335
Στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις/ Δεκτή η τροπολογία, αντιδράσεις από ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 11:28
Στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις/ Δεκτή η τροπολογία, αντιδράσεις από ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2016, 11:28

Το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι ανήκει πλέον και στα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, προανήγγειλαν ότι θα κάνουν δεκτή τη σχετική τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Μέσω τις τροπολογίας, δίνεται στους εν ενεργεία στρατιωτικούς η δυνατότητα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων εντός του στρατεύματος, με μοναδική εξαίρεση το δικαίωμα στην απεργία. Οι οργανώσεις θα μπορούν να ιδρύονται ανά γεωγραφική περιφέρεια ή περιφερειακή ενότητα και οι εκπρόσωποί τους θα απαγορεύεται να εκφράζονται μέσω των ΜΜΕ.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως, με την αποδοχή της τροπολογίας, ουσιαστικά εφαρμόζεται η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που προβλέπει τη σύσταση συνδικαλιστικών ενώσεων. Διαβεβαίωσε πως ο συνδικαλισμός στο στράτευμα δεν θα αναιρέσει τους όρκους των στρατιωτικών, ούτε θα παραβιάζει τα όρια του εθνικού, κοινωνικού και υπερκομματικού τους ρόλου.
Χαρακτήρισε επιτυχή την παροχή του δικαιώματος στα σώματα ασφαλείας. «Δεν είδαμε ποτέ ακρότητες στην Αστυνομία», ανέφερε και σημείωσε ότι η θεσμική κατοχύρωση του δικαιώματος του συνδικαλισμού θα αποτρέψει όσους «κουμαντάρουν κρυφίως».
Η απόφαση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τασούλα να σχολιάζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ συγγράφει τα πολιτικά του απομνημονεύματα. Βασικά κεφάλαια των απομνημονευμάτων είναι η απλή αναλογική και ο συνδικαλισμός στον στρατό. Την ώρα που αυξάνει τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ και μειώνει τις συντάξεις αναζητεί «αριστερά άλλοθι» για να αποπροσανατολίσει την συζήτηση», και να υπογραμμίζει, σε άλλο σημείο, ότι «ο κ. Καμμένος μετατράπηκε σε συγγραφέα των πολιτικών απομνημονευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ».
Την τροπολογία υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές: Παναγιώτα Κοζομπόλη, Ελένη Αυλωνίτου, Γιώργος Βαρεμένος, Βάλια Βαγιωνάκη, Γιάννης Δέδες, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Τάσος Κουράκης, Μουσταφά Μουσταφά, Μάκης Μπαλαούρας, Συμεών Μπαλλής, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Πάντζας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Ρίζος, Αντρέας Ριζούλης, Κωνσταντίνος Σπαρτινός, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Αντώνης Συρίγος, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Χαρίλαος Τζαμακλής, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Τριανταφύλλου και Βασίλης Τσίρκας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...