληψης, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής και δηλώσεις της δικηγόρου τεσσάρων εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, Βασιλικής Μαρινάκη, επανέλαβαν στον εισαγγελέα ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα. Μετά την απολογία τους παρέμεινα προσωρινά κρατούμενοι, κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα. Τη Δευτέρα έχει οριστεί να γίνει το δικαστήριο, ωστόσο η δικηγόρος τους θα ζητήσει αναβολή για την Τετάρτη. Από τους τέσσερις, που εκπροσωπεί η κυρία Μαρινάκη, ο ένας ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου, δύο φέρουν τον βαθμό του ταγματάρχη και ο τέταρτος του λοχία.

Ως προς το κατηγορητήριο με το οποίο προσήχθησαν, η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης αποφάσισε τη διαφοροποίησή του.

Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης, Μένια Πολυχρόνη, μίας εκ των τριών δικηγόρων που εκπροσωπούν τους συλληφθέντες, παραμένει η κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, προστέθηκε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και η εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο για τον πιλότο του ελικοπτέρου. Είναι όμως σημαντικό ότι δεν ισχύει πλέον η κατηγορία απόπειρας διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας καθώς «όσο παρέμενε, έδινε το έρεισμα σε πολλούς να θεωρήσουν επιτακτικότερη την ανάγκη έκδοσής τους», όπως τόνισε η κ. Πολυχρόνη.

«Δεν έστεκε ως κατηγορία γιατί δεν ήρθαν για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Απλώς εκτελούσαν, μαζί με δύο ακόμη ελικόπτερα εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε συγκεκριμένο σημείο. Δεν είναι πολεμικά ελικόπτερα αλλά μεταφοράς προσωπικού και ασθενών. Ξαφνικά δεχθήκανε πυρά από την τουρκική αστυνομία και μόνο τότε κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει. Ηταν τρία τα ελικόπτερα και τα δύο καταστράφηκαν. Φοβήθηκαν για τη ζωή τους, πήραν το ελικόπτερο και ήρθαν στην Ελλάδα λόγω εγγύτητας», εξήγησε η συνήγορος υπεράσπισης.

Σύμφωνα με τη κυρία Πολυχρόνη, εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που αφήσανε πίσω – είναι όλοι παντρεμένοι με παιδιά. Αμέσως μετά την παρουσία τους στην εισαγγελία, οι οκτώ συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης στις Φέρες, όπου θα συνεχιστεί η κράτησή τους.

Τη Δευτέρα το πρωί θα παρουσιαστούν ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου (θα μεταφερθούν οι ίδιοι στο γραφείο της υπηρεσίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης ή η επιτροπή ασύλου στο κέντρο κράτησης), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. Στη συνέχεια θα προσαχθούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο με την αυτόφωρη διαδικασία για τη διεξαγωγή της δίκης, η οποία εκτιμούν ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών. «Πιστεύουμε και θέλουμε να ακολουθήσει η Ελλάδα τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε η κυρία Πολυχρόνη.

Σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων, σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια.

Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...