689
Προετοιμασία του« No Border Camp Thessaloniki 2016» στο campus του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατασκήνωση «αλληλέγγυων» στο ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 11:18
Προετοιμασία του« No Border Camp Thessaloniki 2016» στο campus του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κατασκήνωση «αλληλέγγυων» στο ΑΠΘ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2016, 11:18

Την Παρασκευή αναμενόταν να φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο κύριος όγκος «αλληλέγγυων» από τη Γερμανία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να κατασκηνώσουν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για τη διοργάνωση «No Border Camp Thessaloniki 2016», που οργανώνεται από ευρωπαίους ακτιβιστές για να αναδειχθεί το θέμα των προσφύγων. Σύμφωνα με τις Αρχές, το βράδυ της Πέμπτης επρόκειτο να επιβιβαστούν στο λιμάνι της Ανκόνας μοτοσικλετιστές, τροχόσπιτα και αυτοκινητιστές που θα κατασκήνωναν στην Πανεπιστημιούπολη. Ωστόσο από την Τετάρτη άρχισαν να καταφθάνουν με καραβάνια στο ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές, το πλήθος των οποίων ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση της αστυνομίας για περισσότερα από 1.000 άτομα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, από τις πρώτες ενέργειές τους ήταν να σπάσουν την πόρτα της Νομικής Σχολής, καθώς οι φύλακες αρνήθηκαν να την ανοίξουν, για να χρησιμοποιήσουν τους χώρους της ως καταλύματα. Στο πίσω μέρος της σχολής στήθηκαν πρόχειρα μαγειρεία και ντουσιέρες, ενώ ετοίμασαν και εξέδρα για τις συναυλίες που έχουν προγραμματίσει.

Οι ολιγάριθμοι φύλακες ήταν αδύνατον να σταματήσουν τις ομάδες των κατασκηνωτών και οι πανεπιστημιακές αρχές απεύχονται να επαναληφθεί το φαινόμενο του 2003, όταν πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης απ’ όλη την Ευρώπη, που είχαν καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είχαν επίσης καταλάβει τους στους χώρους του ΑΠΘ, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

«Εκτιμούμε ότι δεν θα προβούν σε βιαιότητες, γιατί και ο λόγος της συνάθροισής τους δεν λειτουργεί υπέρ τέτοιων συμπεριφορών, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακραία στοιχεία ανάμεσά τους, τα οποία θα θελήσουν να προκαλέσουν φθορές», δήλωσε στην Καθημερινή μέλος της επιτροπής διαχείρισης της κατάστασης, που έχει οριστεί από τις πρυτανικές αρχές.

Η κυβέρνηση δέχτηκε αντιπολιτευτικά πυρά δέχεται μετά την άφιξη κατασκηνωτών.

21_06_20160714_ktf11561468494837
Aπό την Τετάρτη άρχισαν να καταφθάνουν με καραβάνια στο ΑΠΘ οι πρώτοι κατασκηνωτές (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
ΝΔ: Στο έλεος των καταληψιών το ΑΠΘ

Σε δήλωσή του, ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής, Θεόδωρος Φορτσάκης, τόνισε πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών και ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθιστώντας την υπεύθυνη για την ασφάλεια του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη, εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα και άλλα κράτη προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ως χώρο κατασκήνωσης, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο δράσεων για τα προβλήματα των μεταναστών, χωρίς να έχει ζητηθεί καμία άδεια από τις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες, όπως τονίζει, έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην Πολιτεία, για προστασία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους καταληψίες – κατασκηνωτές.

«Ας πάψει επιτέλους η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της. Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» καταλήγει στη δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ.

21_03_20160714_ktf11521468494809
Στο πίσω μέρος της σχολής στήθηκαν πρόχειρα μαγειρεία (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
ΠΑΣΟΚ: Κάθε μέρα αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε πως κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Οι μόνιμοι τηλεοπτικοί θαμώνες Υπουργοί έχουν χάσει τη φωνή τους μπροστά στην άθλια εικόνα του κάμπινγκ στο ΑΠΘ. Ούτε μια δήλωση, ούτε μια πρόβλεψη, ούτε μια εντολή για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και υγείας» πρόσθεσε.

21_05_20160714_kt_08521468494828
Το No Border Camp Thessaloniki 2016 περιλαμβάνει εκδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη, πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Ποτάμι: Προαναγγελθείσα «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ

Από πλευράς Ποταμιού, η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου κατέθεσε ερώτηση για την «προαναγγελθείσα δεκαήμερη “κατάληψη” στους χώρους του ΑΠΘ για την πραγματοποίηση κατασκηνωτικής εκδήλωσης» προς τους Υπουργούς Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τήρηση αυτοφώρου σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων ζήτησε η εισαγγελέας

Με την άφιξη των πρώτων κατασκηνωτών το πρωί της Τετάρτης, τόσο η Πρυτανεία όσο και η Αστυνομία ενημέρωσαν τηλεφωνικά την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Ιωάννα Ζωγράφου, για την εξέλιξη αυτή. Η εισαγγελέας έδωσε με τη σειρά της εντολή στην Αστυνομία για τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εάν διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινων ενεργειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...