1063
Αλέξης Τσίπρας-Ντόναλντ Τουσκ σε παλαιότερη συνάντησή τους | Menelaos Myrillas / SOOC

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής θέλει ο Τσίπρας μετά το «όχι» Ντάισελμπλουμ για Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 20:37
Αλέξης Τσίπρας-Ντόναλντ Τουσκ σε παλαιότερη συνάντησή τους
|Menelaos Myrillas / SOOC

Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής θέλει ο Τσίπρας μετά το «όχι» Ντάισελμπλουμ για Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2016, 20:37

Σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής όπου θα τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, στον απόηχο της απόφασης των θεσμών να μην συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, αφού κρίνουν πως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει τη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο.

Παράλληλα από το Μαξίμου ενεργοποιείται η γνωστή τακτική του blame game: κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την ευθύνη για το αδιέξοδο στο ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υποστηρίζουν ότι «η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους». Ειδικότερα επισημαίνουν ότι «η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3».

Το δραματικό αδιέξοδο – που φέρνει στο νου τις μνήμες από τη μη διαπραγμάτευση του 2015 – είχε ήδη επιβεβαιωθεί από το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης:

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε εκείνη την ώρα μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς μάλιστα να δώσει οποιοδήποτε στίγμα για το πότε μπορεί να υπάρξει νέο Eurogroup, ώστε να επικυρώσει με πολιτική σφραγίδα τις διαβουλεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο [επιπλέον] μέτρων και το χρέος [θα γίνει] σε μετέπειτα στάδιο», σημειώνει λιτά ο εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης είναι πλέον αβέβαιο.

H νέα καθυστέρηση παρατείνει την αβεβαιότητα τη στιγμή που τον Ιούνιο και τον Ιούνιο η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει οφειλές δισεκατομμυρίων στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Από το πρωί, ο γερμανικός Τύπος, στα δημοσιεύματα της Μεγάλης Τρίτης να έκανε λόγο για «χάος στην Αθήνα» με τον Αλέξη Τσίπρα να βιώνει την εβδομάδα των παθών του, καθώς αναγκάζεται να «σκουπίσει» και τα τελευταία αποθεματικά των ταμείων για να ανταπεξέλθει στη δεδομένη έλλειψη ρευστότητας του Δημοσίου, κάτι που ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημάνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η κυβέρνηση βέβαια μιλούσε τις προηγούμενες ημέρες για «σχεδόν λευκό καπνό» από τη διαπραγμάτευση στο Χίλτον.

Ομως, ενώ το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, λίγο πριν από τις 17:00, άρχισε η συνάντηση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου για τη νομική μορφή των προληπτικών μέτρων, αμέσως μετά τις 19.00 διακόπησαν ξαφνικά οι συζητήσεις για να ενημερώσουν οι Θεσμοί τούς προϊσταμένους τους Λαγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί.

Αντικείμενο της συνομιλίας θα ήταν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι προτάσεις της κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό. Ωστόσο η πλευρά των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν συγκεκριμένα μέτρα δημιουργώντας πρόβλημα στις συνομιλίες.

Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων την έδωσε το παρών και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχετικά με τη νομική διάσταση του προληπτικού πακέτου μέτρων.

Στις συζητήσεις και ο Τσακαλώτος

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν από τις 17:30 το απόγευμα στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ενώ παρέμενε σε ανοιχτή γραμμή με τους ευρωπαίους ομολόγους του και περίμενε την απάντηση των Θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες του vima.gr.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν ανέμενε -σύμφωνα με δήλωσή του- τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων την Μεγάλη Τρίτη, οι οποίες ίσως συνεχιστούν την Μεγάλη Τετάρτη.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης απέφυγε να απαντήσει θετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των μελών του Κουαρτέτου στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να αποφασιστεί αν επαρκούν οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης. Πιθανόν στην τηλεδιάσκεψη να συμμετέχουν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

Ο πρώτος που εξέφρασε την αμφιβολία ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας τη Μεγάλη Δευτέρα σε ένα πάνελ στο Βερολίνο, παραδέχθηκε πως δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών τη Μεγάλη Πέμπτη. «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν γνωρίζω τελικά αν θα τα συναντηθούμε», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

«Λεφτά μέχρι τον Ιούνιο»

Σε μία άλλη εξέλιξη αίσθηση και ανησυχία έχει προκαλέσει η ξαφνική κίνηση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα  αποθέματα Ταμείων και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Μία μέρα αφότου γνωστοποιήθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο καταφεύγει για μία ακόμη φορά στα ταμειακά αποθέματα, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι αυτά τα ποσά επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο. Αν μέχρι τότε δεν λάβει δόση η χώρα «έρχεται η χρεοκοπία», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος. «Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι», δήλωσε, επισημαίνοντας, όμως, ότι, «όσο περνά ο καιρός χωρίς να καταλήγει η αξιολόγηση, θα μπορούσαμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο». Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει και τα ταμειακά αποθέματα φορέων του Δημοσίου προκειμένου να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Γραφείο Προϋπολογισμού: Γιατί καθυστέρησε η διαπραγμάτευση

Και ενώ η κατάσταση δείχνει ότι εκτροχιάζεται για άλλη μία φορά, μία ακόμη νότα… απαισιοδοξίας ήρθε με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία κάνει λόγο για πολιτικά παιχνίδια που καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα να φορτωθούν επιπρόσθετα μέτρα οι έλληνες φορολογούμενοι.

Οι συντάκτες της νέας τριμηνιαίας έκθεσης Ιανουάριος – Μάρτιος 2016 αφιερώνουν ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «το κόστος της καθυστέρησης» στο οποίο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «υποτίμησε» το δημοσιονομικό κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης έναντι του «πολιτικού οφέλους».

«Η κατάληξη ήταν νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν. Η δρομολογημένη νέα συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπει νέα φορολογικά μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ μέτρα υπό αίρεση όπως συζητείται αυτήν τη στιγμή, τα οποία θα ασκήσουν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Εκτός αυτού, κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου περί ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που -αν χρειαστεί να γίνει- είναι πιθανόν να συνοδευτεί με κούρεμα καταθέσεων. «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να εξουδετερωθεί από την εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογραμμίζεται στην έκθεση για να προστεθεί: «Συχνά υποτιμάται ότι το τραπεζικό σύστημα υποφέρει από τη χαμηλή ποιότητα των δανείων του («κόκκινα δάνεια») παρά την ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο».

Τέλος, υποστηρίζει πως ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...