535
O Πάνος Καμμένος (αριστερά) με τον Νίκο Βούτση στα κυβερνητικά έδρανα στη Βουλή | SOOC

O Βούτσης έπαθε… Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2016, 12:01
O Πάνος Καμμένος (αριστερά) με τον Νίκο Βούτση στα κυβερνητικά έδρανα στη Βουλή
|SOOC

O Βούτσης έπαθε… Καμμένο

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2016, 12:01

Με όρους πολιτικής επικοινωνίας είναι μια τακτική σουρεαλιστική: πρώτα υπερασπίζεσαι και ψηφίζεις, όχι μία αλλά δύο φορές, έναν νόμο στη Βουλή και έπειτα απευθυνόμενος σε άλλο ακροατήριο τον καταγγέλλεις ως αντισυνταγματικό. Και καλά ο Πάνος Καμμένος δεν είναι η πρώτη φορά που πράττει κάτι πολιτικά σουρεαλιστικό, όπως έκανε καταδικάζοντας ως «εγκληματική και αντισυνταγματική» τη διάταξη που ο ίδιος ψήφισε για ακύρωση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά ο Νίκος Βούτσης; Ο Πρόεδρος της Βουλής; Ο τρίτος τη τάξει στο Πολίτευμά μας;

Ο κ. Βούτσης λοιπόν με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας περί αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης, δήλωσε την Πέμπτη ότι  η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι «στα όρια της αντισυνταγματικότητας».

«Εγώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, «δεν θα το έλεγα όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό. Η νησιωτικότητα δεν έχει αναγνωριστεί μόνο στο ελληνικό Σύνταγμα σαν μια ιδιαιτερότητα, είναι και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων με αποτέλεσμα πάρα πολλά νησιά ή νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς. Λυπάμαι να σας πω ότι το καλοκαίρι στις πολύ δύσκολες συνεδριάσεις εκείνες… μας είχε συνταράξει η επιμονή που προφανώς είχε στοιχείο οικονομικού ανταγωνισμού εναντίον της χώρας για να ανέβει ειδικά ο ΦΠΑ στα νησιά» εξήγησε.

Σημείωση: Ο κ. Βούτσης που μίλησε στον ΣΚΑΪ είναι ο ίδιος κ. Βούτσης που το πρωί του περασμένου Σαββάτου καταψήφισε την ένσταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου – στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η επίμαχη διάταξη για τον ΦΠΑ στα νησιά. Είναι ο ίδιος κ. Βούτσης με τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία δέχτηκε διάταξη που κινείται στα όρια του Συντάγματος. Και είναι ο ίδιος κ. Βούτσης που το βράδυ της Κυριακής ψήφισε «ναι, σε όλα» για να εγκριθεί το πολυνομοσχέδιο, μαζί και η ακύρωση της έκπτωσης του φόρου στις νησιωτικές περιοχές της χώρας.

CjX028UUoAAMIbJ
Ο Νίκος Βούτσης στο στούντιο του ΣΚΑΪ όπου είπε τα περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης για τον ΦΠΑ στα νησιά (Twitter/Skai.gr)

Βέβαια δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος της Βουλής. Στον δρόμο που χάραξε ο κ. Καμμένος βάδισε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «απαράδεκτο» και υποστηρίζοντας ότι καταργεί τη νησιωτικότητα. Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, στηλίτευσε έντονα το επίμαχο μέτρο, δηλώνοντας μάλιστα ότι αν και διαφωνεί συνήθως με τις απόψεις του υπουργού Αμυνας αυτή τη φορά συντάσσεται μαζί του.

Ο ίδιος, ωστόσο, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κου Καμμένου περί «αντισυνταγματικού και εγκληματικού» μέτρου, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τόσο δραματικούς τόνους και βαριές εκφράσεις. Ωστόσο, ο κ. Καματερός που χαρακτηρίζει το μέτρο «απαράδεκτο», είναι ο ίδιος κ. Καματερός με εκείνον που την περασμένη Κυριακή ψήφισε το μέτρο. Φαίνεται πως το «απαράδεκτο» έχει άλλη έννοια στο πολιτικό οικοσύστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ο κ. Καμμένος είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε», σημείωσε ο κ. Καματερός, πυροδοτώντας όπως ήταν αναμενόμενο ποικίλα σχόλια στα πηγαδάκια των διαδρόμων του κοινοβουλίου.

Με αυτούς τους ρυθμούς ο επόμενος κυβερνητικός βουλευτής που θα βγει να καταγγείλει όσα ψήφισε δεν θα αργήσει να φανεί…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...